SNAPSHOT REVIEWS 04-08-2011
Καλωσήρθατε στα Snapshot Reviews. Αυτή τη βδόμάδα έχουμε δυο εκδόσεις της DC (η μία μάλιστα είναι επανέκδοση), μια της Sparkplug Comics, το προτελευταίο τεύχος του MOME αλλά και την επιστροφή του Δικαστή Dredd στη χώρα μας.
ΜΟΜΕ 21
Writer/ Artist: Various
Fantagraphics Books
Αυτό είναι το προτελευταίο τεύχος του MOME, της μάλλον πιο ενδιαφέρουσας ανθολογίας των τελευταίων χρόνων. Και αυτό το volume είναι έντονα άνισο (όπως, άλλωστε, και ολόκληρη η σειρά), αλλά έχει κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία.
Θα κρατήσω τα πάντα ενδιαφέροντα και πνευματώδη αυτοβιογραφικά comics του Nicolas Mahler, τη συνέχεια του NOTHING’S EVE του Kurt Wolfgang, το όμορφο artwork του Sergio Ponchione, τα υπέροχα χρώματα του Josh Simmons και το πικρό στυλιζαρισμένο ύφος του Jon Adams.
Υπάρχουν και άλλα καλά σημεία, όπως και άλλα ιδιαίτερα αδύναμα. Παρά τις αδυναμίες του, όμως, το MOME ήταν (ή μάλλον, είναι ακόμα, για λίγο καιρό) μια ανθολογία που πάντα περίμενα να διαβάσω, στην οποία αναδείχθηκαν αρκετά νέα πρόσωπα και είδαμε κάποια καινούρια πράγματα. Σίγουρα, δεν υπάρχει κάτι, αυτή τη στιγμή, που να μπορεί να γεμίσει το κενό που αφήνει πίσω του.
DC COMICS PRESENTS: BATMAN – DARK KNIGHT, DARK CITY
Writer: Peter Milligan
Artist: Kieron Dwyer, Tom Mandrake
Μου αρέσουν αυτά τα DC COMICS PRESENTS, που συγκεντρώνουν εκατό σελίδες από παλιότερα comics της DC, τα οποία δύσκολα θα διάβαζα διαφορετικά. Τα βρίσκω αρκετά value-for-money, καθώς με οκτώ δολάρια έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη (συνήθως) ιστορία. Βέβαια, το περιεχόμενο δεν είναι πάντα εξίσου καλό, αλλά εδώ νομίζω πως πέτυχα διάνα. Τα είχε πει, βέβαια, ο Γιάννης Αγαπίου,για αυτή την ιστορία του Peter Milligan και είχε φροντίσει και ο Γιώργος Χατζηκωστής να τη συμπεριλάβει στα leftovers από τα καλύτερα των 90’s , αλλά δεν είχα μέχρι τώρα την ευκαιρία να τη διαβάσω για να δω πόσο δίκιο είχαν.
Μια από τις πιο καλές ιστορίες Batman των 90s και μπορείτε και εσείς να το διαπιστώσετε, αν αποκτήσετε αυτό εδώ το comic, όπου μαζί με την προαναφερθείσα, θα βρείτε και μια μεταγενέστερη ιστορία γραμένη από τον Milligan, με τίτλο “Identity Crisis” (που, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το ακόμη μεταγενέστερο limited series).
JUDGE DREDD ΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 01.1
Writers: John Wagner Pat Mills and more
Artists: Carlos Ezquerra, Mike McMahon, Ian Gibson and more
Εκδόσεις Selini
Δεν μπορώ να ξέρω αν θα είχα την ίδια αγάπη για τα comics, αν δεν είχα, σε κάποια φάση της ζωής μου, γνωρίσει το 2000AD και τον JUDGE DREDD. Εξαιτίας αυτής της αγάπης μου για το χαρακτήρα και τις ιστορίες, ενθουσιάστηκα όταν, κατά τη διάρκεια του Comicdom Con Athens 2011, έμαθα για την επικείμενη κυκλοφορία αυτου του comic στα ελληνικά και για αυτό βρέθηκα να αγοράζω την έκδοση, παρ’ όλο που είχα την αντίστοιχη αγγλική.
Έχοντας, λοιπόν, τις δυο εκδόσεις ανά χείρας, μπορώ να πω πως πρόκειται για μια έκδοση σε συμφέρουσα τιμή (κάτω από 10 ευρώ) και σε ελαφρώς μεγαλύτερο σχήμα από την πρωτότυπη, από την οποία δεν έχει τίποτε να ζηλέψει. Στις σελίδες της, μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο epic του Dredd, “The Robot Wars” (με θέμα την εξέγερση των Robot, με ηγέτη τον Call-Me-Kenneth), αλλά και τη θρυλική ιστορία της επιστροφής του Rico. Επίσης, στο supporting cast, υπάρχουν ακόμη η Maria, οικιακή βοηθός του Dredd, αλλά και το robot του, o Walter.
Επικές στιγμές…
THE SPIRIT #15
Writer: David Hine
Artist: Moritat
DC Comics
Συνειδητοποιώ πως με το επικείμενο non-reboot της DC, αυτό είναι ένα από τα τελευταία τεύχη του SPIRIT (αν όχι το τελευταίο). Και μάλιστα, δεν πρόκειται ο ήρωας του Will Eisner να έχει έναν από τους 52 τίτλους που θα ξεκινήσουν από το #1. Και τελικά, αυτό το τεύχος, όπου ο Spirit έχει έναν μάλλον δεύτερο ρόλο, αφήνοντας σε μια femme fatale τον πρωταγωνιστικό, είναι ένα από τα καλά της σειράς.
Το σενάριο του David Hine είναι συνεπές και δεν μπλέκει με συνδικάτα εγκλήματος και παράνομες ουσίες, ενώ το artwork του Moritat έχει όλα τα θετικά στοιχεία που έχουμε μάθει να περιμένουμε από αυτόν (και κάποια αρνητικά). Ένα μάλλον καλό τεύχος, σε μια σειρά που, σιγά-σιγά, μας αφήνει, χωρίς να έχουμε να θυμόμαστε κάποιες πολύ καλύτερες στιγμές.
WHIRLWIND WONDERLAND
Writer/Artist: Rina Ayuyang
Sparkplug Comics
Πάντα μου αρέσει να αναζητώ νέους δημιουργούς, σε μικρές εκδοτικές. Η Sparkplug, ως τώρα, δε με είχε απογοητεύσε. Δεν είναι πως τώρα απογοητέυτηκα, αλλά νομίζω πως θα ήθελα να είχα δει κάτι καλύτερο.
Η Rina Ayuyang είναι μια Φιλιπινο-Αμερικανή νεαρή δημιουργός comics. Τα comics της αποτυπώνουν στιγμές της καθημερινότητας, που συχνά έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο WHIRLWIND WONDERLAND, υπήρξαν κάποιες έξυπνες στιγμές, που απόλαυσα, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω πως το comic αυτό ήταν η ευχάριστη έκπληξη που αναζητούσα.
Δε χάνετε τίποτε να ρίξετε μια ματιά στο site της δημιουργού. Ίσως να την έχω αδικήσει και να αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία. Εγώ, πάντως, υπόσχομαι πως θα ξαναδώσω την ευκαιρία (με μια δεύτερη ανάγνωση) στο WHIRLWIND WONDERLAND.