COMITECH: comiXology App [Android]
Από καιρό σε καιρό, θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και πρωτομάθαινα για τους υπολογιστές που διάβαζα διάφορα περιοδικά του χώρου και ονειρευόμουν μια μέρα να μπορώ κι εγώ να γράφω σε κάποιο από αυτά. Ιδιαίτερα δε, αγαπούσα το USER (εάν κάποιος από εσάς ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι αυτό, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες εδώ). Τελικά, ασχολήθηκα με το γράψιμο, σε διαφορετικό όμως αντικείμενο, αλλά μιας και τα παλιά απωθημένα δύσκολα ξεχνιούνται, όλο και κάποια δικαιολογία βρίσκω για να γράφω κάτι αμιγώς τεχνολογικής φύσης, κάτω από την “ομπρέλα” του γενικού τίτλου COMITECH, τον οποίο θα συναντάτε από εδώ και πέρα σε παρόμοιας θεματολογίας posts.
Την τελευταία φορά, σας είχα μιλήσει για το πώς μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας web comics, χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο internet, αλλά και πώς να τα αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας (μέρος 1ο και μέρος 2ο). Οφείλω να σας πω ότι πολύ είχα διασκεδάσει γράφοντας εκείνα τα δυο posts, γι’αυτό λέω να το επαναλάβω σήμερα και να σας παρουσιάσω μια εφαρμογή, χάρη στην οποία μπορείτε να αγοράζετε και να διαβάζετε comics στο κινητό ή το tablet σας.
Η comiXology είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των comics από το 2007. Αρχικά, δεν ήταν πολλά παραπάνω από ένα community για comic fans, μέσω του οποίου μπορούσε κανείς να ενημερωθεί για όλες τις επερχόμενες κυκλοφορίες και να φτιάξει λίστες με πράγματα που τον ενδιέφεραν. Το πρώτο μεγάλο βήμα που έκαναν ήταν να φτιάξουν μια εφαρμογή, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να στείλουν τις λίστες που είχαν φτιάξει σε κάποιο από τα συμβεβλημένα μαγαζιά με comics και με αυτό τον τρόπο να παραγγείλουν. Το 2009, η εταιρεία αποφάσισε να πάει ακόμα παρακάτω και να προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αγοράς και ανάγνωσης comics σε ηλεκτρονική (κυρίως) μορφή.
Σήμερα θα δούμε την εφαρμογή του comiXology για συσκευές Android. Να με συγχωρείτε οι κάτοχοι Apple προϊόντων, αλλά μήτε διαθέτω μήτε πρόκειται να αποκτήσω σύντομα iPhone/iPad. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό είναι μια συμπαντική αδικία, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, να του πω πού να στείλει ένα iPad.
Η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι κάτι που θα απασχολήσει μόνο όποιον πήρε μόλις τώρα (αλλά ακριβώς αυτή τη στιγμή) Android και δεν έχει εγκαταστήσει ποτέ του οτιδήποτε άλλο. Πολύ γρήγορα, λοιπόν, πηγαίνουμε στο Market, αναζητούμε comixology και επιλέγουμε την εφαρμογή. Αφού κατέβει και εγκατασταθεί, μόλις την ανοίξουμε, θα αντικρίσουμε την παρακάτω οθόνη:
Προκειμένου να κάνετε οτιδήποτε άλλο πέρα από το να κοιτάτε αυτή την οθόνη, θα χρειαστεί να έχετε ένα λογαριασμό στο comiXology. Η θεωρία λέει ότι αυτό μπορείτε να το κάνετε από το κινητό σας, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις της εφαρμογής:
Στην πράξη, όμως, ουδέποτε κατάφερα να φτιάξω λογαριασμό από το κινητό μου. Μια πιθανή αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το δίκτυο, από το οποίο προσπαθούσα να βγω προς τα έξω, βγαίνει μέσω proxy. Μέχρι στιγμής, δεν έχει τύχει να αντιμετωπίσω κάποιο άλλο πρόβλημα με αυτό σε άλλη εφαρμογή (Android 2.3 με Miui Rom), αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το comiXology δεν συνεργάζεται καλά με proxy. Έφτιαξα, λοιπόν, το account μου από υπολογιστή, αλλά και πάλι δεν κατάφερα να κάνω log in μέχρι να βρεθώ σε wifi που να βγαίνει κατευθείαν. Εδώ πρέπει να σας πω ότι, εκτός από το κινητό σας, μπορείτε να αγοράζετε και να διαβάζετε comics και από τον υπολογιστή σας, μέσα από το site του comiXology. Από εκεί, λοιπόν, κατευθύνθηκα στα δωρεάν comics και επέλεξα το PINOCCHIO: VAMPIRE SLAYER της SLG, στου οποίου τον πρώτο τόμο είχα κάνει και review.
Όταν τελικά έκανα log in από το κινητό μου, το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν να κάνει sync με το λογαριασμό μου. Έτσι, βρήκε ότι είχα “αγοράσει” το PINOCCIO. Όπως μπορεί να έχετε συναντήσει και αλλού, ακόμα και τα δωρεάν τα θεωρεί αγορές με μηδενική αξία. Πάντως, σε αντίθεση με το Kindle Store ας πούμε, ποτέ δεν μου ζήτησε στοιχεία πιστωτικής προκειμένου να κατεβάσω το PINOCCIO.
Πατώντας εκεί που λέει “Download Now” ξεκινάει να κατεβάζει το τεύχος. Προσοχή, αυτά δεν τα κάνουμε όταν είμαστε από 3G, εκτός αν έχουμε κανένα πολύ καλό data plan ή λεφτά για πέταμα. Αφού κατέβηκε και επειδή ήταν το πρώτο comic που θα διάβαζα, μου πρότεινε να μου δείξει ένα μικρό tutorial για το πώς λειτουργεί η τεχνολογία Guided View, πατέντα του comiXology, που υποτίθεται μιμείται την φυσική κίνηση που θα έκανε το μάτι σε μια σελίδα και εμφανίζει το comic καρέ καρέ με τέτοιον τρόπο, που να διαβάζεται εύκολα.
Το καθεαυτό διάβασμα ενός comic είναι όντως εύκολο και ξεκούραστο. Λόγω της μικρής οθόνης, το να σου δείχνει ένα μόνο καρέ είναι αρκετά βολικό. Από την άλλη, βέβαια, με τον τρόπο αυτό στερείσαι την δυνατότητα να βλέπεις όλη τη σελίδα μαζί, να κάτσεις να τη χαζέψεις με την ησυχία σου και να θαυμάσεις τον αριστοτεχνικό τρόπο που ο δημιουργός χρησιμοποιεί το gutter space. Κοινώς, όλα τα comics που θα διαβάσετε εκεί, θα πρέπει (φαντάζομαι) να ακολουθούν ένα πιο παραδοσιακό στήσιμο, που να επιτρέπει τον καθαρό διαχωρισμό σε καρέ. Ξεχνάμε λοιπόν τα σαλόνια, ξεχνάμε τα ολοσέλιδα καρέ και ξεχνάμε τα παιχνίδια που κάνουν πολλοί δημιουργοί με το στήσιμο της σελίδας τους.
Μια ακόμη δυνατότητα που δίνει η εφαρμογή, η οποία δυστυχώς δεν δουλεύει στην Ελλάδα, είναι να επιλέξεις έναν τίτλο και να αναζητήσεις κάποιο κοντινό μαγαζί, σε φυσική μορφή. Για το λόγο αυτό, όπως λέει και στη σελίδα της εφαρμογής στο market, χρειάζεται η πρόσβαση στην τρέχουσα τοποθεσία σας, οπότε μην θορυβηθείτε.
Ως κάποιος που προτιμάει να διαβάζει τα comics του σε χαρτί, δεν μπορώ να πω ότι θα χρησιμοποιήσω αυτή την εφαρμογή σοβαρά. Παρόλα αυτά, μου φαίνεται ένας πολύ βολικός τρόπος, να βλέπω καινούργιους τίτλους και να έχω ένα preview για κάποιους από αυτούς (όπως καταλαβαίνετε, η πλειονότητα των δωρεάν επιλογών αφορά σε previews).