ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #14: Έκθεση Κόμικς Θεσσαλονίκης
Προχθές τελείωσε η 11η Έκθεση Κόμικς που διοργάνωσαν οι ομάδες Inkorrekt και 9η Διάσταση, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ένας ετήσιος θεσμός που κρατάει γερά, πολλά χρόνια, με μόνη προσωρινή διακοπή το 2011. Από την έκθεση αυτή έχουν περάσει πολλά μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δόθηκε βήμα σε πάρα πολλούς νέους δημιουργούς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Όλες τις χρονιές – εκτός από φέτος – η εκδήλωση πραγματοποιούταν στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση προερχόταν κατά μεγάλο μέρος από εκεί. Φέτος, ο θεσμός αυτός (της Φοιτητικής Εβδομάδας) δεν υπάρχει, αλλά κάποια μόνο μικρά ποσά δόθηκαν από το Πανεπιστήμιο για ορισμένες εκδηλώσεις της έκθεσης. Η φοιτητική εβδομάδα, όσο υπήρχε, διαρκούσε περίπου ένα μήνα (οι ημερομηνίες καθορίζονταν από το πανεπιστήμιο) και η Έκθεση Κόμικς έπρεπε να γίνεται κάπου μέσα σε αυτόν. Προς το τέλος, όμως, κάποιες εκδηλώσεις γίνονταν και εκτός αυτών των χρονικών ορίων.
Και αφού κάναμε μία γρήγορη (ας πούμε) εισαγωγή, θα προχωρήσουμε να δούμε τώρα τους αντίστοιχους καταλόγους κάθε Έκθεσης και να συμπληρώσουμε συνοπτικά μερικά στοιχεία για καθεμία χωριστά.
Η γενέθλια χρονιά της Έκθεσης ήταν το 2001 και έλαβε χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Φιλοσοφικής σχολής. Συντονιστές της όλης προσπάθειας ήταν η 9η Διάσταση, η οποία προϋπήρχε σαν ομάδα και μέχρι τότε είχε ήδη εκδόσει πέντε τεύχη της ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΥΛΗΣ. Έτσι, με αφορμή τον θεσμό της Φοιτητικής Εβδομάδας και σε συνέχεια των όσων είχαν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τα παιδιά σαν ομάδα, ξεκίνησαν αυτήν την κίνηση. Χώρος υπήρχε καινούριος (αναγνωστήριο Φιλοσοφικής σχολής), χρηματοδότηση υπήρχε, όρεξη και διάθεση επίσης και έτσι, δειλά-δειλά, ξεκίνησε η πρώτη Έκθεση Κόμικς Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος κατάλογος, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, βγήκε σε 500 αντίτυπα και το εξώφυλλο ήταν δημιουργία της Μελίνας Παπαδοπούλου.
Το 2002, η έκθεση ξανάγινε στον εκθεσιακό χώρο της Φιλοσοφικής σχολής. Η χρηματοδότηση ήρθε από το ΑΠΘ και υπεύθυνοι ήταν τα μέλη της 9ης Διάστασης. Στο χώρο της έκθεσης φιλοξενήθηκαν και τα έργα εκείνα που βραβεύθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κόμικς του περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας. Ο κατάλογος αυτής της έκθεσης είχε τον τίτλο ΦΟΥΣΚΕΣ, το εξώφυλλο έγινε από τον Β. Γκογκτζιλά και κυκλοφόρησε σε 1.500 αντίτυπα. Στην διάρκεια της έκθεσης αυτής βγήκε ακόμα ένα συλλογικό έντυπο, το ΦΟΥΣΚΕΣ FLIP, το οποίο κυκλοφόρησε σαν αυτοέκδοση (fanzine), την επόμενη χρονιά.
Το 2003 τώρα, ο χώρος άλλαξε και η έκθεση, για διάφορους λόγους, μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Θέατρο. Όλα τα άλλα παρέμειναν ίδια. Η 9η Διάσταση στη διοργάνωση, το ΑΠΘ αυτό που χρηματοδοτεί και ο Β. Γκογκτζιλάς αυτός που κάνει και αυτό το εξώφυλλο του καταλόγου. με τίτλο, ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ. Κοιτώντας στις τελευταίες σελίδες, βλέπουμε διαφημίσεις από αυτοεκδόσεις όπως, RED DOT COMIX, SUBURT, ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΥΛΗ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ κ.ά.
Και φτάνουμε το 2004, που αυτή τη φορά η έκθεση έλαβε χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Αρχιτεκτονικής. Υπεύθυνος αυτής της έκθεσης ήταν ο Χ. Σταμπουλής (με την πολύτιμη βοήθεια του Γ. Τεξή, καθώς και του Γ. Πατέλια), ενώ την γραφιστική επιμέλεια του καταλόγου έκανε ο Βίκτωρ Μοσχόπουλος.
Το 2005 και πάλι στον εκθεσιακό χώρο της Αρχιτεκτονικής, είχαμε την 5η Έκθεση Κόμικς με τίτλο ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. Κι εδώ υπεύθυνος ήταν ο Χ. Σταμπουλής, με την πολύτιμη βοήθεια διάφορων συνεργατών του (αρχίζουμε εδώ και βλέπουμε ονόματα, τα οποία θα αναλάβουν να συνεχίσουν την έκθεση αργότερα σαν Inkorrekt). Όμως, αυτή τη χρονιά, στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Πολιτιστικών εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγινε και μια συνεργασία Ελλήνων δημιουργών comics με ορισμένους από το Παλέρμο (ομάδα comics Trinacria). Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ακόμα μία ανθολογία. Το όνομα αυτής, ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΛΑΝΗΣ – GIOCO DI CHINA.
Φτάνουμε στο 2006 και η έκθεση πάει… λιμάνι, στο Μουσείο Κινηματογράφου (αν δεν κάνω κάποιο λάθος, εκείνη τη χρονιά ήταν και η διοργάνωση της ΓΑΛΕΡΑΣ, Καρέ Καρέ, στον ίδιο χώρο). Ο κατάλογος της έκθεσης, αν και έγραφε πάνω 9η Διάσταση, δεν αποτελούσε έκδοσή της. Υπεύθυνη για αυτήν την έκθεση ήταν η μετέπειτα ομάδα Ιnkorrekt (η οποία ακόμα δεν είχε “συσταθεί”), αλλά για να γίνει μία πιο καλή διανομή του καταλόγου και να μπορέσει να φτάσει σε μαγαζιά, έγινε μία συμφωνία να μπει ως εκδότης η νεοσύστατη τότε εκδοτική 9η Διάσταση. Τα λεφτά δόθηκαν και πάλι από το ΑΠΘ, στο εξώφυλλο ήταν το logο της 9ης Διάστασης, αν και τελικά η διανομή δεν έγινε έτσι όπως είχε συμφωνηθεί, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω.
To 2007, η έκθεση μετακόμισε για άλλη μία φορά και πήγε στο στρατόπεδο Κόδρα (μαζί με μία έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών). Επίσης, είχαμε την πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας Ιnkorrekt ως υπεύθυνης διοργάνωσης. Έκθεση και κατάλογος είχαν την ονομασία ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Η Έκθεση αυτή, όμως, δεν έμεινε μόνο στη Θεσσαλοίκη, αλλά ταξίδεψε και στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, στο 1ο Συνέδριο Animation (Animart ’07), καθώς και στη Φλώρινα (μάλιστα, σε ένα ταξίδι μου στη Φλώρινα την εποχή εκείνη, πέτυχα ανθολογίες της έκθεσης σε ένα πολύ ωραίο μαγαζί).
Το 2008 και πάλι γύρισε στον εκθεσιακό χώρο της Αρχιτεκτονικής, ενώ άλλες αλλαγές δεν είχαμε. Το ΑΠΘ συνέχισε να χρηματοδοτεί και η Ιnkorrekt να μαζεύει υλικό και να τρέχει για να ετοιμάσει την έκθεση, αλλά και τον κατάλογο. Οι ΜΕΛΑΝΙΕΣ, έχουν εξώφυλλο του Μ. Δεδούκου.
Το 2009 η Έκθεση παρέμεινε στον εκθεσιακό της Αρχιτεκτρονικής, ενώ υπεύθυνοι για την διοργάνωσή της ήταν ο Χ. Σταμπουλής, μαζί με το Μ. Δεδούκο και το Μ. Φραγγίδη. Η Έκθεση είχε τίτλο Η ΕΝΝΑΤΗ και το εξώφυλλο του καταλόγου είχε κάνει ο Τάσος Μαραγκός (Tasmar).
Το 2010, για άλλη μία φορά, η έκθεση βρήκε καινούριγα στέγη και μετακόμισε στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Υπεύθυνη ήταν η ομάδα Inkorrekt, αλλά, όσον αφορά το θέμα του καταλόγου/ανθολογίας, έβαλε και η 9η Διάσταση το χεράκι της. Μην ξεχνάμε πως είναι η χρονιά που γιορτάστηκε η επέτειος των 10 χρόνων από την πρώτη έκθεση. ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ λοιπόν. 😉
Το 2011 έκθεση δεν έγινε.
Φτάνουμε στο 2012 και η ομάδα Ιnkorrekt σε συνεργασία με τη 9η Διάσταση διοργάνωσαν την ενδέκατη Έκθεση Κόμικς στη Θεσσαλονίκη, ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ, η οποία έγινε, όπως και την τελευταία φορά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Αυτή τη χρονιά, ο κατάλογος κυκλοφόρησε από την 9η Διάσταση κανονικά ως δική της έκδοση και δεν εμφανίζεται πουθενά το ΑΠΘ σε αυτόν (για πρώτη φορά στα 11 χρόνια). Η όλη προσπάθεια έγινε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο του προγράμματος Art+Θεάματα της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής και στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμών “Θεσσαλονίκη 1912-2012”. Παράλληλα, υπήρχε έκθεση παιχνιδιών στρατηγικής, με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής.
Και αυτό ήταν, λοιπόν, το σημερινό μας θέμα για την Έκθεση Κόμικς της όμορφης Θεσσαλονίκης. Κλείνοντας, απλά να πω πως μαζεύοντας πληροφορίες για την έκθεση, μίλησα με φίλους/ες από Θεσσαλονίκη. Όταν τους ρώτησα πώς λέγεται κανονικά η έκθεση και αν είναι τελοσπάντων σωστή η ονομασία Έκθεση Κόμικς Θεσσαλονίκης, μου άρεσε η απάντηση που μου έδωσε μία εξ’αυτών: “Δεν έχουμε άλλη εδώ, οπότε όλοι καταλαβαίνουν :Ρ”
Για όποιο σχόλιο ή κάποια παρατήρηση τον τρόπο τον ξέρετε… Κάτω, στο κουτάκι εκεί που γράφει post a comment… Μέχρι την επόμενη φορά, γεια σε όλους 🙂