Μετά Τη Φούσκα Του Χρηματιστηρίου, Έρχεται Η Φούσκα Των Αnime;
Ομολογώ ότι αυτό δεν περίμενα να το διαβάσω, τουλάχιστον όχι ακόμα. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Asahi Shinbun, η “φούσκα των anime” σκάει, και μάλιστα παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον γράφημα, σχετικά με τις πωλήσεις anime των τελευταίων χρόνων.
Το επάνω γράφημα, δείχνει τους καινούριους τίτλους που παράγονται κάθε χρόνο, από το 2000 μέχρι και το 2008. Παρατηρήστε τη μείωση από το 2006. Το κάτω διάγραμμα, δείχνει τις πωλήσεις κατά τα αντίστοιχα έτη, χωρισμένες σε anime που απευθύνονται σε παιδιά (ανοιχτό χρώμα) και anime γενικού ενδιαφέροντος (σκούρο χρώμα), οι οποίες επίσης από το 2006 παρουσιάζουν μείωση.
Το δεύτερο διάγραμμα, δεν θα με απασχολήσει καθόλου, αφενός γιατί, όπως βλέπετε κι εσείς, και το 2002 παρατηρήσαμε μια μείωση στις πωλήσεις, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι αυτό το πράγμα κάνει κύκλους, αφετέρου γιατί μιλάει για πωλήσεις στην Ιαπωνία (υποθέτω) χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερα στοιχεία, όπως για το πώς κάνει το διαχωρισμό σε παιδικά και μη anime. Επιπλέον, οι πωλήσεις (υποθέτω πάλι ότι αναφέρεται σε πωλήσεις DVD) δεν είναι υποχρεωτικά ενδεικτικές για το αν τα anime είναι δημοφιλή, σε σχέση με το παρελθόν, ή για τα κέρδη που έχουν οι εταιρείες από το merchandising. Μην ξεχνάτε ότι πρωτογενής πηγή κέρδους για τα στούντιο που παράγουν anime είναι η τηλεόραση.
Αυτό που αξίζει να εξετάσει κανείς, είναι το πρώτο γράφημα, το οποίο δεν μιλάει για πωλήσεις, αλλά για τίτλους. Με μία πρώτη ανάγνωση της καμπύλης, δεν μπορεί κανείς παρά να παραδεχτεί ότι ο αριθμός νέων τίτλων κάθε χρόνο μειώνεται από το 2006. Παρατηρήστε, όμως, την απότομη αύξηση που είχε το 2005. Αυτό δε μας λέει τίποτα; Ίσως και να μη σημαίνει κάτι, ίσως, όμως, και να δείχνει ότι η εγχώρια αγορά δε μπορεί να απορροφήσει απεριόριστους τίτλους. Στο κάτω-κάτω, η ημέρα έχει 24 ώρες, πόση πια τηλεόραση να δουν οι Ιάπωνες; Οι ανύπαρκτες οικονομικές μου γνώσεις (κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με προσωπικά οικονομικά) δε μου επιτρέπουν να αναλύσω αυτό που βλέπω με κάτι άλλο πέρα από την κοινή λογική. Και η δική μου κοινή λογική λέει ότι ο χαρακτηρισμός “φούσκα” είναι το λιγότερο ατυχής. Μιλάμε για μια βιομηχανία δεκαετιών, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.
[πηγή: Japan Probe]