BEST OF #27: Avengers Stories Part 1
Πριν προχωρήσω στην “κανονική” εισαγωγή του σημερινού post, θα ήθελα αρχικά να ζητήσω συγνώμη για την εντελώς σποραδική παρουσία αυτής εδώ της στήλης τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, πάρα πολλές δουλειές, αλλά και μια σειρά από “distractions”, με έχουν αναγκάσει να μην είμαι τόσο συνεπής όσο θα ήθελα, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχουν συχνά fill-ins (ευχαριστώ θερμά τους συναγωνιστές Θωμά, Άρη και Ηλία), είτε να απουσιάζει η στήλη παντελώς.
Ελπίζω πως σιγά-σιγά θα μαζέψω την αυτοσυγκέντρωση μου, θα οργανώσω καλύτερα το χρόνο και τις προτεραιότητες μου και σε συνδυασμό με την αλλαγή του BEST OF σε δεκαπενθήμερο schedule (από την επόμενη Τετάρτη θα εναλλάσσεται με μια νέα στήλη, για την οποία θα μάθετε περισσότερα σύντομα) και τη μικρότερη έκταση των κειμένων (σε μια άλλη εποχή, αυτό το Top 10 θα δημοσιευόταν σε ένα post!), αυτά τα φαινόμενα θα εκλείψουν, ή έστω θα περιοριστούν δραματικά.
Τελειώσαμε με τις απολογίες, οπότε ας προχωρήσουμε στο σημερινό topic. Όπως, προφανώς, θα καταλάβατε από τον εξαιρετικά straightforward τίτλο, το σημερινό installment θα περιλαμβάνει το πρώτο μισό από το Top 10 με τις κορυφαίες ιστορίες των Avengers. Αφορμή για αυτό είναι η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Joss Whedon, όχι τόσο επειδή είχα καμιά ιδιαίτερη προσμονή για την ταινία (τη γνώμη μου για τα κινηματογραφικά superhero adaptations την έχω εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν – με δυο λόγια, I couldn’t care less), αλλά γιατί αύριο το απόγευμα θα πάω να τη δω, παρέα με ορισμένους από τους συνεργάτες μου στο Comicdom και θέλω να προετοιμαστώ ψυχολογικά.
Αν αναρωτιέστε για ποιό λόγο θα πάω να δω μια ταινία που δε με ψήνει και τόσο και που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν πρόκειται να μου αρέσει, η απάντηση είναι απλή: η καλή παρέα, με άτομα που, σε γενικές γραμμές, ανέχονται τη γκρίνια μου! (Ενίοτε, νομίζω πως διασκεδάζουν κιόλας με το “grumpy old man” attitude…)
Όμως, το θέμα μας δεν είναι η ταινία, αλλά οι δέκα κορυφαίες ιστορίες των Earth’s Mightiest Heroes, τις μισές από τις οποίες και σας παρουσιάζω, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
10. “The Fall of Hank Pym”
AVENGERS Vol. 1 #212-214, 217, 221, 222, 224, 227-230
Writers: Jim Shooter, Roger Stern
Artists: Alan Kupperberg, Bob Hall, Greg Larocque, Mark Bright, Sal Buscema, Al Milgrom
Ποτέ άλλοτε, στην Ιστορία των αμερικανικών comics, δεν έχει υπάρξει τόσο έντονο και ολοκληρωτικό character assassination. Μέσα σε λίγα τεύχη (OK, όχι και τόσο “λίγα”, but bear with me), ο Hank Pym (Ant Man, Giant Man, Goliath, Yellowjacket) εμφάνισε τόσα ελαττώματα στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, που, με μια βιαστική ματιά, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει πως επρόκειτο για κάτι ανάμεσα σε φριχτό retcon, ή εντελώς out of character απεικόνιση.
Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τα περισσότερα από τα “προβλήματα” του Pym βγήκαν με απολύτως οργανικό τρόπο, μέσα από τις ίδιες τις ιστορίες και “πάτησαν”, σε μεγάλο βαθμό, πάνω σε στοιχεία της προσωπικότητας του που είχαμε δει παλαιότερα. Ο τρόπος που ο Jim Shooter παρουσιάζει την παρακμή ενός, κάποτε, σπουδαίου ανθρώπου, μέσα από μια σειρά τευχών γεμάτων ένταση και δράμα, θα έπρεπε να διδάσκεται σε νέους συγγραφείς.
Μπορεί “ηθικά” να μη συμφωνώ με το ότι ο Shooter επέλεξε να καταστρέψει τον Hank Pym, αλλά δεν μπορώ να σταθώ αδιάφορος απέναντι στον άριστα δομημένο και άψογα εκτελεσμένο τρόπο που το έκανε…
9. “The Bride Of Ultron”
AVENGERS Vol. 1 #161-162
Writer: Jim Shooter
Artist: George Perez
Ο Ultron ήταν πάντα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες villains των Avengers και η σχέση του με τον δημιουργό του, Hank Pym, αποτελούσε ένα από τα πιο συναρπαστικά interplays μεταξύ χαρακτήρων του Avengers franchise.
Σε αυτό το two-part storyline, ο Shooter βάζει τις βάσεις για τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν στην ιστορία που βρέθηκε στο νούμερο 10 αυτού του Top, παρουσιάζοντας έναν Hank Pym σχεδόν αλλόφρονα, που έχει υποστεί απώλεια μεγάλου μέρους της μνήμης του, με αποτέλεσμα να στραφεί κατά των συντρόφων του. Όταν κάνει την εμφάνιση του ο Ultron, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Pym, βρίσκει τους Avengers καταπονημένους και δεν δυσκολεύεται να τους εξοντώσει. Η λύση δίνεται όταν ένα μέλος της ομάδας αποφασίσει να παραμερίσει κάποιους παραδοσιακούς ηθικούς φραγμούς και να καταφύγει σε συγνό εκβιασμό με σκοπό να σταματήσει την καταστροφική πορεία του Ultron.
Κατά μία έννοια, η συγκεκριμένη ιστορία μπορεί να θεωρηθεί πως έθεσε τις βάσεις για την επικράτηση των αμοραλιστών υπερηρώων του σήμερα και να καταγραφεί ιστορικά ως προπομπός ιστοριών όπως το Avengers Disassembled και το IDENTITY CRISIS. Όπως, όμως, είναι μάλλον χαζό να κατηγορήσει κανείς το WATCHMEN και το DARK KNIGHT RETURNS για τα όσα grim ‘n’ gritty comics κυκλοφόρησαν στα τέλη των 80s και τις αρχές των 90s, έτσι και εδώ, πρέπει να κρίνουμε την ιστορία για αυτό που είναι και να μην της χρεώσουμε τα λάθη μεταγενέστερων δημιουργών.
8. “The Old Order Changeth”
AVENGERS Vol. 1 #16
Writer: Stan Lee
Artist: Jack Kirby
Από πολλές απόψεις, το συγκεκριμένο τεύχος ήταν τουλάχιστον πρωτοποριακό, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει ανάλογη αποδόμηση στο line up μιας υπερηρωικής ομάδας. Τα ιδρυτικά μέλη των Avengers αποχαιρετούν τον Captain America (ο οποίος είχε έρθει στην ομάδα πριν από 12 τεύχη) και του αφήνουν, ως συνοδοιπόρους, δύο πρώην villains (οι οποίοι, μάλιστα, είναι και μεταλλαγμένοι) και έναν αμφιβόλου ηθικής sort-of-villain/vigilante.
Αποτέλεσμα αυτής της δραματικής αλλαγής στο καστ, ήταν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα τεύχη του τίτλου! Από μια πανίσχυρη ομάδα γεμάτη powerhouses, οι Avengers, με μια σύνθεση αποτελούμενη από τους Captain America, Hawkeye, Quicksilver και Scarlet Witch, είναι πλέον μια ομάδα με πολύ χαμηλό power level, καθοδηγούμενη από έναν ήρωα ο οποίος βρίσκεται εμφανώς έξω από τα νερά του και αναγκάζεται να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη, την ώρα που ο ίδιος δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα στην οποία βρέθηκε.
Οι κόντρες μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και οι αμφιβολίες όλων παραμένουν τεράστιες, τόσο για το αν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, όσο και για το αν διαθέτουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις απειλές που τους περιμένουν.
7. “The Squadron Supreme”
AVENGERS Vol. 1 #85-86
Writers: Roy Thomas, Len Wein
Artists: John Buscema, Sal Buscema
Οι Avengers βρίσκουν τους εαυτούς τους σε μια άλλη διάσταση, στην οποία κάνει κουμάντο μια ομάδα που μοιάζει επικίνδυνα με την Justice League της DC (αυτό, βέβαια, το ξέρουμε εμείς, οι αναγνώστες – οι Avengers δεν έχουν ιδέα ποιοί είναι οι JLAers). Όπως συνέβαινε σχεδόν πάντα όταν υπήρχε συνάντηση μεταξύ ηρώων που δεν έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν, αρχικά η μία πλευρά αμφισβητεί τις αγνές προθέσεις της άλλης και δίχως πολλά-πολλά, εμπλέκονται σε μάχη. Σύντομα, όμως, η παρεξήγηση λύνεται, και οι δύο ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό αντίπαλο, οι προθέσεις του οποίου δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.
Ο Roy Thomas βγάζει στο χαρτί την αγάπη του για τους ήρωες της DC (τους οποίους πάντα προτιμούσε σε σχέση με αυτούς της εταιρίας που εργαζόταν) και δημιουργεί ένα κλασικό storyline, με ένα φινάλε που αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για παντός είδους ερμηνεία και θα μπορούσε να είναι το ιδανικό πάτημα αν η Marvel επέλεγε να ακολουθήσει το δρόμο της DC στα 80s με ένα αντίστοιχο CRISIS ON INFINITE EARTHS.
6. “The Korvac Saga”
AVENGERS Vol. 1 #167-168, 170-177
Writer: Jim Shooter
Artists: George Perez, Sal Buscema, Dave Wenzel
Για τους περισσότερους, το συγκεκριμένο storyline μπορεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους και, μεταξύ μας, δεν μπορώ να τους κακοχαρακτηρίσω για αυτή την επιλογή. Μεγαλειώδες, γεμάτο δράση, ένταση, δράμα, ανατροπές, σπουδαία character moments, ενδιαφέροντες guest stars, συναρπαστικούς villaints και εντυπωσιακό φινάλε, το “Korvac Saga” διαθέτει όλα αυτά που στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε ένα σπουδαίο multi-part superhero story.
Ο “κακός” του τίτλου, Michael Korvac, αποτέλει τη μεγαλύτερη απειλή που είχαν αντιμετωπίσει, μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Earth’s Mightiest Heroes και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μοιάζει να έχει το πάνω χέρι και να είναι, φαινομενικά, αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρά το υψηλότατο power lever που διέθετε η ομάδα των Avengers εκείνη την εποχή.
Η εμφάνιση των – πάντα αγαπημένων – Guardians Of The Galaxy και η ταυτόχρονη απειλή από villains όπως ο Collector και ο Ultron, σε συνδυασμό με την παρουσία larger-than-life χαρακτήρων όπως ο Watcher, κάνουν το συγκεκριμένο storyline ένα από τα πιο επιβλητικά και μεγαλεπήβολα στην Ιστορία του Marvel Universe.
Αυτά για σήμερα. Η συνέχεια, με τις θέσεις #5 έως #1, στο επόμενο installment του BEST OF, που θα δημοσιευτεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων), σε δύο εβδομάδες από τώρα…