MERLIN [COFFRET BEAU-LIVRE]
Writer: Jean-Luc Istin
Artists: Jean-Sébastien Rossbach & Aleksi Briclot
Soleil
Το παρόν, όπως άλλωστε και αρκετά από τα πιο αγαπημένα μου comics, βρήκε το δρόμο του προς εμένα τυχαία. Ο πατέρας μου ήταν να πάει στη Γαλλία και ήδη αυτό ήταν μια ευκαιρία για να μου φέρει τη μεταφορά (μέρους) του FARSEER TRILOGY της Robin Hobb σε comics (review μελλοντικά). Καθώς, λοιπόν, σκάλιζα στο site της εκδοτικής Soleil, για να βρω ακριβώς του τίτλους των albums, έπεσε το μάτι μου στη σειρά τίτλων (στην πραγματικότητα, κάτι αντίστοιχο του imprint), Soleil Celtic. Σας παρακινώ να τσεκάρετε ιδίοις όμασι τους τίτλους της συλλογής, ακόμη κι αν είναι στα Γαλλικά, καθώς και το blog το οποίο έχει συνεχή updates για διάφορους τίτλους, production sketches και πολλά άλλα.
Ανάμεσα σε αυτά, έπεσε το μάτι μου στο MERLIN, το οποίο ανήκε επίσης στη συνομοταξία “Beaux Livres”, ήτοι μεγάλου μεγέθους artbooks (εδώ 26,5 cm x 31,9 cm), σκληρόδετα κ.λπ., κ.λπ. Διαβάζοντας, ωστόσο, την περιγραφή, συνειδητοποίησα ότι το συγκεκριμένο ήταν ένα εξαιρετικό illustrated storybook, ένα ενήλικο βιβλίο παραμυθιού, εικονογραφημένο από δύο εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών της γαλλικής βιομηχανίας comics.
Πρόκειται για μια εκ νέου αφήγηση της ιστορίας του Merlin, δια στόματος του ιδίου, η οποία στοχεύει και εύκολα πετυχαίνει να αποτινάξει από πάνω της τον ατέρμονα αναμασημένο ρομαντισμό του ύστερου Μεσαίωνα, τον οποίο χρησιμοποίησε ο Sir Thomas Malory, για να δέσει, σε ένα ενιαίο σύνολο, μια σειρά κέλτικων και ρωμαϊκών μύθων. Είναι μια επιστροφή του μύθου στη Δρυϊδική παράδοση, στις λατρευτικές τελετουργίες προς τιμήν της Θεάς Μητέρας, όπου ο Merlin θα φορέσει όλα του τα προσωπεία, τόσο αυτά με τα οποία τον έχουμε συνηθίσει (Ambrosius Myrddhin, Ambrosius of Broceliande, Merlin the Prophet), όσο και αυτά του σαμάνου, του Μέγα Ιερέα που θα ζευγαρώσει με τη Μεγάλη Ιέρεια, την αδελφή του Viviane, την Κυρά της Λίμνης και των οποίων καρπός θα είναι ο Lancelot.
Είναι ο Merlin, ο βάρβαρος ερημίτης, ένα με τα ζώα και κοινωνός της σοφίας τους, ο Merlin που αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Διάβολο, μια πλασματική μορφή, επινόηση της Νέας Θρησκείας, ο Merlin που γελά κατάμουτρα, αλλά βλέπει και τη χρησιμότητα του Ενός Θεού, όσο και τη στιγμή που ο Παλιός Κόσμος θα πρέπει να κοιμηθεί στις αχνές αναμνήσεις των ανθρώπων.
Ο τόμος αυτός, πέρα από τα έργα τέχνης, τους πίνακες δεμένους μέσα στις σελίδες του, επιχειρεί να συγκεράσει ιστορία και μύθο, πραγματικότητα και παράδοση, γεμίζοντας γραμμές που έχουν σβηστεί, ξεχαστεί, ή έμειναν απλώς άγραφες, διότι η μνήμη των ανθρώπων και ο προφορικός λόγος ήταν κάποτε πιο αξιόπιστα. Έτσι, η πραγματική μοίρα του Vortigern είναι διαφορετική από αυτήν που απαιτεί ο ηρωικός ρομαντισμός, η Morgana δεν είναι υπαίτια της νοσηρότητας του Mordred και η Guinevere, ή Gwenhwyfar, είναι η Ισλανδή Πριγκίπισσα-Πολεμίστρια, την οποία έστειλε ο πατέρας της να γίνει ταίρι του πιο σπουδαίου Βασιλέα της Νήσου των Ισχυρών.
Το λιτό, πλην γλαφυρό, κείμενο του Istin, δένει απόλυτα με τις εικόνες των Briclot και Rossbach, δημιουργώντας ένα σύνολο που, κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να αποκτήσει κανείς, ακόμη κι αν δεν μιλάει γρι Γαλλικά (με την προϋπόθεση, φυσικά, να τρέφει μια κάποια αγάπη για το θέμα). Βεβαίως, δεν θα το βρείτε στο PREVIEWS, αλλά θυμηθείτε, το internet είναι φίλος σας.
Υ.Γ.: Να με συμπαθάτε, ξέρω ότι οι εικόνες φαίνονται σαν να προσπαθώ απλώς να γεμίσω το χώρο, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να μπορεί κανείς να τις δει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.