WATCHMEN
Όσοι είστε τακτικοί επισκέπτες του site, φαντάζομαι ότι έχετε διαβάσει το comic (sorry, το “graphic novel” εννοούσα), οπότε η περίληψη του plot είναι εντελώς περιττή.
Αν πάλι δεν το έχετε διαβάσει, θεωρήστε την παρακάτω μεγάλη εικόνα ως ένα επαρκές SPOILER WARNING…
Still here? OK, λοιπόν, ξεκινάμε. Το graphic novel θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο comic ever. Αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση (κατ’ εμέ, δεν είναι καν η καλύτερη δουλειά του Alan Moore) και θα ξεφύγουμε από το θέμα μας, που εν προκειμένω, είναι η ταινία.
Το “πρόβλημα” της ταινίας είναι ότι έπρεπε να συναντήσει και να ξεπεράσει τις προσδοκίες των πιστών fans, αλλά και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. Για το πρώτο δε μπορώ να ξέρω, το δεύτερο όμως δεν το πέτυχε. Υπήρξαν πολλά άτομα στο σινεμά που έφυγαν πριν το τέλος. Προφανώς δεν ήξεραν τι πήγαν να δουν. Better luck next time, guys. Η “προσβασιμότητα” της ταινίας είναι πρόβλημα των studio executives, anyway.
Όσον αφορά στους fans, φαντάζομαι ότι και εκεί οι απόψεις διίστανται. Το μόνο που μπορώ να πω και πάλι, είναι ότι εξαρτάται από τις προσδοκίες του καθενός. Ειδικά όταν πρόκειται για comic adaptations, ο καθένας μας έχει ήδη την ταινία (η μια σχεδόν ολοκληρωμένη version αυτής) στο μυαλό του, αφού έχει ήδη δει τα… storyboards.
Προσωπικά, το WATCHMEN δε με χάλασε. Είδα ό,τι περίμενα να δω και δεν απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος για το τι παραπάνω θα μπορούσα να περιμένω, αφού το adaptation ήταν όσο πιο κοντά γινόταν στο source material.
Φυσικά, μερικές φορές, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Μερικές φορές, ίσως είναι καλύτερα να αφήνουν το source material στην ησυχία του. Αυτό, βέβαια, οι περισσότεροι το θυμούνται μετά. Πριν βγει η ταινία, οι περισσότεροι είναι γατζωμένοι στο hype και ελάχιστοι είναι αυτοί που εκφράζουν τις όποιες αντιρρήσεις τους. Ας μην ξεχνάμε, πάντως, πως κάποτε το WATCHMEN θεωρείτο “unfilmable”.
That’s it. Review over. Now post your comments.
(Grade: 8/10)