Από Το Φωτοτυπικό Στην Πρέσσα, Μέρος 1ο: Virtuoso
Είναι πραγματικά φοβερό, το πώς μερικές στιγμές εξαιρετικής ιδιοφυίας (ή εξαιρετικής παραφροσύνης – πάρτε το όπως θέλετε, στο κάτω κάτω ένα κλικ απόσταση έχουν μεταξύ τους), μπορεί να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν έχετε γράψει κάποια φορά στη ζωή σας με πένα, φανταστείτε ότι, κάποτε, αυτός ο τρόπος γραφής ήταν δεδομένος και δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κουβαλάει ένα όργανο γραφής στην τσέπη του και όταν το χρειαστεί, απλά να το βγάλει και να γράψει αυτό που θέλει.
Εντάξει, αυτό που μόλις είπα, είναι περίπου σωστό, γιατί μολύβια υπήρχαν, αλλά μάλλον καταλαβαίνετε που το πάω. Σίγουρα, η γραφή, όπως την εννοούμε στις μέρες μας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια. Αν θέλετε, δε, πιο τρανταχτά παραδείγματα, σκεφτείτε πόσοι γνωστοί σας έχουν πεθάνει από ασφυξία, επειδή έμεναν σε χαμηλοτάβανα σπίτια και δεν είχαν συντηρήσει σωστά τα φυτίλια από τις λάμπες πετρελαίου που είχαν για φωτισμό. Ή πότε είδατε τελευταία φορά εκείνον τον καλό κυριούλη με την καπαρντίνα και το μίζερο ύφος, να τριγυρνάει τους δρόμους και να ανάβει τις λάμπες ασετυλίνης στις κολώνες…
Για ρωτήστε την γιαγιά σας, αν θα πίστευε ποτέ ότι ένα κομμάτι πλαστικό θα μπορεί να ισοδυναμεί με χρήματα και δείτε τι θα σας απαντήσει. Ρωτήστε το ίδιο και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που δεν είναι η γιαγιά σας και συγκρίνετε τις απαντήσεις. Φαίνεται, ότι κατά τις δεκαετίες ’80, ’90 και ’00, οι Έλληνες πίστευαν ότι αυτό το μικρό κομμάτι πλαστικό δημιουργεί χρήματα με κάποιον μαγικό τρόπο, ενώ οι γιαγιάδες συνέχιζαν να πιστεύουν ότι απλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.
Κάνοντας την ίδια ερώτηση σε μερικούς από τους παλαιότερους συντάκτες του Comicdom, θα σας πουν ότι αυτό το πλαστικό πραμματάκι, αν το είχαν τότε, δεν θα αναγκάζονταν να βάζουν χρήματα σε φακέλους και να τα στέλνουν στις Αμερικές, προκειμένου να πάρουν τα comics τους. Πλέον, αυτό το μικρό πλαστικό πραμματάκι έχει γίνει, για πολλούς από εμάς, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, έτσι δεν είναι; Μπορεί για κάποιους, βέβαια, να έχει γίνει ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους, αλλά αυτό θα απασχολήσει τον Σαμοήλη και όχι εμάς. Εμείς, θα το χρησιμοποιούμε συνετά και θα με βγάλουμε ψεύτη που είπα ότι μπορεί να δούμε το “Για Λογαριασμό Σας – The Comic Fan Edition”.
Τις προάλλες, επέλεξα να χρησιμοποιήσω το δικό μου πλαστικό πραμματάκι για να χρηματοδοτήσω το έργο δυο νέων δημιουργών. Θα σας μιλήσω πρώτα για το ίδιο το έργο και μετά για το πώς το χρηματοδότησα (εντάξει, ας πούμε “υποστήριξα”, για να μη δημιουργούμε και λάθος εντυπώσεις) και το πώς μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Θα σας εξηγήσω, επίσης, τον τίτλο του post, για ποιό λόγο είναι το πρώτο μέρος, τι θα έχει στα επόμενα και αν κανείς θέλει συμβουλές για το πώς μπορεί να χρησιμοποιεί συνετά το πλαστικό πραμματάκι του, μπορείτε να το ζητήσετε και να το βάλουμε στο appendix. Όλα αυτά και περισσότερα, αφού δούμε πρώτα το…
Το VIRTUOSO διαδραματίζεται στη Μαύρη Ήπειρο, αλλά όχι σε αυτή που ξέρετε. Μιλάει για μια διαφορετική ιστορία της Αφρικής, μια φανταστική ιστορία μιας αυτοκρατορίας που δεν υπήρξε ποτέ, αλλά θα μπορούσε να έχει υπάρξει, η οποιά κυβερνάται από μητριαρχίες, ενώ ο πολιτισμός είναι πολύ (ή όχι και τόσο πολύ) διαφορετικός από αυτόν που ξέρουμε. Όπως συμβαίνει με κάθε ιστορία, συνήθως μερικά πρόσωπα μας ενδιαφέρουν περισσότερο από κάποια άλλα και σε αυτή την ιστορία ένα τέτοιο πρόσωπο είναι η εφευρέτης Jnembi Osse. Όπως πολλοί άλλοι σαν αυτήν, η Jnembi έχει αναγκαστεί από την αυτοκρατορία να εργάζεται στο πανεπιστήμιο, όπου σχεδιάζει διαρκώς νέα όπλα. Όπως μπορεί να φανταστήκατε, το γεγονός ότι η αυτοκρατορία κυβερνάται από γυναίκες δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται πόλεμοι.
Βέβαια, αν η Jnembi ήταν από εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι δέχονται άκριτα τη μοίρα τους και ουδέποτε σκέφτονται ότι θα ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους έχουν πει, θα μπορούσαν να συμβαίνουν δυο πράγματα: Πρώτον, αυτή η ιστορία δεν θα είχε πολύ νόημα και δεύτερον, θα επρόκειτο για κάποιο σκηνοθετικό κόλπο και αυτός που νομίζουμε ότι είναι πρωταγωνιστής, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένας κομπάρσος και ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι κάπου πιο κάτω.
Στη δική μας περίπτωση, δεν ισχύει τίποτα από τα δυο, καθώς η Jnembi, όχι μόνο δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό που της επιβάλλουν να κάνει, όχι μόνο θέλει να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της για να σχεδιάσει και να εφεύρει πολύ πιο χρήσιμα πράγματα από τα όπλα, αλλά διαπράττει και ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που θα μπορούσε να διαπράξει ποτέ ένας πολίτης της αυτοκρατορίας: Κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Για να προλάβω τους πιο ανήσυχους, όχι δεν πρόκειται για κάποια βρωμοδουλειά της RIAA, περί πνευματικών δικαιωμάτων, παράνομου κατεβάσματος και τα συναφή. Στον κόσμο του VIRTUOSO, όλη η γνώση κρατείται στο πανεπιστήμιο, πολύ λίγοι έχουν πρόσβαση σε αυτή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα βιβλίο να φύγει από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Υπό αυτό το πρίσμα, το να εφεύρει κάποιος μια φορητή πρέσσα, κάτι που θα επέτρεπε την ανατύπωση και διάδωση βιβλίων, θεωρείται όντως πολύ σοβαρό έγκλημα. Η εφεύρεση αυτή της Jnembi, θα ταρακουνήσει για τα καλά την αυτοκρατορία και θα φέρει τόσο την ίδια, όσο και κάποιους που συμμερίζονται τις απόψεις της, σε πολύ δύσκολη θέση.
Το σενάριο του VIRTUOSO, υπογράφει ο Jon Munger, ενώ το σχέδιο είναι της Krista Brennan. Όπως φαίνεται και από τη σελίδα που βλέπετε παραπάνω, η αισθητική του VIRTUOSO είναι ένα μείγμα Steampunk και Art Nouveau, με ρεαλιστική προσέγγιση στην απεικόνιση, μένοντας παράλληλα πιστό στο Αφρικάνικο μοτίβο. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, οι δημιουργοί δίνουν προς κατέβασμα ολόκληρο τον πρόλογο του VIRTUOSO, σε μορφή cbr, εδώ. Αυτό που κάνει το VIRTUOSO να ξεχωρίζει από άλλα comics, και δεν μιλάω από καλλιτεχνικής άποψης, είναι το γεγονός ότι διατίθεται υπό Creative Commons καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να διανείμει, να αντιγράψει, ακόμη και να τροποποιήσει το έργο αυτό ελεύθερα. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι και το αποτέλεσμα της τροποποίησης θα πρέπει να διατίθεται υπό το ίδιο καθεστώς με την πηγή. Για να το εξηγήσω αυτό λίγο καλύτερα, μπορεί κάποιος, αν θέλει, να γράψει ένα βιβλίο που να διαδραματίζεται στον κόσμο του VIRTUOSO, να αναφερθεί ακόμη και σε υπάρχοντες χαρακτήρες και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να δώσει τα ίδια δικαιώματα και για το δικό του έργο. Κατά την ταπεινή άποψη του γραφόντος, αυτό το μοντέλο πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μοναδικό που θα έπρεπε να υπάρχει, μα ανοίγω τώρα ένα θέμα άσχετο με αυτό που ασχολούμαστε.
Το VIRTUOSO, όμως, χρειάζεται την βοήθεια όλων μας, προκειμένου να μην μείνει μόνο μια ωραία ιδέα, αλλά να βρει τον δρόμο του προς το τυπογραφείο και να γίνει ένα ολοκληρωμένο έργο. Όσοι πήγατε ήδη στο site, θα είδατε το γνωστό εικονίδιο “Donate”, το οποίο προτρέπει τον επισκέπτη να κάνει μια μικρή δωρεά. Αυτό, κατά την άποψη πολλών με τους οποίους έχω συνομιλήσει κατά καιρούς, είναι ασαφές και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί καί υποψίες. Ακόμη καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να βοηθήσετε το VIRTUOSO, είναι να πάτε στο Kickstarter και να κάνετε εκεί την δωρεά σας. Για όσους δεν γνωρίζουν το Kickstarter, ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή:
Το Kickstater είναι ένα μέρος, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να δηλώσει ένα project και να ζητήσει υποστήριξη για την υλοποίησή του από την κοινότητα. Η διαφορά του Kickstarter από τα εικονιδιάκια “Donate” που συναντούμε σε άλλα sites, είναι ότι κάθε project ζητά ένα συγκεκριμένο ποσό σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχουν θέσει οι ίδιοι οι δημιουργοί του project (από 1 εώς 90 μέρες) δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό που έχουν ζητήσει, δεν παίρνουν τίποτα. Είναι δηλαδή “όλα ή τίποτα”. Μπορείτε, και έχει ενδιαφέρον νομίζω, να κάνετε ένα κλικ εδώ, και να δείτε το f.a.q. του Kickstater για ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε την καταχώρηση για το Kickstarter στην Wikipedia.
Έτσι, οι δημιουργοί του VIRTUOSO ζητάνε από όλους εμάς, ένα ποσό, προκειμένου να μπορέσουν να τυπώσουν τον πρόλογο και το πρώτο τεύχος. Οι δωρεές κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου (αυτό είναι μόλις σε 8 μέρες), οπότε αν έχετε πρόθεση να βοηθήσετε, καλύτερα να βιαστείτε. Όσοι επιλέξετε να υποστηρίξετε την προσπάθεια αυτή, εκτός από την ευγνωμοσύνη των δημιουργών, θα έχετε να λάβετε και κάποια δωράκια, ανάλογα με το ύψος της δωρεάς σας. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά, στη σελίδα του VIRTUOSO στο Kickstarter. Προκειμένου να κάνετε τη δωρεά σας, θα πρέπει αναγκαστικά να κάνετε έναν λογαριασμό στο Kickstarter και να έχετε επίσης λογαριασμό στο Amazon, μιας και το σύστημα πληρωμών του Kickstarter είναι το Amazon Payments. Σας υπενθυμίζω, ότι αν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό που ζητούν οι δημιουργοί, το ποσό που δωρήσατε δεν θα αφαιρεθεί από την πιστωτική σας κάρτα. Αυτό το εγγυάται τόσο το Kickstarter, όσο και το ίδιο το Amazon.
Αν αναρωτιέστε γιατί να υποστηρίξετε το VIRTUOSO, δεν έχω κάποια απάντηση. Τουλάχιστον δεν έχω επιχειρήματα να σας πείσω υπέρ της πράξης αυτής. Πολύ απλά, στη δική μου περίπτωση, έτυχε να πέσει το site του VIRTUOSO στην αντίληψή μου, κατέβασα και διάβασα τον πρόλογο, μου άρεσε, με έπεισε το σύστημα του Kickstarter και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το πλαστικό μου πραμματάκι, όπως έλεγα και πιο πάνω. Δεν έχετε παρά να κάνετε κι εσείς το ίδιο (με το δικό σας πλαστικό πραμματάκι, κατά προτίμηση).
Πέρα από αυτό, το σημερινό post δεν είναι μόνο για το VIRTUOSO και νομίζω ότι έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον. Ας πούμε ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολύ χρήσιμο μάθημα για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν το δικό τους comic και βρίσκονται μπροστά σε ένα σωρό επιλογές που δεν σχετίζονται άμεσα με τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Ως υπεύθυνος παραγωγής της Comicdom Press, έχω παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία έκδοσης ενός comic και γνωρίζω κάποιες από τις δυσκολίες που θα συναντήσει ο δημιουργός, αλλά και ο εκδότης. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω μια σειρά άρθρων για τις διάφορες επιλογές που έχει ένας καλλιτέχνης, ο οποίος θέλει να δει μια δουλειά του τυπωμένη. Ξεκίνησα με ένα αρκετά μεγάλο αφιέρωμα στο VIRTUOSO, γιατί αυτό ήταν που μου έδωσε την ιδέα και θα το θεωρούσα άδικο αν δεν το έκανα. Ας “πετάξω”, όμως, κάπου εδώ, ένα από τα αγαπημένα μου disclaimers:
Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι έχω αστείρευτες γνώσεις πάνω σε αυτό το αντικείμενο (ή οποιοδήποτε αντικείμενο), επομένως μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες που μου διαφεύγουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δεχτώ ευχαρίστως τις όποιες υποδείξεις και διορθώσεις μου γίνουν και παρακαλώ από τώρα όσους έχουν να προσθέσουν κάτι το οποίο θεωρούν ότι δεν παρουσίασα επαρκώς -ή ακόμη και λανθασμένα- να το κάνουν, αρκεί αυτό να γίνεται σε κόσμιο ύφος. Εάν σε αυτή τη σειρά άρθρων φιλοξενηθούν απόψεις τρίτων, αυτές ανήκουν στα πρόσωπα που τις εξέφρασαν και δεν θεωρούμαι εγώ ή το Comicdom υπεύθυνος. Τέλος, το γεγονός ότι ανήκω σε μια εκδοτική εταιρεία, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μεροληπτήσω υπέρ αυτής ή άλλης εταιρείας και θα παρακαλέσω όποιον έχει όρεξη να trolάρει να πάει να το κάνει αλλού. Ειδικά για το τελευταίο, οι ανοχές μου θα είναι πολύ μικρές.
Περισσότερα, από την επόμενη εβδομάδα.
EDIT: Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο AndreasD στα σχόλια, το Kickstarter δεν δέχεται πληρωμές με Paypal όπως είχε γραφτεί αρχικά, αλλά Amazon Payments. Το κείμενο έχει διορθωθεί, ευχαριστώ πολύ AndreasD, πάω να πάρω τα χάπια για το Altzheimer 🙂