A MONTH IN COVERS (November 2014)
Καλώς ήρθατε στη στήλη που πιστεύει πως ό,τι λάμπει είναι χρυσός, τη στήλη που για τρίτη συνεχόμενη φορά ξεκινάει με τσιτάτο περί εμφάνισης και αφελέστατα πιστεύει ότι θα μπορεί να βρίσκει κάθε μήνα και διαφορετικό. Δεν πειράζει, όταν στερέψω θα αρχίζω να ζητάω τη βοήθεια του κοινού!
Να καταγγείλω, για ακόμη μια φορά, τη DC και τη Marvel, που με αναγκάζουν να βλέπω ανάμεσα στα 600+ εξώφυλλα, τα εκάστοτε μηνιαία variant programs της κάθε εταιρείας. Συγκεκριμένα, γι’ αυτό το μήνα, είχαμε τα καρακιτσάτα “Lego Variants” της DC και τα νέα teacher’s pet (see what I did there?) της Marvel, τα ανέπνευστα “Rocket Raccoon & Groot Variants”. Τουλάχιστον, τον επόμενο μήνα, η DC θα με αποζημιώσει με τα variants του Darwyn Cooke, που απ’ ότι έχει ήδη πάρει το μάτι μου, είναι πολύ όμορφα. Πάμε να δούμε και να συζητήσουμε τα δέκα καλύτερα εξώφυλλα για το Νοέμβριο, συν ένα μπόνους υλικό, που πιστεύω θα σας αρέσει.
BODIES #5
Cover Artist: Brian Bolland
DC Comics (Vertigo)
Ο τεράστιος Brian Bolland φιλοτεχνεί αυτό το ανησυχητικό εξώφυλλο της ιδιότυπης σειράς BODIES. Οι δύο κύριοι, μέλη ενός βρετανικού gentleman’s club, μπορεί να μην έχουν μάτια, αλλά μας κοιτάνε μέσω ενός φρικαλέου ρολογιού τσέπης. Το όμορφο λογότυπο έχει τοποθετηθεί πολύ σωστά και δε μας “κόβει” τίποτα.
BUCKY BARNES: THE WINTER SOLDIER #2 (Variant)
Cover Artist: Andrea Sorrentino
Marvel Comics
Τον Andrea Sorrentino τον γνώρισα στο I, VAMPIRE και μου θύμιζε αρκετά τον Jae Lee, τόσο στο στιλ σχεδίου, όσο και στην ατμόσφαιρα. Εδώ, παίρνει το κόκκινο αστέρι, σύμβολο του Bucky Barnes, και αντικαθιστά, με επιτυχία, τα σύνηθη ρώσικα, ή κινέζικα, μιας κομμουνιστικής αφίσας, με σκανδιναβικούς ρούνους. Για τους παρατηρητικούς, οι ρούνοι γράφουν οπτικά WINTER SOLDIER.
CATWOMAN #36
Cover Artist: Jae Lee
DC Comics
Και μια και μιλάγαμε για τον Jae Lee, τον καλοσωρίζουμε στη δεύτερη εμφάνιση του στη στήλη, με ένα από τα πιο δυνατά covers του μήνα. Η θαυμάσια σχεδιασμένη κινησιολογία των δύο γυναικών, γίνεται ακόμη πιο έντονη από το ρόλο του λογότυπου ως μέρος της ιστορίας, ως στήριγμα. Μαζί με το εκθαμβωτικό ασπρόμαυρο της παλέτας, η εικόνα εντυπώνεται στη σκέψη μας.
DAREDEVIL #10
Cover Artist: Chris Samnee
Marvel Comics
Από τους αγαπημένους καλλιτέχνες των τελευταίων ετών, ο Chris Samnee έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να παραμένει μετρημένος και να βγάζει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Δεν τον έχω δει να καταφεύγει σε υπερβολές και εύκολους εντυπωσιασμούς, αλλά, όπως και στο εικονιζόμενο θέμα, βάζει πολύ δουλειά και σκέψη. Οι όμορφες σκιές είναι η δύναμη του συγκεκριμένου έργου, όπως και ο πιθανός (δε θα επεκταθώ για λόγους spoiler) συμβολισμός του χεριού στο κεφάλι του αγάλματος, συνοδευόμενου από παιδιά.
DARK TOWER: THE DRAWING OF THE THREE #4
Cover Artist: Julian Totino Tedesco
Marvel Comics
Κατά την έκφραση “monkey on his back”, που σημαίνει εθισμός στα ναρκωτικά και συγκεκριμένα στην ηρωίνη, ο εικονιζόμενος Eddie Dean είναι ακριβώς αυτό, ένας ηρωινομανής. Επίσης, μπορεί να ανοίγει πόρτες σε άλλες διαστάσεις. Το μένος με το οποίο ο πίθηκος έχει γραπώσει τον Eddie, δείχνει πως ποτέ δεν θα τον αφήσει να ξεφύγει από το ναρκωτικό που τρέχει έντονα στις φλέβες του. Συμβολισμός και αγριότητα, από τον ταλαντούχο Αργεντινό cover artist, Julian Totino Tedesco.
DEADLY CLASS #9
Cover Artist: Wes Craig
Image Comics
Όταν αντίκρισα αυτό το εξώφυλλο, γέλασα, καθώς μου θύμισε, όπως σε όλους φαντάζομαι, τότε που κάναμε μουντζουροσχέδια πάνω στα θρανία, στα τετράδια και στα βιβλία. Εντάξει, μπορεί να μην “εκτελούσα” κάποιο συμμαθητή ή καθηγητή, αυτό δε σημαίνει ότι δεν το έχει κάνει κάποιος από εσάς… Το σίγουρο είναι ότι, σε μία σχολή δολοφόνων, μαζί με το βιβλίο ανατομίας κάτω αριστερά, θα συναντούσαμε ένα τέτοιο (αθώο;) doodle.
EMPTY MAN #5
Cover Artist: Vanesa R. Del Rey
Boom! Studios
Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα horror τίτλο, η προσέγγιση του εξώφυλλου δεν είναι αντίστοιχη. Τα τέρατα μπορεί να είναι φρικιαστικά, όλα μαζί σε μια μάζα, αλλά η ατάραχη στάση και η μειλίχια έκφραση του αιωρούμενου άντρα, έχουν μια λυρικότητα, μια θλίψη. Η γωνία λήψης μαζί με το χρώμα, πολλαπλασιάζουν αυτή τη διάθεση.
HEXED #4
Cover Artist: Emma Rios
Boom! Studios
Το HEXED με την Emma Rios, έχει πλέον κατοικοεδρεύσει στη στήλη, γεγονός που ελπίζω να σας βρίσκει σύμφωνους. Όπως μας έχει συνηθίσει, το λογότυπο αλλάζει και πάλι, για να ενσωματωθεί με την εικόνα, όπου το αίμα είναι πρωταγωνιστής. Ο κύριος με το λευκό κοστούμι και το κόκκινο τριαντάφυλλο, πλάθει με αίμα μια γυναικεία φιγούρα, αγκαλιασμένος από την κυρία με τις κορδέλες που κοσμούσε το προηγούμενο εξώφυλλο. Πανέμορφο.
SOUL SWALLOWER GN
Cover Artist: Joel Mercer
Fanfare
Το SOUL SWALLOWER διαφημίστηκε ως graphic poem και αντλεί έμπνευση από την αρχαιοελληνική θεότητα Ψυχή και τη σύνδεση αυτής με την πεταλούδα. Ενώ ο, σχεδιασμένος με ευθείες γραμμές, άντρας του θέματος, είναι φανερά καθηλωμένος, οι πεταλούδες γύρω του μοιάζουν να κινούνται συνεχώς, σε έναν αέναο χορό. Ένα όμορφο εφέ, σε ένα λιτό, ποιητικό εξώφυλλο.
SUPERANNUATED MAN #4
Cover Artist: Ted McKeever
Image Comics
Αν και δεν έχω διαβάσει τον τίτλο, ξέρω ότι θα έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον σχέδιο από τον Ted McKeever. Επίσης, ξέρω ότι τον κεντρικό χαρακτήρα της σειράς τον λένε “HE” κάτι που φαίνεται και στο cover με τα μαυρισμένα γράμματα από το “ΤΗΕ”. Και εάν η ονομασία και η υπογράμμιση είναι κάπως meta, άλλο τόσο είναι το γεγονός ότι στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο ίδιος ο Ted McKeever. Πέρα από αυτά τα fun trivia, το συγκεκριμένο cover μου αρέσει, επίσης, για τη λεπτομέρειά του, την εγγύτητα του θέματος και τη διάχυτη αποπνοή κατάθλιψης και απομόνωσης.
On to the bonus stuff!
Master Cover Artist: Robert E. McGinnis
Αυτό το μήνα, κυκλοφόρησε το ART OF ROBERT E. McGINNIS και κοσμεί ένα υπέροχο εξώφυλλο από έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, που δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μπει στη λίστα, καθώς δεν είναι καινούριο, αλλά ούτε πρόκειται για comic.
O Robert E. McGinnis είναι γνωστός για τα κλασικά εξώφυλλα ταινιών, όπως BREAKFAST AT TIFFANY’S, BARBARELLA και αρκετά της σειράς JAMES BOND. Ένας καλλιτέχνης που έβγαζε το ψωμί του ως cover artist, κυρίως για βιβλία pulp, noir, αστυνομικά, με χαρακτηριστικό της ψηλές γυναίκες με το μυστηριώδες βλέμμα, και την 70s αισθητική, ρεύμα στο οποίο και ο ίδιος συνέβαλλε αρκετά.
Παρακάτω, σας παραθέτω μερικά links για όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν έναν πραγματικό Master Cover Artist, όπως και δείγματα της δουλειάς του:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_McGinnis
https://www.flickr.com/photos/42080330@N03/sets/72157623002761081/
http://titanbooks.com/the-art-of-robert-e-mcginnis-6421/
http://www.americanartarchives.com/mcginnis.htm