COMIC BOOK SUPERHEROES UNMASKED
Director: Steve Croopnick
Writer: James Grant Goldin
Casting: Will Eisner, Neil Gaiman, Stan Lee, Frank Miller, Denny O’Neil and others
The History Channel
Μιας και είμαι σίγουρος πως, όταν θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του History Channel, COMIC BOOK SUPERHEROES UNMASKED, στα πλαίσια του Comicdom Con Athens 2009, θα τρέχω και δεν πρόκειται να βρω καθόλου ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να το παρακολουθήσω, είπα να “κλέψω” λίγο και να το δω πριν απ’ όλους όσους βρεθούν στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Έκατσα, λοιπόν, στο σπίτι μου χθες το βράδυ και έβαλα το DVD, με το ντοκιμαντέρ να αποτελεί περισσότερο το background στις δουλειές της τελευταίας στιγμής που ξεπέταγα εκείνη την ώρα. Το σύστημά μου αυτό, όμως, δεν κράτησε για πολύ και οι δουλειές έμειναν μισοτελειωμένες.
Μετά από μερικά λεπτά, το SUPERHEROES UNMASKED μου τράβηξε ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον και όλη μου η συγκέντρωση (όση είχε απομείνει τουλάχιστον) επικεντρώθηκε σε αυτό. Αρχικά, πίστευα ότι επρόκειτο αποκλειστικά για μια παρουσίαση της ιστορίας του genre, με χρονολογίες, γενικές πληροφορίες και συνεντεύξεις δημιουργών. “ΟΚ”, σκέφτηκα, “κάνω παράλληλα μερικές δουλειές κι αν πεταχτεί κανένας Kirby από συνεντεύξεις αρχείου, κάνω διάλειμμα”. Ο Kirby, βέβαια, δεν πετάχτηκε, ωστόσο, η εκτίμησή μου ήταν λάθος και την επανόρθωσα αμέσως!
Το ντοκιμαντέρ του History Channel δεν ήταν αυτό που νόμιζα. Ναι μεν, η ιστορία των υπερηρωικών comics (από τη γέννησή τους, τη δεκαετία του ’30, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε) βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, δε μιλάμε για απαγγελία ημερομηνιών, δημιουργών και comics. Η κάθε δημιουργία και ο κάθε superhero (και κατ’ επέκταση, ολόκληρο το genre) παρουσιάζεται σε συνάρτηση με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής του και η εξέλιξη του καθενός ως η φυσική συνέχεια της εξέλιξης του κόσμου και της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος “δημιούργησε” τον Captain America, το ψυχρό πρόσωπο των αρχών τον Green Lantern, τα προβλήματα των ανήσυχων εφήβων τον Spider-Man, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους X-Men και ο κυνισμός και η βία τον Punisher.
Όλα αυτά, όμως, όσο ενδιαφέροντα κι αν είναι για κάποιον που θέλει να γνωρίζει την ιστορία του superhero genre, παραμένουν εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Που είναι, όμως, το fun factor; Εκτός από τον Stan Lee, ο οποίος, με τις δηλώσεις του, φροντίζει να εκπαιδεύσει και να διασκεδάσει (you gotta love this guy), συμμετέχουν κι άλλοι δημιουργοί, όπως οι Will Eisner, Neil Gaiman, Frank Miller, Jim Steranko και στελέχη εκδοτικών, όπως οι Marvel, DC και Dark Horse. Στα αποσπάσματα των συνεντεύξεων αυτών μαθαίνουμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά και trivia facts – τα αγαπημένα μου!
Και φυσικά, δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικό στοιχείο στο εν λόγω ντοκιμαντέρ από τις εκατοντάδες σελίδες superhero comics-σταθμών στην ιστορία του Μέσου που περνούν μπροστά από την οθόνη. Πολλά από αυτά, μάλιστα, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, χάρη στη χρήση animation! Ανάθεμα τη 14άρα μου τηλεόραση…
Ο ρυθμός, τέλος, σε τίποτα δε θυμίζει βαρετή εκπαίδευση και ακαδημαϊκή ανάλυση. Οι εικόνες, τα στοιχεία, οι συνεντεύξεις και οι ενότητες εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς, ωστόσο, η ταινία να γίνεται κουραστική.
Συμπερασματικά, δεν πρόκειται να δηλώσω ότι η παρακολούθηση του COMIC BOOK SUPERHEROES UNMASKED είναι απαραίτητη για κάθε fan του είδους, γιατί θα με κατηγορήσετε για διαφήμιση και ότι προσπαθώ να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς στην προβολή του Comicdom Con (το Σάββατο 11 Απριλίου, στις 20:00, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής – μη ξεχνιόμαστε!). Θα μιλήσω, λοιπόν, μόνο για την προσωπική μου εμπειρία μαζί του και θα πω ότι το ευχαριστήθηκα από κάθε άποψη – έμαθα πολλά και διασκέδασα.
Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στο 5λεπτο preview (trailer δε βρήκα πουθενά) του ντοκιμαντέρ, κι αν δείτε την ταινία και σας αρέσει, σας περιμένω στο Con για να μου πείτε τις απόψεις σας!