Comic Book Reviews, Comics Int, Reviews, US Comics

THE SUPERGIRLS: FASHION, FEMINISM, FANTASY AND THE HISTORY OF COMIC BOOK HEROINES

Writer: Mike Madrid
Exterminating Angel Press

Συνεχίζοντας την κάπως φεμινιστική διάθεση που με έχει καταβάλει τις τελευταίες ημέρες (μάλλον θα φταίει η πανσέληνος…), δεν μπορώ παρά να μοιραστώ μαζί σας ένα βιβλίο στο οποίο σκόνταψα πρόσφατα, έναν χορταστικό τόμο 334 σελίδων, μια απολαυστική ξενάγηση στη “θηλυκή” πλευρά των comics με τίτλο, THE SUPERGIRLS: FASHION, FEMINISM, FANTASY AND THE HISTORY OF COMIC BOOK HEROINES.

O συγγραφέας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης της ιστορίας των γυναικείων χαρακτήρων από το 1930 μέχρι και τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφει και σχολιάζει πολύ εύστοχα  την ανάπτυξη του φεμινισμού στην αμερικανική κοινωνία και τη διαρκή συζήτηση για τη σχέση των δύο φύλων.

“Όταν ήμουν παιδί, στη δεκαετία του ’60, σε πολλούς άντρες δεν άρεσαν οι γυναίκες στα comics, επειδή τις θεωρούσαν άχρηστες και ενοχλητικές. Οι γυναίκες ήταν εκεί για να κλιμακώσουν τον κίνδυνο. Υποτίθεται ότι ήταν μέλη της ομάδας, αλλά τις περισσότερες φορές προκαλούσαν επιπλέον δουλειά, αφού οι άντρες έπρεπε να τις σώσουν”, αναφέρει ο Madrid, ο οποίος αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλίου στην έρευνα προκειμένου να παρουσιάσει με όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο τρόπο την ιστορία των supergirls και όχι μόνο.

Πώς εξελίχθηκε όμως αυτό; Πώς περάσαμε από τις γυναίκες-“διακοσμητικά” στην Wonder Woman; Πώς απεικονίστηκε και πώς χρησιμοποιήθηκε η σεξουαλικότητα των γυναικείων χαρακτήρων στα comics; Γιατί ξαφνικά τα καλά κορίτσια έγιναν κακά; Τι κοινωνικούς συμβολισμούς είχαν όλα τα παραπάνω; Για να πάρετε μια ιδέα, δείτε εδώ μια απολαυστική ομιλία του Mike Madrid.

Πράγματι, το THE SUPERGIRLS… αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα,όχι μόνο για τους λάτρεις των comics και των υπέροχων αυτών ηρωίδων, αλλά και για όσους θα ήθελαν να δουν μια διαφορετική ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη του γυναικείου φύλου, όχι μέσα από βαρύγδουπες ακαδημαϊκές έρευνες, αλλά υπό το πρίσμα των comics, που πάντοτε λειτουργούσαν ως καθρέφτης της κοινωνίας.

Και επειδή το βιβλίο δε συνοδεύεται από ικανοποιητικό οπτικό υλικό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το visual guide του βιβλίου.

Go girls!

author-avatar

About Λήδα Τσενέ

Από μικρή μου άρεσε να μιλάω πολύ και για διάφορα πράγματα, για αυτό και ακολούθησα το επάγγελμα του επικοινωνιολόγου. Ένα από τα πράγματα για τα οποία μου αρέσει να μιλάω είναι τα comics και η τεράστια δυναμική τους. Σήμερα, έχω την ευκαιρία να το κάνω μέσα από το blog του Comicdom, το Comicdom Con Athens, το μάθημα που διδάσκω στο Εργαστήριο Δημοσίων Σχέσεων στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, τη στήλη στο περιοδικό Διαβάζω, και τα παιδικά εργαστήρια που διοργανώνουμε. Όπως καταλάβατε μιλάω πολύ, αλλά εδώ μου είπαν να μην μιλήσω πολύ, γι' αυτό το μόνο που θα πω είναι ότι χαίρομαι πολύ που ανήκω στην ομάδα του Comicdom και τους ευχαριστώ όλους για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μου ανέθεσαν τις δημόσιες σχέσεις, δηλαδή να μιλάω πολύ.