BAT-MANGA
Compiled & Produced by
Chip Kidd & Saul Ferris
Photography: Geoff Spears
All Manga by Jiro Kuwata
Translation: Anne Ishii & Chip Kidd
Pantheon Books
Αν ρωτήσεις το μέσο αναγνώστη comics σήμερα, οι πιθανότητες είναι ότι θεωρεί τα αμαλγάματα δυτικών και ανατολικών τεχνοτροπιών και χαρακτήρων, σχετικά πρόσφατα (στα πλαίσια της τελευταίας 10-12εατίας). Συνήθη παραδείγματα αποτελούν τα DEATH MANGA και η manga version του DEAD BOY DETECTIVES, προσφάτως το BATMAN: DEATH MASK και τα manga των SPAWN και WITCHBLADE. Όσο προχωράμε στο παρελθόν, τα παραδείγματα γίνονται πιο σπάνια και, ως επί το πλείστον, άσχημα. Ενδεικτικά αναφέρω το φρικτό run του Madureira στους X-titles (την εποχή του πιθηκο-Wolverine), το ιδιαιτέρως αγαπητό (σε μένα), πλην interrupted BATTLE CHASERS του, τους τίτλους του WARLANDS universe της Image και το DARKMINDS. Μετά από πολλές συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους, διαφόρων αναγνωστικών προτιμήσεων του χώρου, το πιο εντυπωσιακό που αναφέρθηκε ποτέ ήταν ο Zetman του Masakazu Katsura (VIDEO GIRL: AI), κατά δική του ομολογία μια απόπειρα για manga version του Batman.
Είχα ακούσει ότι κάπως, κάποτε στην Ιαπωνία, τη δεκαετία του 60, είχε υπάρξει κάτι σχετικό με Batman και μάλιστα έτυχε να δω μερικά Batman paraphernalia της εποχής όταν πήγα εκεί, είτε σε κάποιο ανήλιαγο υπόγειο της Akihabara, είτε σε κάποια απλησίαστη προθήκη του Mandarake (Nakano), με απλησίαστη τιμή. Βεβαίως, δεν είχα ούτε το χρόνο, ούτε την πνευματική ενάργεια να αναρωτηθώ το πώς και το γιατί, οπότε απλώς το άφησα σημειωμένο σε κάποια πρόχειρη και ακατάστατη γωνιά του μυαλού μου.
Ο παρών τόμος, όχι μόνο έφερε στην επιφάνεια εκείνη τη νοητική σημείωση, αλλά έλυσε σχεδόν πλήρως τις απορίες μου σχετικά με το σκοτεινό αυτό σημείο της hippie decade. Αποδεικνύεται ότι η εταιρεία Shounen Gahosha, εκδότρια των SHOUNEN KING και SHOUNEN GAHO, στις αρχές του 1966 απέκτησε τα δικαιώματα για τα σενάρια της τότε ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς (αν το εξώφυλλο δεν σας φέρνει αυτόματα στο μυαλό τον Adam West…). Έπειτα προσέγγισαν τον προ-Tezuka δημιουργό manga, Jiro Kuwata, για να προσαρμόσει τα σενάρια και τους χαρακτήρες στα ιαπωνικά δεδομένα. Ο Kuwata ήταν ευρύτερα γνωστός για τη δημιουργία του manga υπερήρωα και γενικότερα, πρώτου cyborg ήρωα της Ιαπωνίας, 8-man, μαζί με τον Kazumasa Hirai. Για την ακρίβεια, ο 8-man προηγείται και του Kamen Rider και του αρχικού Cyborg 009. (Παρεμπιπτόντως, το 8-man είναι λεκτικό παιχνίδι: το 8 στα ιαπωνικά είναι «hachi», οπότε το σύνολο δίνει “Hachiman”, τον Ιάπωνα Θεό του Πολέμου και της Ανδρείας).
Ο Kuwata, παρά την επιθυμία του να φτιάξει ένα αμάλγαμα της δυτικής και ανατολικής τεχνοτροπίας comics, τότε είχε ασφυκτικά πολλή δουλειά και ήταν μάλλον περιζήτητος, οπότε έπρεπε να περιοριστεί στις βασικές ιαπωνικές φόρμες της εποχής για τους χαρακτήρες δίχως τα κοστούμια και σε μεγάλο βαθμό να αντιγράψει τους σωματότυπους του Bob Kane (αν το πάρετε, θα δείτε πως λέει το αντίθετο στη συνέντευξη, αλλά η απλή σύγκριση το καταδεικνύει) για τις “ένστολες” σκηνές. Ωστόσο, επενέβη δραματικά στα σενάρια, καθότι η δυτική νοοτροπία του, σε πολλές περιπτώσεις, τετριμμένου σεναρίου δεν θα ταίριαζε στην νοοτροπία των Ιαπώνων αναγνωστών.
Έτσι, από το 1966 μέχρι το 1967, εκδόθηκε το πρώτο Bat-manga, το οποίο κατάφεραν να ανακαλύψουν δύο άνθρωποι, όχι τόσο λόγω των αξιόλογων συγγραφικών και ερευνητικών ικανοτήτων τους, αλλά χάρη στο σχεδόν σταυροφορικό πάθος των geeks για την ενασχόλησή τους (όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, το εννοώ με τον καλύτερο τρόπο). Το ογκώδες βιβλίο περιέχει κάθε σελίδα από τα manga που κατέστη δυνατόν να βρεθεί μέχρι την εποχή της έκδοσης, καθώς και πάμπολλες φωτογραφίες από merchandise της εποχής, με έμφαση στα παιχνίδια φτιαγμένα από τσίγκο! Να σημειωθεί ότι αντί να σκαναριστούν, οι σελίδες φωτογραφήθηκαν ψηφιακά και επεξεργάστηκαν από τον Geoff Spears, μία προς μία! Περαιτέρω, παρατίθεται ιστορικό της αναζήτησης, συνέντευξη με τον Jiro Kuwata και μια νύξη ότι η απήχηση του εγχειρήματος έφερε στην επιφάνεια υλικό, πιθανώς ικανό να γεμίσει έναν δεύτερο τόμο….
Με τιμή στα 26,50 ευρώ, για μένα δεν τίθεται καν προς συζήτηση.