Valiant: Rebirth
Η επιστροφή της Valiant έχει μνημονευθεί τους προηγούμενους μήνες, σε αρκετά posts του Comicdom (κυρίως από τον Δημήτρη Σακαρίδη), υπό μορφή reviews, Βest Οf, Previews Picks, News και διάφορες ακόμη αναφορές κάθε είδους, είτε στο παλιό είτε στο, τότε, επερχόμενο νέο Valiant Universe.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι καινούριο έχει να προσθέσει ένα ακόμα post για το θέμα. Όταν ανακοινώθηκε ότι “Η Valiant Επιστρέφει… Ξανά” , οι παλαιότεροι αναγνώστες ευχόμασταν το νέο V-Universe να ήταν τόσο καλό όσο και το πρωτότυπο.
To my eternal shame, δεν είχα παρακολουθήσει από την αρχή την Valiant στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (I guess I was not ready) και ξεκίνησα όταν τα καλά runs έφταναν στο τέλος τους. Αυτή τη φορά, δε θα επαναλάμβανα το ίδιο λάθος! Έχοντας διαβάσει όσα τεύχη έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, μπορώ να πω ότι οι προσδοκίες έχουν εκπληρωθεί στο ακέραιο. Τα X-O MANOWAR, BLOODSHOT και ARCHER & ARMSTRONG ξεκίνησαν δυνατά από την αρχή, ενώ το Harbinger βρήκε τα πατήματά του από το τρίτο τεύχος.
Ο λόγος που το relaunch είναι επιτυχημένο είναι πολύ απλός: Καλές ιστορίες, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, από αξιόλογα creative teams. Οι ιστορίες, μέχρι στιγμής, φαίνεται να τρέχουν ανεξάρτητα σε κάθε τίτλο, αλλά αυτό δε νομίζω ότι θα κρατήσει πολύ, αφού οι editors και publicists της εταιρίας έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή πως πρόκειται για “Universe” και όχι για ανεξάρτητους τίτλους.
Ειδικά αυτή την εποχή, που η Marvel δεν αναγνωρίζεται πια (UNCANNY AVENGERS, anyone?) και η DC βγάζει 52 τίτλους, από τους οποίους ζήτημα είναι αν διαβάζονται 6-7, η Valiant αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη εναλλακτική, για αρκετούς λόγους, με τον σημαντικότερο όλων να είναι πως (εξ όσων φαίνεται) δεν έχει ξεχάσει ακόμη αυτό που χρειάζεται ένας major comics publisher: Έμφαση στις ιστορίες, τους χαρακτήρες, και το continuity. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη σύγκριση Valiant – Image στις αρχές των 90s, δε νομίζω πως μπορεί να υπάρξει. Από τη μια ήταν το creative force των Jim Shooter, Barry Windsor-Smith και Bob Layton, και από την άλλη οι super hot artists της Marvel, που ξαφνικά πίστεψαν ότι ήξεραν και να γράφουν. Η Image δε θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί παρά μόνο στην κορυφή του “comics bubble”, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο post. To πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι δύο εταιρίες προσπάθησαν να συνδυάσουν τα δύο εντελώς ετερόκλητα universes, στο crossover DEATHMATE, που κατέληξε σε φιάσκο (no surprise there).
Όπως και να ‘χει, η αναγεννημένη Valiant σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Αν καταφέρει, μάλιστα, να αποκτήσει κάποια στιγμή και τα δικαιώματα των Solar, Magnus Robot Fighter και Turok, το όλο εγχείρημα θα αποκτήσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.