SNAPSHOT REVIEWS 14-02-13
SUPERIOR SPIDER-MAN #1
Writer: Dan Slott
Artist: Ryan Stegman
Marvel Comics
Όταν πειράζεις το status quo ενός απο τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες όλων των εποχών, φυσικό επακόλουθο είναι οι αντιδράσεις να είναι πολλές, έντονες και διχασμένες. Αυτό που ο Dan Slott δεν περίμενε, ήταν απειλές θανάτου, που όσο και αν μοιάζει τραγικό (που είναι!), κάπου μέσα μας, δεν μας προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη, έτσι δεν είναι;
Οπότε, ο μόνος τρόπος που βλέπω να κριθεί αυτό το τεύχος, χωρίς να χαθώ σε συναισθηματικό fanboyσμο, είναι και ο πιο απλός. Είναι καλό comic; Ναί, είναι. Είναι καλογραμμένο με έναν Dock Ock έξυπνο, εγωπαθή (Superior!) και λίγο creepy στις σκηνές με την Mary Jane. Είναι καλοσχεδιασμένο, αν και ελαφρώς πηγμένο, με στύλ που θυμίζει Humberto Ramos, γεφυρώνοντας μια οπτική συνέχεια με τα προηγούμενα AMAZING SPIDER-MAN. Και έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον cliffhanger, που θα κάνει τον κόσμο στο διαδίκτυο να μιλάει… και να απειλεί πάλι!
UNCANNY X-FORCE (Vol 2) #1
Writer: Sam Humphries
Artist: Ron Garney
Marvel Comics
Κλείνω τον κύκλο των X-Force σειρών, που ξεκίνησα στα προηγούμενα Snapshots μου, και όπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν θα αφήσω τη σκιά του προηγούμενου τίτλου του Rick Remender, να με επηρεάσει.
Ο Sam Humphries αποφεύγει να γράψει το τυπικό πρώτο τεύχος “φέρνω την ομάδα με κάποιο τρόπο μαζί” και βάζει στο επίκεντρο του την Psylocke, πρωταγωνίστρια της προηγούμενης σειράς. Κάτι έχει αλλάξει, όμως, όπως και στην Storm και όχι, δεν εννοώ μόνο την μοϊκάνα που φέρει ξανά. Η υπόθεση δεν είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη, αλλά μάλλον γιατί οι αλληλεπιδράσεις των ηρώων έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ουσία.
Εξαιρετική δουλειά απο τον Ron Garney στο σχέδιο, που ταιριάζει στο τίτλο, αν και έχει λίγο ποζεράδικες τάσεις. Παραφωνία στη σειρά, η παρουσία της Storm, που δεν είναι στο χαρακτήρα της μια ομάδα σαν την X-Force, εκτός και εάν ένα διαζύγιο είναι αρκετά καλή δικαιολογία για να σε φέρει στα άκρα…
YOUNG AVENGERS (Vol 2) #1
Writer: Kieron Gillen
Artist: James McKelvie
Marvel Comics
Όπως και στην περίπτωση του UNCANNY X-FORCE, θα ήταν άδικο να κρίνουμε την νέα σειρά των Gillen και McKelvie, συγκρίνοντας τη με τα προηγούμενα και αγαπημένα μου τεύχη του Alan Heinberg, στον ομώνυμο τίτλο. Ίσως, όμως, αυτή η σειρά να μπορέσει να σταθεί σε μια κριτική αντιπαράθεση με τον προκάτοχο του. Είναι νωρίς απο το πρώτο τεύχος, αλλά όπως λέμε συνήθως στα reviews, η αρχή δείχνει μια λαμπρή συνέχεια.
Έξοχη σκιαγράφηση του teenage angst απο τον Kieron Gillen, σε συνδυασμό με ένα πολλά υποσχόμενο σενάριο, που ναι μεν μοιάζει να σε ρίχνει λίγο στα βαθιά, αλλά όποιος έχει διαβάσει το MARVEL POINT ONE και έχει γνώση των χαρακτήρων θα “μπει” ευκολότερα. Το σχέδιο του James McKelvie είναι το highlight του τεύχους, με πρωτότυπα sequences και καταπληκτική ικανότητα στις εκφράσεις του προσώπου.
Είναι από τις συνεργασίες που νιώθεις, διαβάζοντας το τεύχος, ότι όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Σίγουρα, απο τους καλύτερους νέους τίτλους του MARVEL NOW!.
AVENGERS ARENA #1
Writer: Dennis Hopeless
Artist: Kev Walker
Marvel Comics
Το BATTLE ROYALE συναντάει το HUNGER GAMES, σε ένα concept series το οποίο λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζε απίθανο να πάρει το δρόμο προς τα ράφια.
Δεκαέξι έφηβοι superheroes, σχεδόν όλο το cast του AVENGERS ACADEMY συν κάποιοι νέοι χαρακτήρες, τηλεμεταφέρονται στο Murder World απο τον Arcade, για να συμμετέχουν, δια της βίας, σε ένα last man standing show. Ο Arcade έχει υποστεί ένα ανεξήγητο retouche σε παντοδύναμο “Θεό”.
Χωρίς τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα των BATTLE ROYALE και HUNGER GAMES, το AVENGERS ARENA μοιάζει σαν κουφάρι, θύμα της φήμης των επιτυχημένων ταινιών, καταδικασμένο σε φθηνούς και κακόγουστους θανάτους, που λογικά θα σερβίρονται ένας ανά τεύχος. Πόσο, λοιπόν, μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια σειρά; Δυστυχώς, εαν έχει επιτυχία, πολύ καιρό. Ξαναδιαλέγουμε άλλους 16 ήρωες, τους σκοτώνουμε, rinse and repeat, μέχρι να ξεζουμιστεί η ιδέα, σαν ένα ακόμη MARVEL ZOMBIES.
Και ενώ συνήθως βλέπουμε online petitions να μην κοπεί μια αγαπημένη σειρά του κόσμου, για πρώτη φορά έχουμε petition που απαιτεί την άμεση διακοπή της σειράς!
SAVAGE WOLVERINE #1
Writer/Artist: Frank Cho
Marvel Comics
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω γράψει για την λατρεία που έχω στον Frank Cho και την αντιπάθεια που έχω στον over-exposed Wolverine. Η μοίρα το έφερε αυτά τα δύο στοιχεία να ενωθούν σε μια σειρά, συνεπώς για χάρη του ενός, θα λουστώ και το άλλο.
Φυσικά, το σχέδιο όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά σε συνδυασμό με τα πανέμορφα εξώφυλλα, εντυπωσιάζει με τη λεπτομέρεια, τη σωστή ανατομία και την καθαρότητα του. Συναντάμε έναν κλασικό Frank Cho, μέσα στο στοιχείο του, δηλαδή apes, babes και dinosaurs. Διαβάζω διάφορα σχόλια για το μη-ντύσιμο της Shanna the She-Devil, περι αντικειμενοποίησης της γυναίκας κτλ. και γελάω. Το τι έχουν υποστεί oι γυναίκες σε μικρούς τίτλους, απο μικρές εταιρείες δεν περιγράφεται και μπροστά τους ο Frank Cho μοιάζει σεμνός. Tουλάχιστον αυτός ξέρει να τις σχεδιάζει και ανατομικά σωστά. Το σενάριο είναι λίγο αδύναμο και υπερβολικά επεξηγηματικό. Ο Wolverine μοιάζει σαν guest star στη δική του σειρά, με το βάρος να πέφτει στην Shanna (no complaints here!).
Πρόκειται για μια σειρά που μοιάζει να έχει ημερομηνία λήξης, καθώς η σχεδιαστική ταχύτητα του Frank Cho δεν είναι ικανή να βγάλει εις πέρας έναν monthly τίτλο. Θα ήταν πολύ καλύτερη η επιλογή, αν η παρούσα ήταν μια limited σειρά.