Top 50 Manga: 6. MONSTER
Writer/artist: Naoki Urasawa
Viz Media
Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που διάβασα το MONSTER. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, είχα δει το πρώτο επεισόδιο από το anime στο σπίτι ενός φίλου και αποφάσισα να προτιμήσω την έντυπη έκδοσή του (δεν είναι σπάνιο τα anime να λειτουργούν για μένα σαν ένα οικονομικό – από πλευράς χρόνου όσο και χρημάτων – test drive για πολλά από τα manga που διαβάζω). Είχα αγοράσει πλέον τον πρώτο τόμο και καθόταν στο ράφι μου για κανά μήνα πριν έρθει η στιγμή να τον ανοίξω. Λίγη ώρα αργότερα, ήμουν με το σαγόνι στο πάτωμα, ματάκια-πιατάκια, και ύφος wow.
Δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο είχε πέσει στα χέρια μου μέχρι εκείνη την στιγμή. Χαρακτήρες απίστευτα δομημένοι από τις πρώτες κιόλας σελίδες, πολυεπίπεδοι, ολοκληρωμένοι και ρεαλιστικοί. Χαρακτήρες, οι οποίοι, όσο προχωρά η αφήγηση, ξεφεύγουν όλο και περισσότερο από τις διαστάσεις της σελίδας, δεν περιγράφονται με μια λέξη, είναι περίπλοκοι, είναι αληθινοί. Χαρακτήρες παγιδευμένοι σε ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που τους ρουφάει στο σκοτάδι του ανθρώπινου ψυχισμού και μαζί με αυτούς ρουφάει και τους αναγνώστες.
Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να γράψω που να μην έχει ήδη γραφτεί για το MONSTER. Ήταν, άλλωστε, το πρώτο seinen που έγινε επιτυχία στην Δύση, συστήνοντας στην ουσία το είδος στους αναγνώστες και αποτελώντας παράλληλα κι ένα εξαιρετικό entry point για αναγνώστες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν κάπως επιφυλακτικά τα manga.
Πρόκειται για την ιστορία του Ιάπωνα νευροχειρούργου Tenzo Tenma, ο οποίος εργάζεται σε ένα νοσοκομείο στην Γερμανία. Ακολουθώντας την ηθική και την δεοντολογία του, αποφασίζει να εναντιωθεί στις επιθυμίες της διοίκησης του νοσοκομείου και να σώσει ένα αγόρι από βέβαιο θάνατο. Απόφαση την οποία θα μετανιώσει αργότερα, όταν το αγόρι αποδειχθεί ψυχοπαθής δολοφόνος, και θα προσπαθήσει να “διορθώσει” το λάθος του και να αποδείξει την αθωότητά του.
Αν παρατηρείτε μια συνωνυμία με ένα manga που εμφανίστηκε στην δέκατη θέση της λίστας μας, αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, σας διαβεβαιώ. Όπως ο κεντρικός χαρακτήρας του MONSTER έχει το ίδιο όνομα με τον επιστήμονα δημιουργό του Astro Boy, έτσι και ο Urasawa έχει ουκ ολίγες ομοιότητες με τον Tezuka. Περίπλοκα ηθικά διλήμματα βασανίζουν τον γιατρό και τον διχάζουν μεταξύ της προσωπικής του αποστολής και της εσωτερικής του ανάγκης να βοηθάει τους συνάνθρωπους του και να σώζει ζωές. Ταυτόχρονα, ο Urasawa διερευνά το ποιός είναι το πραγματικό τέρας και τι είναι αυτό που οδηγεί στα ξεσπάσματα βίας και τερατώδους φρίκης: είναι το άτομο και η προβληματική ψυχολογία του, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή, το περιβάλλον του και η κατάσταση που επικρατεί εκεί ή το σύνολο της κοινωνίας;
Ενδεικτικό ίσως της ποιότητας του MONSTER είναι το πόσες φορές έχουμε
ασχοληθεί μαζί του εδώ στο Comicdom. Πέρα από τα περιστασιακά Snapshot Reviews για πολλούς από τους 18 τόμους του, ο Κώστας Δημόπουλος είχε παρουσιάσει τον πρώτο τόμο, ο Αντρέας Μιχαηλίδης είχε αναφερθεί σε αυτό στην στήλη του Shinjuku Express (τόμος 1, τόμος 2), η Έλλη Μόκα έχει κάνει μια συνολική σύντομη παρουσίαση και κατέκτησε την 6η θέση στο TOP 100 OF THE 00s όπου και το παρουσίασε ο Κώστας Λαμπρόπουλος!