THE MUPPET SHOW COMIC BOOK
MEET THE MUPPETS
THE TREASURE OF PEG LEG WILSON
Writer/Artist: Roger Langridge
Colors: Digikore Studios
Boom! Kids
Δεν χρειάζεται να με γνωρίζει κανείς πολύ καλά για να ξέρει τη συμπάθεια που τρέφω για τον εξαιρετικό Roger Langridge. O Langridge είναι δημιουργός ενός από τα πιο αγαπημένα μου comics (FRED THE CLOWN – #53 στο top 100 των 00’s, όπως τα ψηφίσαμε οι συντάκτες του Comicdom) και τελευταία κέρδισε την προσοχή ολόκληρης της κοινότητας, με το MUPPET SHOW comic του, που εκδίδεται από την Boom! Studios.
Η σχέση του Langridge με τα Muppets ξεκίνησε όταν ανέλαβε να κάνει κάποιες δουλειές για το DISNEY ADVENTURES, ανάμεσα στις οποίες ήταν και κάποια short stories με τους χαρακτήρες του Muppet Show, τα οποία o Langridge απόλαυσε πάρα πολύ (ένας λόγος ήταν ότι συνειδητοποίησε πόσο μεγάλη επιρροή είχε το MUPPET SHOW στις μέχρι τότε δουλείες του), αλλά που, δυστυχώς, μπήκαν στο συρτάρι πριν οι περισσότερες δημοσιευτούν, όταν το DISNEY ADVENTURES έκλεισε (συγκεκριμένα, μόνο μια από αυτές πρόλαβε να δημοσιευτεί). Όταν, λίγο καιρό αργότερα, η Boom! πήρε τα δικαιώματα για το MUPPET SHOW, ο Roger Langridge ήταν η φυσική (και πλήρως δικαιολογημένη) επιλογή για τον Editor-in-Chief της Boom! Mark Waid.
Οι δύο πρώτες συλλογές του THE MUPPET SHOW COMIC BOOK συγκεντρώνουν τα δυο πρώτα limited series που κυκλοφόρησαν από την Boom!, ενώ μετά από αυτά και δεδομένης της επιτυχίας που γνώρισαν, ξεκίνησε και ένα ongoing series, το οποίο κυκλοφορεί πλέον κανονικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού . Παράλληλα με αυτά, κυκλοφορούν και κάποια Limited series (όχι του Langridge) με ήρωες τους χαρακτήρες του Muppet Show να εξιστορούν γνωστές ιστορίες (MUPPET ROBIN HOOD, MUPPET KING ARTHUR, MUPPET PETER PAN).
Στο MEET THE MUPPETS, τα τέσσερα τεύχη του limited series επικεντρώνονται σε τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες (Kermit, Fozzie, Gonzo, Piggy). Στο πρώτο τεύχος, για παράδειγμα, κεντρικό θέμα είναι η μελαγχολία που πιάνει τον Kermit για να επιστρέψει στον βάλτο όπου μεγάλωσε, ενώ στο δεύτερο, οι προσπάθειες του Fozzie να κάνει το κοινό να γελάσει με τα αστεία του. Ταυτόχρονα, το show “τρέχει” με μονοσέλιδα ή δισέλιδα shorts, που μπορεί να είναι κάποια από τα γνωστά και αγαπημένα recurring sketches (PIGS IN SPACE, VETERINARIAN’ S HOSPITAL, MUPPET LABS), μουσικοχορευτικά σκετσάκια, ή ότι άλλο. Στο τέλος του trade, βρίσκονται και οι ιστορίες που είχε κάνει o Langridge για το DISNEY ADVENTURES.
Στο THE TREASURE OF PEG LEG WILSON, η δομή είναι εντελώς διαφορετική. Έχουμε ένα story ark με τέσσερα -σχετικά- αυτοτελή τεύχη, που αποτελούν, όμως, κομμάτια της ίδιας ιστορίας. Η βασική ιστορία ξεκινά όταν ο Scooter βρίσκει ένα χάρτη για έναν κρυμμένο θησαυρό στο θέατρο, που κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, τρέχουν πολλά subplots, όπως το γεγονός ότι ο animal πλέον δείχνει πιο πολιτισμένος αλλά αδυνατεί να παίξει drums, η μπάντα του αναζητεί αντικαταστάτη, ενώ ένας βάτραχος φτυστός ο Kermit κάνει την εμφανιση του, προκαλώντας πολλές παρανοήσεις. Και όλα αυτά, ενώ οι καθημερινές παραστάσεις ανεβαίνουν κανονικά.
Όλοι οι αγαπημένοι χαρακτήρες του Muppet Show βρίσκονται εδώ. O Gonzo, ο σουηδός σεφ, ο ανιψιός του Kermit, Robin, οι Statler και Waldorf, ο Rizzo και πολλοί ακόμα. Ο Langridge έχει κατανοήσει πολύ καλά, τόσο τους χαρακτήρες όσο και το όλο χιούμορ της σειράς (παραστάσεις ψύλλων, σκετσάκια που οδηγούν στην καταστροφή, κ.λπ).
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως το THE MUPPET SHOW COMIC BOOK δεν είναι σα να διαβάζεις απλά ένα πολύ καλό επεισόδιο του MUPPET SHOW μεταφερμένο σε comic, αλλά κάτι που λειτουργεί επειδή ακριβώς είναι comic. Ο Langridge πήρε όλη την ουσία του MUPPET SHOW και την έδωσε σε ένα εντελώς νέο Μέσο, όπως θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο σε αυτό. Εκμεταλλεύτηκε τις ικανότητες του και όλα όσα είχε μάθει, πειραματιζόμενος σε πιο προσωπικές δουλειές, και τα εφαρμόζει σε κάτι που είναι φτιαγμένο για να απευθύνεται στον κάθε αναγνώστη, ανεξάρτητα της σχέσης που έχει με τα comics.
Αυτό σημαίνει εξαιρετικό ρυθμό, παιχνίδια με το format της σελίδας και το στήσιμο των panels, εναλλαγές στους τρόπους αφήγησης με τρόπο διασκεδαστικό για τον αναγνώστη. Ακόμη και όταν ένιωσα πως ένα monthly comic είναι απαιτητικό για τον Langridge, που νιώθει την ανάγκη να σκαρφίζεται νέους τρόπους αφήγησης, αυτό δεν έριξε ποτέ την ποιότητα του comic κάτω από ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
Οι δυο αυτές συλλογές κυκλοφορούν από την Boom!, σε αρκετά οικονομική και συμφέρουσα softcover έκδοση (10$ η κάθε μια), σε format μικρότερο από ένα αμερικάνικο comic, αλλά αρκετά μεγαλύτερο από οποιοδήποτε manga. Δεν μπορώ να πω πως είναι εξίσου συμφέρουσα η hardcover έκδοση, που κοστίζει 25$ και την παρήγγειλα πιστεύοντας ότι θα έχει κάτι επιπλέον, αλλά δεν διέφερε ούτε σε μέγεθος ούτε σε ποιότητα χαρτιού και προφανώς δεν είχε καθόλου έξτρα υλικό σε σχέση με το πολύ φτηνότερο paperback. Μιλάμε δηλαδή για την πλέον ασύμφορη κυκλοφορία (μαζί με τη limited, υπογεγραμμένη hardcover έκδοση, που βρισκεται στο PREVIEWS αυτού του μήνα και τιμάται στα 75 $… αλλά αυτό, τουλάχιστον, είναι limited και υπογεγραμμένο).
Μια που παρακολουθώ αρκετά προσεκτικά τις δουλειές και το blog του Langridge, ίσως να έχει ενδιαφέρον να πω πως, πριν από λίγο καιρό, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τη Disney. Αφού, λοιπόν, του ανακοίνωσαν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα επόμενα plots που είχε δώσει για έγκριση και θα έπρεπε να περιμένει για λίγο, υπήρξε μια συνεννόηση που οδήγησε σε μια μικρή αλλαγή πλάνων για το ποιο arc θα ακολουθήσει αυτό που τώρα ολοκληρώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα όποια θέματα της Disney ή το overpricing των hardcovers της Boom!, το THE MUPPET SHOW COMIC BOOK είναι σπουδαία δουλειά και σίγουρα ενδιαφέρει όλους όσους αγαπούν το MUPPET SHOW, ή τις δουλειές του LANGRIDGE για τη Fantagraphics (FRED THE CLOWN, ZOOT SUITE) και τη Marvel (FIN FANG FOUR), ή απλά αγαπούν τα καλά comics.
Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που λυπάμαι που δεν έχουμε πια βαθμολογία στα Reviews μας, για να βάλω το άριστα “10”…