TOP 100 OF THE 00s: 80-71
80. LAIKA
Writer/Artist: Nick Abadzis
First Second Books
Ο ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στη Σουηδία και μεγαλωμένος στην Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία, Nick Abadzis, έγραψε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ανθρώπινη ιστορία για την σκυλίτσα Laika που έμελλε να συνδέσει το όνομα της με την κατάκτηση του διαστήματος. Το ταξίδι της ξεκινά από τους δρόμους της Μόσχας , περνά μέσα από τα εργαστήρια του σοβιετικού προγράμματος και καταλήγει στο ταξίδι της με το Sputnik 2.
Η ιστορία της Laika είναι εξαιρετικά γραμμένη από έναν ταλαντούχο δημιουργό, με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και με ακρίβεια στην αναπαράσταση της εποχής και των καταστάσεων που περιγράφει. Αποφεύγει να καταφεύγει σε ευκολίες και είναι ένα από τα αρτιότερα comics που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια.
79. AGE OF BRONZE
Writer / Artist: Eric Shanower
Image Comics
Βραβευμένη με δύο Eisner Awards, η σειρά AGE OF BRONZE ξεκίνησε στα τέλη του 1998 να διηγείται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου. Με τον καιρό, κέρδισε το θαυμασμό και την προσοχή σημαντικής μερίδας αναγνωστών, αφενός για το αποτέλεσμα, αφετέρου για το μακρόπνοο ενός project που απαιτεί αφοσίωση και έρευνα. Αφαιρώντας όλα τα υπερφυσικά στοιχεία (οι ήρωες αντιλαμβάνονται τα όνειρα και τα οράματά τους ως “θεϊκές παρεμβάσεις”), ο Shanower αφηγείται την ιστορία σαν να μπορούσε ακόμα και να έχει συμβεί! Με το ασπρόμαυρο σχέδιό του να είναι ρεαλιστικό, λεπτομερές και καθαρό, o δημιουργός σχεδιάζει αμέτρητους χαρακτήρες, τόσο τονίζοντας φυλετικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τους λαούς, όσο και δίνοντας στον κάθε χαρακτήρα μια μοναδική, άμεσα αναγνωρίσιμη εικόνα.
Σήμερα, 11 χρόνια μετά το πρώτο τεύχος του, το AGE OF BRONZE συνεχίζει να διηγείται μια ιστορία, που γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα, καθώς βαδίζουμε προς την κορύφωση αυτού του αριστουργηματικού πολεμικού έπους.
Διαβάστε ολόκληρο το πρώτο τεύχος του AGE OF BRONZE
78. THE SALON
Writer & Artist: Nick Bertozzi
St. Martin’s Griffin
Με δύο άκρως διαφωτιστικές τελευταίες σελίδες, ο Bertozzi βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη μετεωρική άνοδο του Κυβισμού (και του “ιδρυτή” της, Pablo Picasso) στην εικαστική αρένα των αρχών του 20ού αιώνα. Α, μα πριν από αυτόν τον τόσο εύστοχα σαρκαστικό επίλογο, υπάρχει ένα άλλο «μικρό» θέμα: μία μπλέ (κυριολεκτικά…) γυναίκα-δαίμονας που αποκεφαλίζει (μπρρρ!) καλλιτέχνες και γκαλερίστες στα νυχτερινά σοκάκια της μητρόπολης των Παρισίων, το σωτήριον έτος 1907.
Με ένα cast γιγάντων (Pablo Picasso, Georges Braque, Guillaume Apollinaire, Erik Satie, κ.α.) της Τέχνης να επιδίδονται (μεταξύ άλλων) στην καταδίωξη της προαναφερθείσας αποκεφαλίστρας, είναι “πλούσια τα ελέη” που παρελαύνουν προς τέρψιν του αναγνώστη: η πάντα απολαυστική βιρτουοζιτέ των brush strokes του Bertozzi (take that, Paul Pope!), η “Frenchified” (!) εκδοχή των τετριμμένων sound effects, η αποκαλυπτική επιρροή των comic strips στον Picasso και άλλα πολλά.
Enjoy!
77. THE SANDMAN: DREAM HUNTERS
Writer: Neil Gaiman
Artist: P. Craig Russell
DC Comics (Vertigo)
Πρόκειται για μια ιστορία από τον επικό κόσμο του SANDMAN, που είχε αρχικά εκδοθεί σαν νουβέλα με εικονογράφηση του θρυλικού Yoshitaka Amano, το 1999. To 2008 κυκλοφόρησε σε τέσσερα τεύχη με εικονογράφηση από τον P. Craig Russell, ο οποίος έχει μεταφέρει και άλλα βιβλία του Gaiman σε comic. Σε αυτά τα τεύχη παρακολουθούμε την ερωτική ιστορία μεταξύ ενός βουδιστή μοναχού και μιας αλεπούς. And that was to be the cause of much misery and heartbreak… And of a strange journey. Μια αγάπη που ξεπερνά τα σύνορα μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου, της ζωής και του θανάτου, όπως μόνο ο Gaiman ξέρει να αφηγείται. Το σχέδιο του Russell ζωντανεύει τον κόσμο της ιστορίας, με επιρροές από γιαπωνέζικους πίνακες, τόσο που τελικά ταυτίζεσαι με τα όσα συμβαίνουν. Εξαιρετικά είναι και τα τέσσερα εξώφυλλα των τευχών με συνεργασία των Yuko Shimizu, Paul Pope, Mike Mignola, Joe Kubert (που είναι και το αγαπημένο μου).
Διαβάστε περισσότερα για το SANDMAN: THE DREAM HUNTERS
76. STARMAN
Writer: James Robinson
Artist: Peter Snejbjerg
DC Comics
To STARMAN ξεκίνησε στη δεκαετία του ‘90 από τους James Robinson και Tony Harris, όταν η DC συνειδητοποίησε ότι οι golden age heroes είχαν ακόμα απήχηση στους fans. Αφορμή για αυτό ήταν το αριστουργηματικό THE GOLDEN AGE, με συγγραφέα επίσης τον Robinson. Δεν είναι ένα τυπικό super-hero comic. Στην πραγματικότητα είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που εξερευνά τη σχέση πατέρα (Ted Knight – golden age Starman) – γιου (Jack Knight – modern age Starman), όταν ο τελευταίος αναγκάζεται να αναλάβει το ρόλο του Starman μετά τη δολοφονία του αδερφού του. Όλες οι ιστορίες αποσκοπούν στο χτίσιμο αυτής της σχέσης. Οι περιπέτειες, τα μυστήρια, οι super-villains είναι απλά το φόντο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του τίτλου είναι το γεγονός ότι ο Robinson είχε ήδη καταστρώσει την ιστορία από την έναρξη: αρχή, μέση και τέλος (το οποίο και ήταν εξαιρετικό. Λίγες σειρές είχαν την τύχη να κλείσουν με τέτοιο τρόπο). Επίσης, η μυθολογία του Starman είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη, αντάξια των καλύτερων super-hero comics. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το γεγονός ότι ο Peter Snejberg, που αντικατέστησε τον Tony Harris, έκανε ακόμα καλύτερη δουλειά, πράγμα πολύ δύσκολο όταν αντικαθιστάς τον συν-δημιουργό του τίτλου.
75. THE SANDMAN: ENDLESS NIGHTS
Writer: Neil Gaiman
Artists: Glenn Fabry, Milo Manara, Miguelanxo Prado, Frank Quietly, P. Craig Russell, Bill Siekiewicz, Barron Storey
DC Comics (Vertigo)
Ιστορίες μέσα από το βιβλίο του Destiny, ιστορίες Ονείρων πριν υπάρξει παρελθόν, ιστορίες από τον Όλεθρο ενός επίφοβου μέλλοντος, δεκαπέντε πορτραίτα της Απόγνωσης και ένα της Τρέλας σε πέντε εκτελέσεις, η αφήγηση ενός Πόθου που εκπληρώθηκε και η επίσκεψη της Θανής στη λήξη μιας τέλειας ημέρας.
Ισάριθμα χρόνια με τους Endless από το τέλος της σειράς, ο Neil Gaiman επιστρέφει στους χαρακτήρες που τον έκαναν διάσημο και στιγμάτισαν ανεξίτηλα τα ‘90s, αποφασισμένος όχι μόνο να πει μια ιστορία με τον καθέναν τους στο επίκεντρο, αλλά και να πλέξει ένα αδιαμφισβήτητο υφαντό με τα πορτρέτα τους.
Στα πλαίσια αυτής της αφήγησης και με τον ιδανικό καλλιτέχνη για την κάθε ιστορία, μαθαίνουμε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και ο Πόθος μπορεί να μας δείξει το ορθό μονοπάτι, καθώς και το πώς αιτιάται του μίσους και του κυνισμού του Μορφέα, για την αγάπη και την απώλεια μιας μακρινής προγόνου των Guardians of the Universe…
74. FULLMETAL ALCHEMIST
Writer / Artist: Hiromu Arakawa
Square Enix, Viz Media
Φανταστείτε ότι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, η μεγαλύτερη επιστήμη που ήταν γνωστή στον άνθρωπο να ήταν η αλχημεία. Φανταστείτε επίσης ότι η επιστήμη αυτή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του στρατού. Αυτό που φανταστήκατε είναι ο κόσμος του FULLMETAL ALCHEMIST, σκοτεινός – αν και αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά – τρομακτικά όμοιος με τον δικό μας, μα ταυτόχρονα διαφορετικός.
Σε αυτόν τον κόσμο δυο αδέλφια, ο Edward και ο Alphonse Elric, μέσω της αλχημείας θα προσπαθήσουν να βρουν αυτά που έχασαν, αυτά που επιθυμούσαν, μα κυρίως θα κάνουν ένα ταξίδι ψάχνοντας τους εαυτούς τους. Το σχέδιο της Arakawa είναι λιτό αλλά πολύ δυνατό, ενώ το σενάριο βαθύ, σκοτεινό, αλλά και με γενναίες δόσεις χιούμορ.
Διαβάστε περισσότερα για το FULLMETAL ALCHEMIST
73. PROMETHEA
Writer: Alan Moore
Artists: J.H. Williams III, Mick Gray
DC Comics (America’s Best Comics)
Το PROMETHEA είναι η ιστορία της Sophie Bangs, μιας φοιτήτριας με μια άθλια μάνα και μια πολύ σαρκαστική κολλητή. Γράφoντας μια εργασία πάνω στο θέμα της Promethea, ενός φανταστικού χαρακτήρα που εμφανίζεται και ξαναεμφανίζεται ανά τους αιώνες στην ιστορία με διαφορετικές εκφάνσεις, η Sophie ανακαλύπτει ότι η Promethea είναι πολύ πιο αληθινή απ’ όσο μπορεί να πιστέψει κανείς. Μαθαίνει ότι μπορεί να έρθει στον κόσμο μας αν πεις την ιστορία της, αλλά πρέπει να έχει κάποιον ξενιστή, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει το σώμα του.
Αφού γίνεται η επόμενη Promethea, η Sophie πρέπει να γλιτώσει από επιθέσεις δαιμόνων και να προστατέψει την αμέσως προηγούμενη, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει την βοήθεια όλων των περασμένων ενσαρκώσεών της.
Το PROMETHEA είναι περίεργο comic που κάποιος θα μπορούσε να μπερδέψει με superhero genre. Η Promethea μπορεί να έχει δυνάμεις, να φοράει κορσέ και να κραδαίνει κηρύκειο, είναι όμως πιο περίπλοκο από αυτό και άλλο τόσο.
72. ASTONISHING X-MEN
Writer: Joss Whedon
Artist: John Cassaday
Marvel Comics
Η σειρά-φαινόμενο – που έφερε τον Colossus πίσω, έδωσε στην Kitty Pryde πρωταγωνιστικό ρόλο, παρουσίασε την πιο καλογραμμένη Emma Frost, ανάγκασε τις υπόλοιπες σειρές να ακολουθούν το δικό της continuity, ενέπνευσε μια κινηματογραφική ταινία, κέρδισε ένα Eisner και άλλες 3 υποψηφιότητες – δεν θα μπορούσε να λείπει απο αυτή τη λίστα. Η μινιλιμαστική, αλλά απίστευτα συμπαγής γραφή του Joss Whedon, συνάντησε το πανέμορφο, ρεαλιστικό και εκφραστικό σχέδιο του John Cassaday και μαζί μάς έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν να προσφέρουν, από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2008.
Το ASTONISHING X-MEN σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα run των X-Men. Μοναδικό πρόβλημα: ο Whedon και ο Cassaday έθεσαν τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη για τους επόμενους που θα θελήσουν να καταπιαστούν με το X-Universe.
Διαβάστε περισσότερα για το ASTONISHING X-MEN
71. AMERICAN SPLENDOR
Writer: Harvey Pekar
Artists: Various
Dark Horse, DC Comics
Δεν κυκλοφόρησε μόνο η εξαιρετική ομότιτλη ταινία μέσα στα 00’s αλλά και νέα limited series και one-offs του AMERICAN SPLENDOR από τον Harvey Pekar. Σε αυτά συνεργάστηκαν μαζί του κάποιοι από τους σημαντικότερους σύγχρονους comic artists, όπως ο Dean Haspiel, ο Rick Geary, o Eddie Campbell, ο Chris Weston και ο Gilbert Hernandez.
Ο πατριάρχης των αυτοβιογραφικών comics συνεχίζει να διατηρεί σε κάθε του δουλειά ένα πολύ υψηλό επίπεδο και να κάνει αυτό που κάνει, από τη δεκαετία του ’70, καλύτερα από κάθε άλλον: να γράφει δηλαδή απλές καθημερινές ιστορίες, στιγμιότυπα πραγματικής ζωής που κρύβουν δυσδιάκριτες, βαθύτερες αλήθειες οι οποίες δεν είναι εύκολο να διατυπωθούν διαφορετικά.
Ordinary life is pretty complex stuff…
Διαβάστε περισσότερα για το AMERICAN SPLENDOR