ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #19: MOEBIUS
Σήμερα, αφού σας πω ένα γρήγορο γεια, προχωράω στο θέμα μας, το οποίο έχει να κάνει με comics του Moebius που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Πριν από δύο μέρες, έκλεισε ένας χρόνος από τη μέρα που ο μεγάλος αυτός δημιουργός έφυγε από κοντά μας και με αφορμή αυτό, σκέφτηκα το σημερινό μας θέμα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, κάποιες εκδόσεις γνωστές στους περισσότερους, αλλά και κάποιες άλλες οι οποίες είναι πιο σπάνιες.
Θα ξεκινήσουμε (και θα προχωρήσουμε) με βάση τη σειρά που εκδόθηκαν, άρα αρχίζουμε με το άλμπουμ Ο ΤΡΕΛΟΣ ΣΤΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1982 από την Ars Longa, υπό τον γενικό τίτλο “Ανθολόγημα Βαβέλ 1”. Το εξώφυλλο που υπάρχει στην παρουσίαση είναι από επανέκδοση, γι’αυτό και υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές (δεν αναφέρεται πουθενά η Βαβέλ, ενώ και τα χρώματα στο εξώφυλλο είναι διαφορετικά). Πρόκειται για ένα album 52 σελίδων, που περιέχει τέσσερις ιστορίες του δημιουργού, όλες ασπρόμαυρες. Η πρώτη και κύρια ιστορία είναι η ομότιτλη (“Ο Μεγάλος Στύτης”), η οποία είναι 22 σελίδες. Οι υπόλοιπες τρεις είναι “Ο Μικρός Σκαπανέας Του Διαστήματος”, “Ο Μπαρμπαρόσα κι ο Εγκέφαλος Πειρατής” και τέλος η ιστορία “Rock City”, οι οποίες είναι ολιγοσέλιδες. Να σημειώσουμε εδώ πως όλες οι ιστορίες της ανθολογίας, είχαν πρωτοδημοσιευθεί σε τεύχη του περιοδικού Βαβέλ. Με δεδομένο ότι αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ με δουλειές του Moebius που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε, θα πρέπει να επισημάνω ότι βρίσκεται πλέον πολύ δύσκολα.
Την επόμενη χρονιά, έχουμε ακόμη μία ανθολογία με comics του Moebius, αυτήν τη φορά από τη Μαμούθcomix. Η έκδοση αυτή έχει τίτλο Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, είναι 68 σελίδων ενώ μέσα υπάρχουν πολλές, μικρές κυρίως, ιστορίες με τον Ταγματάρχη Γκρούπερ και όχι μόνο. Εκτός από τα comics, στην αρχή του βιβλίου εμπεριέχεται κι ένα κείμενο του Moebius, στο οποίο μας δίνονται κάποια στοιχεία για την “πορεία” του Ταγματάρχη, από το PILOT μέχρι το METAL HURLANT, αλλά και διάφορες άλλες πληροφορίες, καθώς επίσης κι ένα μικρό βιογραφικό για το δημιουργό. Ας δούμε, όμως, και κάτι περίεργο για αυτή την έκδοση. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε υπό το γενικό τίτλο “Συλλογή Τοτεμ” και είχε τον αριθμό 1, ενώ στην τελευταία σελίδα μας ανακοινώνει πως το δεύτερο άλμπουμ της συλλογής αυτής θα είναι το S. MONTELIER – 1996. Επίσης, κάπου στην εισαγωγή, μας ενημερώνει πως στην ίδια σειρά θα κυκλοφορούσε ακόμη ένα άλμπουμ από Moebius, το ΑΕΡΟΣΤΕΓΕΣ ΓΚΑΡΑΖ. Αντί όλων αυτών, όμως, η Μαμούθcomix, την επόμενη χρονιά (1984), (ξανα-)ξεκινάει τη σειρά “Τότεμ”. Αυτή τη φορά, έχει διαφορετικό format (με διαστάσεις 20.5 x 14 cm) και δεν έχει καμία λογική συνέχεια με τη σειρά που ως πρώτο άλμπουμ είχε τον ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ. Πρώτο album της νέας αυτής προσπάθειας είναι το ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ, ενώ ακολούθησαν ακόμη 15 (συνολικά βγήκαν 16 albums). Κλείνοντας με τον ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, να πούμε πως από όλες τις κυκλοφορίες του Moebius στην Ελλάδα, αυτή είναι η πιο δυσεύρετη.
Συνεχίζουμε με δύο σειρές που κυκλοφόρησαν 15 χρόνια μετά από τον ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, οι οποίες ήταν το ΙΝΚΑΛ και το ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΥ και κυκλοφόρησαν από την Μαμούθκομιξ (Μαμούθcomix προγενέστερα), μέσα στο 1998. Το ΙΝΚΑΛ (σενάριο A. Jodorowsky) κυκλοφόρησε σε 6 τεύχη και ολοκληρώθηκε μετά από 2 χρόνια, το 2000. Ενώ τα άλμπουμ με τον ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΥ, σε σενάριο Jean-Michel Charlier (και στα οποία ο δημιουργός υπέγραφε ως Giraud (Gir) και όχι με το ψευδώνυμο Moebius), κυκλοφόρησαν μέσα στη “Συλλογή Γουέστερν”, μαζί με τεύχη από άλλους τίτλους. Συνολικά, μέσα σε αυτή τη συλλογή, είδαμε 9 άλμπουμ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΥ, με τελευταίο “Το Μονοπάτι Των Σίου”, το 2007 (Συλλογή Γουεστερν#17).
Η Μαμούθκομιξ κυκλοφόρησε μία συλλογή και δύο σειρές από Moebius (Giraud) στην Ελλάδα και η Ars Longa άλλη μία συλλογή. Αυτές είναι όλες και όλες οι, ας πούμε, επίσημες εκδόσεις που υπάρχουν. Το επόμενο album που θα δούμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο “υπόγεια” έκδοση.
Τελευταίο, λοιπόν, album για σήμερα, είναι ο ΛΕΥΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ, που κυκλοφόρησε το 2008 από την Antifa Scripta, σε 800 αντίτυπα. Μία όμορφη έκδοση, που εκτός από το δωδεκασέλιδο comic, έχει μία μικρή εισαγωγή με διάφορες πληροφορίες για το comic, κάποιες επεξηγηματικές σημειώσεις, καθώς και ένα κείμενο για την έκδοση αυτή και τις εκδόσεις Antifa Scripta. Aπό την εισαγωγή, διαβάζουμε πως: Το κόμικ του Moebius “Cauchemar Blanc”, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1974 στο περιοδικό “L’ echo des Savanes”, #8. Η ιστορία Λευκός Εφιάλτης έχει ως θέμα το ρατσισμό. Να συμπληρώσουμε πως η ίδια ιστορία είχε μπει και στη συλλογή της Μαμούθcomix, Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ. Η έκδοση αυτή υπήρχε σίγουρα στα γνωστά “κομιξομάγαζα” με κάποιο μικρό αντίτιμο (1,5 ευρώ) και δεν νομίζω να είναι δύσκολο να τη βρει κάποιος.
Πριν σας αφήσω, να πούμε πως comics και σκίτσα του Moebius μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα έντυπα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Όχι μόνο περιοδικά με comic περιεχόμενο, αλλά και σε διάφορα fanzines, βιβλία, ακόμη και σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο/comic του Ερυθρού Σταυρού. Τελευταία, πέτυχα μία μικρή τρισέλιδη ιστορία του, σε μία σειρά comics του Μικρού Πρίγκηπα, από τις εκδόσεις Γράμματα. Με τη πρώτη σελίδα της ιστορίας αυτής, θα σας αποχαιρετήσω. 🙂