ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451
Σενάριο: Ρέι Μπράντμπερι
Σχέδιο: Τιμ Χάμιλτον
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο Άλντους Χάξλεϊ, στο μυθιστόρημά του ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ οραματίζεται για πρώτη φορά ένα δυστοπικό μέλλον, μια υπόθεση που λίγα χρόνια αργότερα (1948) έρχεται να συμπληρώσει ο Τζορτζ Όργουελ με το 1984 και που ολοκληρώνει ο Ρέι Μπράντμπερι (1953) με το ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451. Ο ολοκληρωτισμός, ο έλεγχος των ανθρώπων από τα τηλεοπτικά Μέσα και μια κατασταλτική πολιτική στο όνομα του “κοινού” καλού, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του εφιαλτικού αυτού νέου κόσμου.
Στο ΦΑΡΕΝΑΪΤ451 (η θερμοκρασία στην οποία καίεται το χαρτί), ο συγγραφέας περιγράφει μια αποστειρωμένη και απολυταρχική κοινωνία όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα, η ελευθερία σκέψης είναι έγκλημα και οι άνθρωποι είναι δέσμιοι των τηλεοπτικών Μέσων και της τεχνολογίας. O πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Γκάι Mόνταγκ, είναι ένας πυροσβέστης. Μόνο που εδώ η δουλειά των πυροσβεστών είναι να αναζητούν και να καίνε τα βιβλία, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα γιατί κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται και να ονειρεύονται.
Ο Μπράντμπερι συνεργάζεται με τον Τιμ Χάμιλτον και μετατρέπουν το πολύ δημοφιλές βιβλίο σε ένα graphic novel με αρκετές δυνατές στιγμές. Όπως δηλώνει και ο συγγραφέας, “φαντάζομαι κάποιος να το δίνει σε ένα δεκάχρονο παιδί το οποίο στη συνέχεια ζητά να διαβάσει την πρωτότυπη νουβέλα. Και αυτό είναι το καλό που μπορεί να κάνουν τα graphic novels. Σε κάνουν να θέλεις να διαβάσεις κι άλλο”.
Η ελληνική έκδοση θα έλεγε κανείς ότι είναι σχεδόν αντάξια της πρωτότυπης, με μια καλή μετάφραση που αποδίδει σωστά το νόημα των κειμένων του Μπράντμπερι. Το μόνο μειονέκτημα είναι για μια ακόμη φορά (σε ελληνική μετάφραση) το lettering, το οποίο φαίνεται πολύ έξω από την αισθητική του βιβλίου.
Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα, το οποίο παραμένει και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο! Και αν σας άρεσε η ιστορία, μπορείτε να δείτε και την ομώνυμη ταινία του François Truffaut.