SNAPSHOT REVIEWS 1-12-2011
AVENGING SPIDER-MAN #1
Writer: Zeb Wells
Penciller: Joe Madureira
Marvel Comics
Τέσσερα χρόνια μετά και ο Joe Madureira επιστρέφει στη σκηνή των comics, προς ευχαρίστηση πολλών fans, σχεδιάζοντας και πάλι για λογαριασμό της Marvel. Αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα είναι φανερά καλύτερο απο το “δυστύχημα” του ULTIMATES 3.
Η διαφορά ίσως να ειναι ο Zeb Wells, στη θέση του Jeph – αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα κακά της Marvel – Loeb, που γράφει ένα διασκεδαστικό τεύχος, με ταχύτατους ρυθμούς, σάτιρα και mindless action. Η κεντρική ιδέα της σειράς είναι, ουσιαστικά, τα διάφορα team-ups του Spider-Man. Στο πρώτο τεύχος, έχουμε το team-up με τον Red Hulk (να ‘τος, πάλι, o Jeph Loeb) και η διαδραστικότητα μεταξύ των δύο ηρώων έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο Joe Madureira βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα και οι δύο προαναφερθέντες ήρωες του ταιριάζουν γάντι, σχεδιαστικά. Ευτυχώς, ο colorist της σειράς, Ferran Daniel, δεν επανέλαβε το “λάσπωμα” του συναδέλφου του, Christian Lichtner, και έτσι μπορούν όλοι οι fans του Madureira να απολαύσουν ένα πολύ καλό ξεκίνημα μια νέας μηνιαίας σειράς.
MAGNETO: NOT A HERO #1 (of 4)
Writer: Skottie Young
Penciller: Clay Mann
Marvel Comics
Όταν είδα, αρχικά, ότι στο σενάριο θα ήταν ο Skottie Young (WONDERFUL WIZARD OF OZ), η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα, καθώς υπάρχουν ελάχιστα επιτυχημένα παραδείγματα απο σχεδιαστές που έγιναν σεναριογράφοι. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα με διέψευσε ευχάριστα. Όχι ότι αντικρύζουμε τη γέννηση ενός σπουδαίου συγγραφέα, αλλά, ο Skottie Young παραδίδει ένα ωραίο σενάριο, αν και λιγάκι τετριμμένο, με spot-on characterization για όλους τους πρωταγωνιστές.
Ο Clay Mann είναι ένας νέος σχεδιαστής, που με έχει εντυπωσιάσει απο τη δουλειά του στα X-MEN: LEGACY και X-MEN: AGE OF X, και δεν με απογοήτευσε ούτε σε αυτή τη σειρά. Αν και έχει δρόμο ακόμα για να γίνει πολύ καλύτερος, θεωρώ ότι βρίσκεται σε καλό σημείο, απο τη στιγμή που δεν φοβάται να πειραματιστεί με περίεργες γωνίες.
Έχω αποδεχτει, πια, το γεγονός ότι είναι πέρα απο τις δυνάμεις μου να προσπεράσω μια limited σειρά με πρωταγωνιστη κάποιον αγαπημένο μου mutant. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να φάω στη μάπα πολύ σκουπίδι. Αν κρίνω μόνο απο το πρώτο τεύχος αυτης της σειράς, ισως και να το αποφύγω, αυτή τη φορά.
INCREDIBLE HULK (VOL 4) #2
Writer: Jason Aaron
Pencillers: Marc Silvestri, Whilce Portacio, Billy Tan
Marvel Comics
Σε μια μικρή περιπλάνηση για τον τίτλο αυτό, είδα ότι πολλά sites αναφέρονται στο νεότερο relaunch του INCREDIBLE HULK ως Vol. 3 και κάποια άλλα ως Vol. 5. Εγώ, πάλι, είπα να διαλέξω το Vol. 4, γιατί πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται, πάντα, κάπου στη μέση. Αστειεύομαι. Προφανώς κάποιοι μετρούν και τα τεύχη του xωρίς επιθετικού προσδιορισμού HULK, ξέρετε, αυτά με τον Red Hulk (ναι, κι όμως, πάλι ο Jeph Loeb). Όποιo και αν είναι το αληθινό volume, τελικά, είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που φέρνουν τα συνεχόμενα reboots. Ειδικά όταν ένας τίτλος διασπάται σε δύο, ή αποκτά ένα τελικό “s”, βλέπε INCREDIBLE HULKS, τότε καλή τύχη στους αρχειοθέτες του μέλλοντος!
Το πρώτο τεύχος του relaunch επικεντρώθηκε στον Hulk, ενώ σε αυτό, το δεύτερο τεύχος, πρωταγωνιστής είναι o Bruce Banner. Είναι μια ματιά σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και o Jason Aaron το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται αξιόλογα. Ο “σπασμένος” ψυχισμός του Banner, τον φέρνει στα όρια ενός ψυχοπαθή villain, ή όπως αναφέρεται στο τεύχος, ενός mad scientist.
Εκεί που το τεύχος μοιάζει με αυτοκινητιστικό ατύχημα, είναι στον τομέα του σχεδίου. Γύρω στους 11 (!) καλλιτέχνες βοήθησαν τον Marc Silvestri να βγάλει εις πέρας το τεύχος και μπορείτε να καταλάβετε το αποτέλεσμα. Ίσως οφείλεται σε ένα ατύχημα που είχε και ο ίδιος ο Silvestri, αλλά υποθέτω ότι είχε ήδη παραδώσει το τεύχος, όταν του συνέβη.
Η νέα πορεία που παίρνει η σειρά φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και εαν διορθωθούν τα όποια σχεδιαστικά ή οργανωτικά προβλήματα, μπορεί και να απογειωθεί.
POINT ONE #1
Writers:Ed Brubaker, Jeph Loeb, David Lapham, Chris Yost, Fred Van Lente, Matt Fraction, Brian Michael Bendis
Pencillers: Javier Pulido, Ed McGuinness, Roberto De La Torre, Ryan Stegman, Salvador Larroca, Terry Dodson, Bryan Hitch
Marvel Comics
Το POINT ONE κυκλοφόρησε με σκοπό να προλογίσει όλα τα γεγονότα που θα δούμε απο τη Marvel, μέσα στο 2012.
Οι επτά ιστορίες που περιέχει αυτό το one-shot είναι οι ακόλουθες: “Behold the Watcher” (πλαισιώνει όλο το τεύχος), “Harbinger” (Nova), “The Myth of Man” (Age of Apocalypse), “The Scarlet Thread” (Scarlet Spider), “Yin & Yang” (Coldmoon & Dragonfire), “The Shaman of Greenwich Village” (Doctor Strange) και “Age of Ultron” (Avengers). Οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες της κάθε ιστορίας αναφέρονται, αντίστοιχα, στα credits παραπάνω.
Δυστυχώς, οι έξι απο τις επτά ιστορίες είναι εντελώς αδιάφορες και κάποιες, μάλιστα, είναι και κακογραμμένες, όπως το “Harbinger” του Jeph Loeb (πείτε μου ότι δε το περιμένατε!). Η μοναδική εξαίρεση ήταν το “Myth of Man” των David Lapham και Roberto De La Torre, που δημιουργούν μια σύντομη, αλλά περιεκτική ιστορία, η οποία στέκεται και μόνη της, ως ένα snippet από το ζοφερό Age of Apocalypse, παρ’ όλο που (μάλλον) προλογίζει κάποια νέα σειρα (X-Terminated?).
Όπως ακριβώς και τα teaser-trailer, έτσι και αυτό το τεύχος, δεν μπορεί να μας πεί τίποτα για το έργο που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αγοράσετε, ειδικά όταν αυτό κοστίζει $5.99, ενώ θα μπορούσε να μοιράζεται δωρεάν, ως preview book.
BATTLE SCARS #1 (OF 6)
Writers: Chris Yost, Cullen Bunn, Matt Fraction
Penciller: Scot Eaton
Marvel Comics
Marcus Johnson. Σημειώστε αυτό το όνομα. Δε το λέω εγώ, έτσι μας προτρέπει η Marvel, από το FEAR ITSELF #7, καθώς και σε διάφορα διαφημιστικά. Αυτή η μίνι σειρά έξι τευχών, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, να μας παρουσιάσει τον χαρακτήρα του Army Ranger Marcus Johnson και τη σημασία που θα παίξει στο status quo του Marvel Universe.
Εννοείται ότι οι Yost, Bunn και Fraction, ως έξυπνοι συγγραφείς, δεν απαντούν, απο το πρώτο κιόλας τεύχος, το μυστήριο που καλύπτει τον Marcus Johnson. Όμως, αυτό ακριβώς το σημείο είναι που τους παγιδεύει και δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στη σειρά. Πώς ακριβώς θα μας πείσουν ότι είναι “κάποιος” ο Marcus Johnson; Πολύ απλά, βάζοντας γνωστούς χαρακτήρες, όπως ο Captain America, να λένε, περίπου, “ναι, βεβαίως, είναι σημαντικός”, χωρίς να δίνουν αιτιολόγηση. Γιατί; Γιατί έτσι! Στη καλύτερη, αυτό ονομάζεται αδύναμο επιχείρημα.
Παρομοίως, το σχέδιο του Scot Eaton είναι απλά εκτελεστικό, χωρίς καμία έκπληξη ή φαντασία, μέσα στα όρια της επάρκειας. Ευπαρουσίαστο, αλλά λίγο.
Ελπίζω να μη περιμένουμε ως το έκτο τεύχος, για να δούμε οτιδήποτε αξιόλογο απο αυτή τη σειρά.