ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #1: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Του Liber
Ξεκινάμε μία καινούρια στήλη από σήμερα και κάθε δύο βδομάδες, που, όπως λέει και ο τίτλος της, θα έχει να κάνει με τα ελληνικά comics. Παρουσιάσεις παλιών αλλά και νέων comics, αυτοεκδόσεων και fanzines, συνεντεύξεις και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την εγχώρια σκηνή, απ’ όλα θα έχει ο μπαξές.
Ψάχνοντας να βρω ποιο θα είναι το πρώτο θέμα για το οποίο θα γράψω, μου ήρθε στο μυαλό μία σειρά που είχε ξεκινήσει ο Λεωνίδας Χρηστάκης μαζί με τον Νίκο Πλατή (τελικά έβγαλαν μόνο ένα τεύχος, άρα ψιλοάκυρο το σειρά…), με τίτλο ίδιο με αυτόν που διάλεξα για τίτλο της στήλης και θεώρησα σωστό να ξεκινήσω με αυτή (κατευθείαν στα σκληρά).
Το ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #1: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ είναι μία συλλογή με ιστορίες comics από το Νίκο Λυμπερόπουλο (Liber), που βγήκε το 1976. Είναι το μοναδικό comic που έβγαλε ο δημιουργός και θεωρείται πολύ σπάνιο αφού δε μπορεί να βρεθεί εύκολα στις μέρες μας.
Ένα 16σέλιδο underground έντυπο (διαστάσεων19,5×19,5), που ως κεντρικό ήρωα έχει τον Πετρή τον Μικρό Δημοκράτη (και την μικρή Αννούλα), ο οποίος, σαν ένας άλλος Μικρός Ήρωας, είναι εκεί στα μεγαλύτερα γεγονότα της επταετίας (στην Κύπρο, στο Πολυτεχνείο κάτω από τα τραπέζια των συνταγματαρχών), διακωμωδώντας τα. Μέσα από τις σελίδες του, περνούν πολλές μορφές της χούντας από τον Παπαδόπουλο, τον Παττακό (ο καου-μπόυ με το μυστρί), τον Ιωαννίδη και τους ΕΣΑτζήδες του, μέχρι τον Χίτλερ και τον Uncle Sam, που δε θα μπορούσαν να λείπουν από μία τέτοια έκδοση.
Το Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ είναι ο πρόδρομος του ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ (που κυκλοφόρησε σε έξι τεύχη, με ένα τεύχος διπλό, το #3-4, από το 1983 ως το 1986), σύμφωνα με το Νίκο Πλατή. Ήταν ένα ανεξάρτητο περιοδικό, που δεν κυκλοφόρησε από το πρακτορείο Τύπου και Περιοδικών και μπορούσες να το βρεις μόνο σε σαράντα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και στον Πειραιά, καθώς και σε μερικά φοιτητικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή της έκδοσης. Στο ίδιο κείμενο, οι εκδότες κάνουν κάλεσμα σε νέους δημιουργούς να τους αποστείλουν comics. Αν κάποιο από αυτά δημοσιευόταν, ο δημιουργός του θα αμείβονταν για κάθε σελίδα με εκατό (100) δραχμές. Τελικά, δεν ξέρουμε αν ποτέ έφτασε σε αυτά τα βιβλιοπωλεία, το μόνο σίγουρο είναι πως πουλιόταν χέρι με χέρι έξω από το Πολυτεχνείο και από Γυμνάσια, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναζήτηση και την απόκτησή του.
Πριν κλείσουμε, ας πούμε και λίγα λόγια για το Νίκο Λυμπερόπουλο. Underground σκιτσογράφος του ‘70 και των αρχών του ’80, ο οποίος πρωτοδημοσίευσε σε έντυπο του Λεωνίδα Χρηστάκη (PANDERMA #3, 1973) σε ηλικία 16 ετών! Την εποχή εκείνη, μάλιστα, το ψευδώνυμό του ήταν Lymper και όχι Liber. Έπειτα, έρχεται ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, αργότερα βρίσκουμε κάποια σκόρπια σκίτσα του σε κάποια τεύχη από το ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ (του Λ. Χρηστάκη και αυτό) και τελευταίο έντυπο, στο οποίο υπάρχουν comics του, είναι η ΤΡΥΠΑ του Θεόδωρου (Τέο) Ρόμβου (και στα τρία τεύχη). Μετά, τα ίχνη του χάνονται εντελώς από τον χώρο.
Αυτός ήταν ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ και ό,τι άλλο στοιχείο μπόρεσα να ξεθάψω απο το αρχείο μου για την παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου στον χώρο. Μιας και τα περισσότερα από τα έντυπα που συμμετείχε ο δημιουργός κυκλοφόρησαν πριν γεννηθώ εγώ ή, ακόμα και αν είχα γεννηθεί σίγουρα δεν ήξερα καν να διαβάζω, σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές παραλήψεις που, αν κάποιος από τους αναγνώστες μας γνωρίζει, ας μας πει για να συμπληρώσουμε.