ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #5: Κυρίες, Δεσποινίδες, Κύριοι Και Μικρά Παιδιά
Την εβδομάδα αυτή θα δούμε τρία διαφορετικά μεταξύ τους comics που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Η ιδέα μου ήρθε μετά από μία συζήτηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα για ένα θέμα εδώ στο Comicdom, κατά την οποία αναφέρθηκε η σπανιότητα τευχών. Έτσι, βρήκα αφορμή να παρουσιάσω τρία comics από προηγούμενες δεκαετίες, λίγο σπάνια ή, καλύτερα, όχι τόσο γνωστά στο αναγνωστικό κοινό. Και σκέφτηκα τρία, ώστε να έχουμε έναν τίτλο για τις κυρίες, έναν για τους κύριους και έναν για τα μικρά παιδιά :P. Πριν ξεκινήσω, να σημειώσω πως ξέρω ότι υπάρχει πληθώρα comics ,για τα οποία θα μπορούσα να μιλήσω, αντί γι’ αυτά τα τρία που διάλεξα, αλλά αυτά μου πρωτοήρθαν στο μυαλό, αυτά έβγαλα να παρουσιάσω. Δεν έχει να κάνει με κανένα άλλο κριτήριο.
Ξεκινάμε με τις κυρίες και τις δεσποινίδες πρώτα, καθότι είμαστε κύριοι, και θα δούμε ένα comic του 1955, το ΕΥΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ.
Ο Βύρων Απτόσογλου (ο μεγάλος Έλληνας εικονογράφος, που δουλειές του βλέπουμε σε αμέτρητα έντυπα, όπως τα ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ, ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ, ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΓΕΡΑΚΙ, ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΡΟΜΑΝΤΣΟ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΓΚΑΟΥΡ ΤΑΡΖΑΝ, ΠΕΠΙΤΟ και πάρα πάρα πολλά άλλα,) κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα comic μεταφρασμένο, αισθηματικό, από αυτά που κυκλοφορούσαν στην Αμερική την εποχή εκείνη. Δεν αναφέρονται πουθενά οι δημιουργοί, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο για την προέλευση των ιστοριών. Στη συλλογή μου έχω δύο τεύχη, τα νούμερα 2 και 3, στο βιβλίο όμως του Κυριάκου Κάσση (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΟΜΙΚΣ), καθώς και στον ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΟΜΙΚΣ του Greek Comics φαίνεται να έχουν κυκλοφορήσει 4 τεύχη. Τα τεύχη αυτά ήταν άκοπα 36 σελίδων (δηλαδή οι σελίδες δεν ήταν κομμένες). Στο περιεχόμενο υπάρχουν ρομαντικές ιστορίες comics (στιλ ΑΡΛΕΚΙΝ σε πολύ μικρό comic ας πούμε), αλλά και εικονογραφημένες συμβουλές καλλωπισμού και περιποίησης για τις αναγνώστριες. Δύσκολο να βρεθούν τεύχη της σειράς, μιας και έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που κυκλοφόρησε. Πιο κάτω βλέπουμε μία σελίδα μιας ιστορίας που υπάρχει μέσα και μία σελίδα από την στήλη για τις κυρίες μας.
Θα συνεχίσουμε με τους κυρίους και θα δούμε ένα comic από Έλληνες δημιουργούς, το ΕΛ ΤΖΟ.
Εδώ θα μπορούσα να βάλω κάποιο άλλο, πιο ενήλικο ίσως. ‘Oμως, κάθε φορά που τα πιάνω στα χέρια μου να τα διαβάσω, μου θυμίζει τον πατέρα μου που όταν ήμουν μικρός έβλεπε μανιωδώς western. Ξέρω… “ηλίθιο κριτήριο”, αλλά δεν παύει να είναι κριτήριο. Το ΕΛ ΤΖΟ κυκλοφόρησε το 1970, έβγαλε 3 τεύχη με δεκαπενθήμερη περιοδικότητα, με υπεύθυνο έκδοσης αλλά και δημιουργό του τον Πάνο Παχνέλη (o Αραχνοπερίεργος με τη στήλη στο εβδομαδιαίο ΣΠΑΪΝΤΕΡΜΑΝ από τις εκδόσεις Kabanas Hellas και σχεδιαστής των αφισών του) και με καλλιτεχνικό συνεργάτη τον Ιωάννη Κουτσούρη. Αυτά τα τευχάκια δεν βρίσκονται και πολύ εύκολα σήμερα και σίγουρα σε καθόλου χαμηλές τιμές. Είναι ένα από τα μικρά διαμαντάκια στην ιστορία των ελληνικών comics, μία ελληνική προσπάθεια για δημιουργία western comic. Στο πρώτο τεύχος υπήρχε μόνο η ομώνυμη κεντρική ιστορία με τον Έλ Τζo του Π. Παχνέλη (τον ατρόμητο προστάτη του δικαίου), μία ιστορία περιπέτειας. Στο δεύτερο τεύχος έχουμε μαζί με την κεντρική ιστορία περιπέτειας του Έλ Τζο και την κωμική ιστορία του Ντζο Μπουμ, καθώς και ένα επίσης κωμικό μονοσέλιδο, το Μπο το Δυναμίτη – και τα δύο του Ι. Κουτσούρη. Στο τελευταίο τεύχος έχουμε μόνο την κεντρική ιστορία του Έλ Τζo και τον Ντζo Μπουμ, αλλά και έναν διαγωνισμό στη μέση του τεύχους για τους αναγνώστες. Στη στήλη “Κουβεντούλες” του τελευταίου τεύχους, μας προαναγγέλουν το επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορούσε μετά από 15 μέρες και ζητάνε συγγνώμη από τους αναγνώστες που τα προηγούμενα δύο τεύχη κυκλοφόρησαν άκοπα στην αγορά! Τελικά, όμως, τέταρτο τεύχος δεν βγήκε ποτέ. Πιο κάτω βλέπουμε μία σελίδα από το κάθε comic…
Τέλος, ήρθε η ώρα για τα παιδιά όπου θα αναφερθούμε σε ένα όχι και τόσο γνωστό comic που κυκλοφόρησε το 1983, εν ονόματι Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.
Την ίδια χρονιά που πρωτοκυκλοφορούν οι γνωστές πλέον σε όλους μας ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ του Τάσου Αποστολίδη (σενάριο) και Γιώργου Ακοκαλίδη (σχέδιο) από τις εκδόσεις Α.Σ.Ε., πραγματοποιείται ακόμα μία ελληνική προσπάθεια απόδοσης σε comic μίας κωμωδίας του Αριστοφάνη. Η κωμωδία αυτή είναι Ο ΠΛΟΥΤΟΣ, σε σενάριο του Τάσου Ψαρόπουλου και σε σχέδιο του Πέτρου Βλαχουτσάκου. Το comic αυτό των 56 σελίδων κυκλοφόρησε από την εκδοτική του Τ. Ψαρόπουλου, την Anglo-hellenic Agency, η οποία κυκλοφόρησε τα ΑΣΤΕΡΙΞ, ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ, ΤΕΝ ΤΕΝ και άλλα πολλά, ενώ πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και το πρώτο περιοδικό ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ. Προσωπικά, δε νομίζω πως υπάρχει κανένα κοινό μέτρο σύγκρισης με την άλλη σειρά του Αποστολίδη, η οποία αν και όχι τόσο σπάνια, είναι σαφώς καλύτερη. Το σχέδιο του Π. Βλαχουτσάκου είναι ωραίο, αλλά θυμίζει πάρα πολύ ASTERIX και γενικά γαλλοβελγικά comics, ενώ το σενάριο… σε κάποιες φάσεις είναι απλά καλό :P. Βγήκε μόνο αυτό το τεύχος και είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί. Σε μία άλλη συζήτηση για το comic αυτό, κάποιος φίλος είχε αναφέρει πως στους συντελεστές του συμπεριλαμβάνεται και κάποιος Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος ίσως είναι ο ίδιος Ν. Καστρινάκης που είχε κυκλοφορήσει 4 χρόνια πριν το ΤΙΜΟ, ένα παιδικό comic, το οποίο έφτασε τα 20 τεύχη.
Κλείνοντας, να ξαναπώ πως μπορούσαν να μπουν διάφορα comics για κάθε φύλο, ηλικία και προτίμηση. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει πολλοί τίτλοι, είτε από Έλληνες δημιουργούς είτε μεταφρασμένα, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει να είναι σπάνια, μιας και βγήκαν σε μικρό τιράζ και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν. Το αποτέλεσμα είναι να μη βρίσκονται εύκολα και όταν βρεθούν να χρειαστεί να δαπανήσει κάποιος μεγάλα ποσά (που όμως δεν ξεπερνάνε το διψήφιο νούμερο).