SNAPSHOT REVIEWS RELOADED
24 HOUR COMICS DAY HELLAS Vol.3
Σενάριο/Σχέδιο: Ευγενία Κουμάκη, Μάνος Λαγουβάρδος, Γιάννης Ρουμπούλιας
Επιμέλεια: Άρης Γεωργίου
Εκδόσεις Comicworld
To 24 Hours Comics Day, αποτελεί πλέον θεσμό, οπότε η κυκλοφορία των τριών καλυτέρων ιστοριών του περσινού διαγωνισμού, ήταν αναμενόμενη. Τα κριτήρια σε αυτή την περίπτωση είναι πιο χαλαρά, αφήνοντας για λίγο την αυστηρότητά μου στην άκρη. Όσο για την ιστορία που με κέρδισε περισσότερο, αυτή ήταν της Ευγενίας Κουμάκη, όπου βρίσκουμε τη δημιουργό αντιμέτωπη, με την ίδια της την έμπνευση, ή την έλλειψη αυτής. Γενικώς, έχω μια αδυναμία σε τέτοιου είδους εσωτερικές συγκρούσεις.
Σχετικά με τις άλλες δύο συμμετοχές στην ανθολογία, το ¨Choose Your Class¨ του Λαγουβάρδου έχει στοιχεία από RPG παιχνίδια (υποθέτω, μιας και η ενασχόληση μου με αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτη) μέσα από ένα χιουμοριστικό πρίσμα, ενώ η ιστορία του Γιάννη Ρουμπούλια, με τίτλο ¨Ercole Sfida I Cannibali¨, περιπλανιέται σε ακόμα επικά μονοπάτια, καμένου χαβαλέ. Δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω κάποια από τις δυο ιστορίες, καθότι η θεματολογία και το ύφος τους, δεν μου λένε κάτι.
KRAK KOMIKS #4
Σενάριο/Σχέδιο: Τάσος Μαραγκός
Giganto Books
Το KRAK KOMIKS συνεχίζει την πορεία του, εντός ενός σύμπαντος εμπνευσμένου μέχρι ενός σημείου από τον Peter Bagge, δοσμένο, όμως, με έναν τρόπο, εντελώς ελληνικό, με τις καταστάσεις που παρουσιάζονται να είναι οικείες στους περισσότερους, ή περίπου οικείες. Η πενταμερή εκδρομή του Μάρκου, εξελίσσεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο, όπως μπορείτε να καταλάβετε από το εξώφυλλο spoiler/δόλωμα-για-τους-παλιούς-αναγνώστες. Τι ξεκούραση και χαλάρωση, ο νεαρός μας επί το έργον, τρέχει και δεν φτάνει, έχοντας πέσει θύμα αποπλάνησης – άλλο που δεν ήθελε. Ο Μαραγκός δεν περιορίζεται σε οπτικό και λεκτικό χιούμορ, χρησιμοποιεί ακόμα και ηχητικό (ΧΟΥΦΤ! ΞΑΝΑΧΑΣΤΟΥΚ!), για κερασάκι στη τούρτα, διατηρώντας πάντα σωστή αίσθηση ρυθμού της αφήγησης. Α, στο τέλος παίζει και cliffhanger…
BLACKEST NIGHT #0 (FCBD edition)
Writer: Geoff Johns
Penciler: Ivan Reis
DC Comics
Πιστεύω ότι αυτό το comic, μου λέει πολύ περισσότερα για την άποψη της τωρινής DC, παρά για την ιστορία την ίδια. Έχουμε δυο ήρωες – τους Hal Jordan/Green Lantern και Barry Allen/Flash – πάνω από τον τάφο του Batman, όπου θρηνούν τον νεκρό ήρωα, μοιράζονται αναμνήσεις, σε μια male bonding (και όχι bondage) κατάσταση. Αναλογίζομαι, ότι και οι δύο χαρακτήρες έχουν ξεφύγει από τα μαύρα πέπλα του θανάτου, και γίνονται emo, πάνω από τον τάφο ενός συναδέλφου τους, σε ένα ανέκδοτο, που μοιάζει (σχεδόν) να μην έχει punch line. Πολύ σοβαρότητα, σκότος και ένας Black Hand να το παίζει συλλέκτης κρανίων. Σε λίγο θα βγουν και τα Zombo-Lanterns στην γύρα, και χαμός σου λέω!
Κάποτε, το DC Universe ήταν ένα πιο ανάλαφρο, διασκεδαστικό unreal estate. Τώρα, πλέον, δεν το αναγνωρίζω.
UNCANNY X-MEN #509
Writer: Matt Fraction
Penciler: Greg Land
Marvel Comics
Ωπ! Να σου πάλι και η Betsy Braddock! Χαρακτήρας προσωπική αδυναμία, που δεν κατάφερε να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, αφού ο Claremont την μετέτρεψε σε kick-ass, ninja babe, κόβοντας μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία. Όσο για την μεταχείριση της από τους ¨κληρονόμους¨ του γερό-Chris, απλά ακόμα πιο απογοητευτική. Δεύτερη ευκαιρία ίσως; Θα δείξει.
Αυτό όμως που είναι πραγματικά τραγικό, είναι το σχέδιο του Greg Land. Ούτε αυτός έφτασε τις δυνατότητές του, προτιμώντας την οδό της ψυχρής ξεπατικοσούρας. Όλα αυτά, σε ένα τίτλο, που έβγαλε στην πιάτσα πολλά μεγάλα ονόματα, καλλιτεχνικά και εμπορικά, λειτουργώντας ως ένα σχολείο σχεδιαστών. Κατάντια.