Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Ιανουάριος 2010
Και Πάσχα είχαμε. Και Comicdom Con Athens 2010 είχαμε. Και διάλειμμα απο τις υποχρεώσεις μας είχαμε… Μετά τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε το Πάσχα και κυρίως στο Comicdom Con, επιστρέφω με την ανάλυση του πρώτου μήνα του χρόνου που διανύουμε. Πως ήταν λοιπόν το ποδαρικό για τη φετινή χρονιά;
Το 2010 ξεκινάει με μικρή πτώση, της τάξεως του 2%, κάτι συνηθισμένο, καθώς ο Ιανουάριος είναι, παραδοσιακά, ένας μήνας χαμηλών πωλήσεων μετά τις Χριστουγεννιάτικες σπατάλες. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά! Πώς γίνεται, θα μου πείτε; Οι τόμοι θα μπορούσαν να είχαν συμπαρασύρει όλη την αγορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά ήταν τα τευχάκια που ήρθαν και έσωσαν την κατάσταση, με μια μικρή άνοδο μόλις 1,5%. Τα τομάκια πέφτουν για δέκατο(!) συνεχόμενο μήνα, καθώς επίσης και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα με διψήφιο αρνητικό πρόσημο ( -13%). Το είπαμε και την προηγούμενη φορά και φαίνεται ότι έχει αρχίσει πια να γίνεται ένα φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης.
Ένας υπαίτιος της πτώσης των τόμων είναι το WATCHMEN. Οι τεράστιες πωλήσεις που σημείωσε το διάσημο comic όσο η ταινία έπαιζε στους κινηματογράφους, οδήγησε σε μεγάλες πτώσεις όταν το hype καταλάγιασε. Σίγουρα, όμως, δεν είναι και ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Μήπως η κρίση αγγίζει και τα comics; Αυτό μου θύμισε και μια απάντηση του John Romita Jr., στο πρόσφατο Comicdom Con και στο πάνελ “Comics Και Σινεμά”. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την οικονομική κρίση, απάντησε ότι σε περιόδους κρίσεων τα comics ανεβαίνουν σε πωλήσεις, γιατί αποτελούν (για τους Αμερικάνους) ένα φθηνότερο μέσο ψυχαγωγίας απ’ ότι, για παράδειγμα, ο κινηματογράφος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κόσμος αφήνει για λίγο τις ακριβότερες εκδόσεις των comics και στρέφεται στο “πατροπαράδοτο” τευχάκι.
Στον εκδοτικό τομέα, η πεντάδα επανέρχεται στη συνηθισμένη της όψη, με την Marvel να χάνει περίπου 8% απο την “πίτα” της αγοράς, ενώ η DC επιστρέφει στα κανόνικα της επίπεδα, με άνοδο 4%. Πρώτη εμφάνιση, από τότε που ξεκίνησε η στήλη, κάνει η Moonstone, καθώς κυκλοφόρησε τέσσερα τεύχη του ρετρό ήρωα Phantom, που έπιασαν θέση κάτω απο τη 270η του συνόλου των 300.
- TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ
Πέντε μήνες μετά, η Marvel καταφέρνει να βάλει ένα comic στην πρώτη θέση. Φυσικά, αυτό δεν είναι άλλο απο το SIEGE #1, γεγονός αναμενόμενο μεν, αλλά με χαμηλότερες από τις προσδοκόμενες πωλήσεις, δε. Εάν το BLACKEST NIGHT δεν είχε κάνει το προγραμματισμένο διάλειμμα, η DC σίγουρα θα συνέχιζε το σερί της επί της Marvel. Θα παρατηρήσει κανείς ότι το BLACKEST NIGHT #6, το Νο 1 του προηγούμενου μήνα, επανεμφανίζετε στην θέση Νο 51 και προσθέτει άλλα 35 χιλιάδες κομμάτια στο σκόρ του. Ο λόγος είναι ότι φέτος τα καταστήματα στην Αμερική δεν έφεραν comics (με δική τους απόφαση) την τελευταία εβδομάδα του χρόνου και έτσι οι απαιτήσεις του τίτλου σε reorders δεν μετρήθηκαν παρά ένα μήνα μετά.
Η Marvel παίρνει και την δεκάδα του Top 100 με έξι τίτλους, χάρη στις νέες εισόδους απο τις ναυαρχίδες AMAZING SPIDER-MAN #617 και UNCANNY X-MEN #520. Το AMAZING SPIDER-MAN, μάλιστα, σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του μήνα, λόγω του storyline “ΤΗΕ GAUNTLET”, των πολλαπλών covers και των γενικευμένων καλών κριτικών. Την μεγαλύτερη άνοδο την κερδίζει το SECRET SIX #17, που ήρθε και η σειρά του να μπει στα tie-ins του BLACKEST NIGHT, διπλασιάζοντας έτσι τη δύναμη του.
Ο Captain America επιστρέφει στην θέση Νο11, με το, περίφημο πια, “tea-bagger issue” #602 (για περισσότερα, δες εδώ, άρθρο 3) ύστερα από απουσία πέντε μηνών, λόγω του CAPTAIN AMERICA: REBORN. Στα περίεργα του μήνα είναι ότι δεν έχουμε ούτε μια νέα μηνιαία σειρά στη λίστα, παρά μόνο one-shots και μίνι σειρές. Επίσης, φαίνεται ότι οι ακόλουθοι του X-FACTOR παρουσιάζουν, αυτό που θα λέγαμε στην πολιτική, μεγάλη συσπείρωση, καθώς το NATION X: X-FACTOR ONE SHOT πούλησε ακριβώς τα ίδια κομμάτια με τη “μαμά” σειρά. (Συν 115 περίεργους!!)
Το επίκαιρο KICK ASS, εμφανίζεται στην θέση Νο 28, με το όγδοο και τελευταίο τεύχος της σειράς, κάνοντας την, την πιο επιτυχημένη σειρά στην ιστορία του ICON imprint της Marvel. Οι FANTASTIC FOUR του Jonathan Hickman κερδίζουν κοινό με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς, λόγω καλής φήμης που έχει αποκτήσει η σειρά από στόμα σε στόμα, δικαίως κατά τη γνώμη μου.
- TOP 100 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
Η κυκλοφορία του 11ου τόμου του WALKING DEAD, για άλλη μια φορά, καταλύει τα πάντα και τα 16 χιλιάδες αντίτυπα μιλάνε από μόνα τους. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει καταγράψει ποτέ η στήλη και τρεις φορές πάνω από το αξιόλογο και πάμφθηνο “manga-priced” UNWRITTEN VOL 1, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το Ultimatum event βάζει τρεις τόμους στην εικοσάδα του μήνα, με πρώτο όμως το ULTIMATE SPIDER-MAN VOL. 22 και όχι το ίδιο το event.
Τα τρία πρώτα τομάκια για την DC ανήκουν όλα στη Vertigo, ενώ τόμος απο main DC universe εμφανίζεται μόλις στη θέση Νο 13 με το TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS VOL. 2. Πολύ υψηλές πωλήσεις για το, κλασικό πια, BLADE OF IMMORTAL, με το VOL. 22 να φθάνει την 8η θέση, αφήνοντας το άλλο manga της λίστας που φθάνει τον 22ο τόμο, το FULLMETAL ALCHEMIST, μόλις στην 18η θέση.
Η Fantagraphics παίρνει την τελευταία θέση στην εικοσάδα με το TROUBLEMAKERS HC του Gilbert Hernandez. Την προηγούμενη φορά που κατάφερε η εταιρεία να μπει στην εικοσάδα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 πάλι χάρη στους Hernandez με το LOVE & ROCKETS: NEW STORIES VOL. 2.
- TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΜΩΝ
Το τελευταίο τεύχος του storyline με το γάμο έφθασε και το ARCHIE #605 κατακτά και πάλι την κορυφή, ξεκινώντας, όμως, παράλληλα, την καθοδική πορεία για τη σειρά. Ποιός ξέρει, ίσως το VERONICA #202 να μπορέσει να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Archie στις υψηλές θέσεις, με την εμφάνιση του πρώτου gay χαρακτήρα στο Archie-verse.
Η Boom! σαρώνει την εικοσάδα, με την παρουσία επτά τίτλων, αλλά και με το δεύτερο συνεχόμενο μήνα που στρογγυλοκάθονται στην 2η και 3η θέση τα δίδυμα του Mark Waid. Επανεμφάνιση για τον Jeff Smith έχουμε στην θέση Νο 4, με το RASL #6, από την Cartoon Books, που είχε να βγει από τον Ιούλιο του 2009. Νέα είσοδο έχουμε από το προλογικό ALAN MOORE’S NEONOMICON HORNBOOK #0, που άργησε τουλάχιστον 9 μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να είχε βγει και η κανονική σειρά ούτε καν έχει μπει στο PREVIEWS μέχρι και σήμερα.
- TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS COMICS
Στο bonus section του μήνα, σας έχω το ρεκόρ για τις μεγαλύτερες πωλήσεις τεύχους όλων των εποχών μέσα σε ένα μήνα. Αυτό δεν είναι άλλο απο το Χ-ΜΕΝ (Vol 2) #1, το οποίο ξεπέρασε τον αστρονομικό αριθμό των 8 εκατομμυρίων(!!!) αντιτύπων, τον Οκτώβριο του 1991. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτός ο αριθμός δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ποτέ. Επειδή, όμως, η Diamond ξεκίνησε να βγάζει τα στοιχεία της απο το 1997 και μετά, “επίσημος” κάτοχος του ρεκόρ είναι το… DARKNESS #11, με μόλις 357 χιλιάδες κομμάτια, το Δεκέμβριο του 1997. Είναι το comic με τα 15 διαφορετικά εξώφυλλα, που παραλίγο να χάσει τη θέση του απο το περσινό AMAZING SPIDER-MAN #583, το γνωστό “Obama issue”. Πούλησε 352 χιλιάδες κομμάτια σε ένα μήνα, συνολικά όμως έφτασε τις 530 χιλιάδες και έγινε το πιο επιτυχημένο κόμικ της δεκαετίας.