ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #12: Αυτοεκδόσεις Στο Δρόμο Των Επίσημων Εκδόσεων
Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου (ξεκούραστος και γεμάτος όρεξη μετά από τοόσο καιρό :P) είμαστε ξανά εδώ, στη στήλη μας για τα Ελληνικά Κόμικς. Η στήλη άλλαξε το πρόγραμμά της κατά μία βδομάδα, αλλά η μέρα παραμένει η ίδια, δηλαδή κάθε δεύτερη Τρίτη. Σήμερα θα γράψουμε για αυτοεκδόσεις, οι οποίες ακολούθησαν την επίσημη οδό των εκδόσεων. Ενδεικτικά, κάτω από κάθε τίτλο θα βάζω και από ένα εξώφυλλο της αυτοέκδοσης και ένα της κανονικής έκδοσης για να βλέπουμε για τί μιλάμε. Ελπίζω να σας αρέσει και άμα υπάρχει και κάτι άλλο που πιθανόν να ξέχασα, μπορείτε να συμπληρώσετε. 😉
Ξεκινάμε, λοιπόν, με το ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ του Σπύρου Ευάγγελου Αρμένη. Το πρώτο τεύχος της αυτοέκδοσης βγήκε το 1999, ενώ έβγαλε ακόμα 5 τεύχη με αυτήν την μορφή. Από το νούμερο 6 (το 2004) και μετά, όμως, το ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ κυκλοφορούν με το λογότυπο της Comicdom Press. Μέχρι να σταματήσει την κυκλοφορία του, βγήκαν ακόμη 3 τεύχη, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως και στις δύο περιόδους πέρασαν πολλοί Έλληνες δημιουργοί από τις σελίδες του.
Δεύτερος τίτλος που θα μας απασχολήσει είναι το RED DOT COMIX της Ζένιας, που πρωτοκυκλοφόρησε σε μορφή αυτοέκδοσης το 2002. Βγήκαν 12 τεύχη μέχρι το 2005, με πολλές συμμετοχές από διάφορους δημιουργούς. Μερικοί από αυτούς ήταν οι: Τάσος Μαραγκός, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Γιώργος Τσούκης, Κωνσταντίνος Χρυσούλης και άλλοι. Μέσα στο RED DOT COMIX κυκλοφόρησαν και τα ZEBRA COMICS του Γιώργου Τραγάκη. Το 2007, τώρα, ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του περιοδικού (πλέον) από την 9η Διάσταση, χωρίς καθόλου αρίθμηση αυτή τη φορά, ενώ βγήκαν μέχρι το 2009 ακόμα τρία τεύχη. Και εδώ, εκτός από τις δημιουργίες της Ζένιας, υπάρχουν συμμετοχές από άλλους Έλληνες δημιουργούς. Το τελευταίο τεύχος, όμως, δεν κυκλοφορεί από την 9η Διάσταση, ούτε από κάποια άλλη εκδοτική, αλλά οι δημιουργοί (Ζένια και Γιώργος Τραγάκης) αποφασίζουν να το ανεβάσουν στο διαδίκτυο και να το διαθέσουν δωρεάν για το κοινό. Είναι το 16ο τεύχος, κυκλοφορεί το 2012 και όποιος θέλει να το διαβάσει μπορεί να το κάνει εδώ.
Τρίτη αυτοέκδοση που θα δούμε είναι το SUBART COMICS. Βγήκαν 3 τεύχη, με το πρώτο να κυκλοφορεί το 2002. Συντελεστές των τριών τευχών είναι οι: Αντρέας Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Κυριαζής, Κωνσταντίνος Χρυσούλης, Τάσος Παπαϊωάννου. Στα τέλη του 2002, ιδρύεται από τον Τάσο Παπαϊωάννου η εκδότική Giganto και, κάπου εκεί (αρχές 2003), το SUBART COMICS κυκλοφορεί πλέον από την εκδοτική με issn ως κανονική (περιοδική) έκδοση και με καινούργια αρίθμηση. Κυκλοφορούν ακόμα 3 τεύχη μέχρι το 2004 από τη Giganto, με τους ίδιους συντελεστές, συν μερικούς ακόμα και κάπου εκεί σταματά εντελώς η κυκλοφορία του. Και εδώ, όμως, έχουμε μία ακόμα κυκλοφορία μετά από 2 χρόνια από το τελευταίο τεύχος, το 24 HOURS SUBART COMICS (2006). Σε αυτό το τεύχος οι Ηλίας Κυριαζής, Κωνσταντίνος Χρυσούλης, Τάσος Παπαιωάννου και Βασίλης Μπίμπας συναντιούνται για μία τελευταία φορά και κάνουν ένα 24 hours comic με μία 24σέλιδη ιστορία ο καθένας. Δύσκολο να βρεθεί, μιας και κυκλοφόρησαν μόνο 80 τεύχη, με διαφορετικό εξώφυλλο το καθένα, σχεδιασμένο στο χέρι από τους δημιουργούς (μπορεί να υπάρχουν και κάποια ακόμα εκεί έξω εκτός των 80).
Επόμενος τίτλος που είχε ανάλογη πορεία είναι το BIG BANG! του Τάσου Μαραγκού (Tasmar). Η αυτοέκδοση που κέρδισε δύο βραβεία Comicdom ως καλύτερο fanzine για το 2005 και το 2006 έβγαλε 7 τεύχη με αυτήν τη μορφή (το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2005 και είχε αρίθμηση #0 ενώ έφτασε μέχρι το #6). Μέσα από τις σελίδες του πέρασαν πάρα πολλά ονόματα όπως οι: Σταύρος Κιουτσιούκης, Παναγιώτης Κύρτσης, Πέτρος Χριστούλιας, Γιάννης Τεξής, Sofia, Γιάννης Τερζής, Psithu, Έλλη Μόκα, Ανδρέας Καραουλάνης, Χρήστος Σταμπουλής. Το 2007 ξεκινάει έναν δεύτερο κύκλο έκδοσης, αυτή τη φορά από την 9η Διάσταση, με νέα αρίθμηση και στο εξώφυλλο να αναγράφεται το Vol.2. Από την εκδοτική αυτή κυκλοφόρησαν ακόμα 2 τεύχη σε μεγαλύτερο format από αυό της αυτοέκδοσης.
Περνάμε στην επόμενη αυτοέκδοση, η οποία είναι το HEHE του Tomek και του Γιάννη Μπαρδάκου (JB). Αγαπημένη αυτοέκδοση, που κυκλοφόρησε δύο τεύχη με το πρώτο το 2006 και το τελευταίο το 2007. Μαζί με τον Tomek και τον JB, σε αυτά τα δύο πρώτα τεύχη υπήρχαν δουλειές των: Περιθώριος, Johnny Corny και Z.M. Το 2010, όμως, και αυτή η αυτοέκδοση εκδίδεται από τη Giganto με νέα αρίθμηση. Μέχρι σήμερα, έχει κυλοφορήσει μόνο ένα τεύχος.
Σειρά έχει το KRAK KOMIKS, μία ακόμη αυτοέκδοση του Τάσου Μαραγκού. Κυκλοφόρησε ένα και μοναδικό τεύχος ως αυτοέκδοση σε μικρό μέγεθος (pocket size), το 2007. Είχε αρίθμηση #0 και αμέσως μετά τράβηξε κι αυτό την πορεία της έκδοσης από εκδοτική. Τα επομένα 5 τεύχη κυκλοφορούν από τη Giganto, με το πρώτο και αυτό μέσα στο 2007, όμως, σε διαφορετικό format από το #0. Το 2011, ο Μαραγκός μεταπηδάει και συνεργάζεται με τη Jemma Press για τα επόμενα τεύχη του KRAK KOMIKS, με συνεχόμενη, όμως, αρίθμηση με τα προηγούμενα (δηλαδή από το νούμερο 6).
Κλείνοντας, να πω πως υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε όπως το ZINE OF SYNERGY! ή το RAW STEEL (Γ. Τεξής) ή ακόμα και το AZODD (που συνέχισε ως ODDPRESS MAGAZIN με συνεχόμενη μάλιστα αρίθμηση), τα οποία ξεκίνησαν ως αυτοεκδόσεις, αλλά στη συνέχεια είτε “συνεργάστηκαν” με κάποιο εκδοτικό οίκο, είτε προέβησαν σε σύσταση κάποιας εκδοτικής οι ίδιοι οι δημιουργοί, μόνο και μόνο για τη διανομή των τευχών τους, μιας και, όπως θα μιλήσουμε σε κάποια φάση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αυτοεκδόσεις και τα fanzines είναι η διανομή, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να διατεθούν προς πώληση σε κάποια μαγαζιά.