WRECK-IT RALPH!
Director: Roch Moore
Script: Phil Jonhson, Jennifer Lee
Cast: John Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk κ.ά.
Walt Disney Animation Studios
Το ότι αγαπάμε τους κακούς είναι γεγονός. Ποιός δεν φαντασιώθηκε μια ταινία όπου το story να ανήκει αποκλειστικά στον κακό, με την εφευρετική και πανούργα διαβολεμένη ιδέα, ο οποίος και να νικάει ενάντια σε μελιστάλαχτους έρωτες, φλώρους πρίγκιπες και αηδιαστικά αθώες πριγκίπισσες;
Ο εν λόγω τίτλος, αρχικά, υπόσχεται κάτι τέτοιο, προκαλώντας μια μικρή λάμψη στα λάγνα μάτια του ανυποψίαστου θεατή, που τρίβει τα χέρια του με ανυπομονησία.
Δυστυχώς, η πλοκή δεν εξελίσσεται σε κάτι τέτοιο, αλλά σε μια ωδή στην αναγκαιότητα του κακού προκειμένου να υπάρξει το καλό. Αλλά η αλήθεια είναι πως το σενάριο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο!
Βγαλμένο από τις ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, όπου περνάγαμε ατελείωτες ώρες παίζοντας “ηλεκτρονικά”, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντάς μας τον κόσμο που πάντα αδημονούσαμε να γνωρίσουμε, ελπίζοντας κρυφά ότι οι πίστες των παιχνιδιών μας ήταν αληθινές. Το κάθε “φλιπεράκι”, λοιπόν, αποτελεί έναν μοναδικό κόσμο, ο οποίος ζωντανεύει με τη μαγεία του ηλεκτρισμού.
Εδώ αρχίζει να εκτυλίσσεται και η παρούσα ιστορία, με τον Ralph στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο συγκεκριμένος, μεγαλόσωμος και brutal – πλην καλόψυχος – αντιήρωας, είναι πάντα ο κακός στο παιχνίδι/κόσμο του. Είναι ο καταστροφέας και σχεδόν όλοι τον μισούν, ή τον σνομπάρουν γι’ αυτό. Έχοντας, δικαιολογημένα, κουραστεί να κοιμάται πάνω σε διάσπαρτα τούβλα και να αποτελεί το μαύρο πρόβατο, προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι καλός, μεταβαίνοντας σε άλλα παιχνίδια, για να κερδίσει ένα μετάλλιο. Φυσικά, το κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του νόμους και μερικά είναι περισσότερο ζόρικα από φρουτάκια και cupcakes. Εν τέλει μπερδεύονται, δημιουργώντας μία νέα πλατφόρμα περιπέτειας με τρομακτικά cute σκηνικά.
Στο ταξίδι προς τη δόξα, συναντά πολλούς μοναδικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Αρχικά, συναντά τη Sergeant Calhoun, μια σκληροπυρηνική και απίστευτα sexy μαχήτρια, η οποία ηγείται της ομάδας της και εξολοθρεύει τέρατα. Είναι ώριμη, έμπειρη και προσηλωμένη στο στόχο της, και η προσφορά των δυνάμεών της είναι αναμφισβήτητη.
Στη συνέχεια, συναντάμε τη Vanellope Von Schweetz, μια αξιολάτρευτη μικρούλα, που ζει στη χώρα των ζαχαρωτών και της ταχύτητας, όπου οι αγώνες φόρμουλας διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Το τρελό κοριτσάκι αποτελεί έναν παρία, που προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να λάβει μέρος στον πρώτο της αγώνα. Φυσικά, ο καλόκαρδος γίγαντας προτίθεται να τη βοηθήσει, μέχρι κάτι να τους χαλάσει τα σχέδια. (Όχι, δε θα υποπέσω σε spoilers!)
Επίσης, γνωρίζουμε τον βασιλιά της παραπάνω χώρας, King Candy (ο οποίος θυμίζει απίστευτα τον Mad Hatter από το Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ), που παρεμβαίνει με το δικό του αψυχολόγητο τρόπο και τέλος, τον Felix, τον μικρόσωμο ήρωα του παιχνιδιού του Ralph, ο οποίος, με το μαγικό σφυρί του, φτιάχνει τα πάντα και προσπαθεί να φέρει τον Ralph πίσω στο παιχνίδι τους.
Οι ηθοποιοί είναι φυσικά καταπληκτικοί, όπως γίνεται, άλλωστε, και σε όλες τις μεγάλες παραγωγές animation, και δίνουν την ψυχή τους στους χαρακτήρες που υποδύονται μόνο με τη φωνή τους.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αναφορές σε video games που τόσο αγαπήσαμε, όπως τα Pacman, Super Mario Bros, Sonic, Doctor Eggman κ.ά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας, “πρέπει να έχεις αληθινούς ήρωες για να έχεις μια αληθινή ταινία από βιντεοπαιχνίδια”. Απέφυγε, ωστόσο, να χτίσει την ιστορία γύρω από ήδη υπάρχοντες χαρακτήρες, καθώς αυτοί είναι φορείς συγκεκριμένων νοημάτων και πλαισιώνοντάς τους από μια συγκεκριμένη μυθολογία, ίσως απογοητεύσεις το κοινό, το οποίο τους έχει ήδη εντάξει σε μια αφήγηση.
Τα εβδομήντα λεπτά διάρκειας τρισδιάστατων, κινούμενων γραφικών, απέφεραν ευκαταφρόνητα κέρδη στη Disney, κατατάσσοντας την ταινία στην τέταρτη θέση με τις πιο κερδοφόρες παραγωγές της περασμένης χρονιάς.
Αν ήμουν κριτικός κινηματογράφου θα της έβαζα τέσσερα στα πέντε αστεράκια. Δεν είναι μια κλασική ταινία Disney, αν και πατάει πάνω σε κάποιες συγκινησιακές νόρμες. Πάντως, δείτε τη και δε θα απογοητευθείτε!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=87E6N7ToCxs[/youtube]