BEST OF: Superman Stories (Post-Crisis)
Στη συνείδηση όλων, ο Superman, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε χαρακτήρα της DC, ορίζεται από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (Pre- και Post-Crisis), που παρά το όποια κοινά τους, είναι στο σύνολό τους πολύ διαφορετικές. Η ιστορία, το παρελθόν, το παρόν, οι δυνάμεις, η προσωπικότητα, η δυναμική των σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων… Τα πάντα άλλαξαν με το ολοκληρωτικό reboot του 1986 από τον John Byrne (φυσική συνέχεια του CRISIS ON INFINITE EARTHS, το οποίο, για όσους δεν γνωρίζουν, δημιούργησε ένα νέο DC Universe), και ενώ για κάποιους αυτό ήταν (πολύ) καλό, ορισμένοι (αρκετοί) άλλοι είχαν σοβαρές αντιρρήσεις.
Αυτή, όμως, είναι μια άλλη κουβέντα, για κάποια άλλη στιγμή. Αυτό που σίγουρα δεν επιδέχεται συζήτηση είναι πως ο Pre-Crisis και ο Post-Crisis Superman είναι δύο εντελώς ξεχωριστοί χαρακτήρες και (κυρίως) λειτουργούν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και contexts και συνεπώς είναι λογικό να χωρίζουμε τις καλύτερες ιστορίες τους σε δύο posts, ανάλογα με την περίοδο στην οποία ανήκουν.
Νωρίτερα, είχατε την ευκαιρία να δείτε τις 12 κορυφαίες Pre-Crisis ιστορίες όπως τις επέλεξε ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, και τώρα θα υποστείτε τις δικές μου επιλογές, από το 1986 και μετά. Εννοείται πως τα κριτήρια είναι, όπως πάντα, εντελώς υποκειμενικά…
12. “Reign Of The Supermen”
(ACTION COMICS #687-691, ADVENTURES OF SUPERMAN #500-505, SUPERMAN Vol. 2 #78-82, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #22-26, GREEN LANTERN Vol. 3 #46)
Writers: Roger Stern, Jerry Ordway, Karl Kesel, Dan Jurgens, Louise Simonson, Gerard Jones
Artists: Jackson Guice, Tom Grummett, Dan Jurgens, Jon Bogdanove, M.D. Bright
Χρονολογία Έκδοσης: 1993
Αρκετά άνισο, κάτι που μοιάζει λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο του, αλλά εξόχως συναρπαστικό στο σύνολο του, το storyline που ξεκίνησε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του “Funeral For A Friend” (και τον επικήδειο του Superman), ανέλαβε να μας συστήσει τους τέσσερις επίδοξους αντικαταστάτες του Man Of Steel, ο καθένας απ’ τους οποίους είχε και μια εντελώς διαφορετική εξήγηση στο “πώς και γιατί” θέλει να επωμιστεί αυτό το καθήκον και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο πώς σκοπεύει να το πράξει.
Πολλές ερωτήσεις, πολλές (και ενίοτε μπερδεμένες) απαντήσεις, πολλή δράση, δραματικές αποκαλύψεις και ένα αρκούντως επικό φινάλε, με ένα αποτέλεσμα που μάλλον όλοι γνωρίζετε. Στο ADVENTURES OF SUPERMAN #505, ο ένας και μοναδικός, πραγματικός Superman είχε επιστρέψει στη θέση του και όλα ήταν πάλι όπως πρέπει…
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback THE RETURN OF SUPERMAN.
11. “Superman For All Seasons”
SUPERMAN FOR ALL SEASONS #1-4
Writer: Jeph Loeb
Artist: Tim Sale
Χρονολογία Έκδοσης: 1998
Πάντα ξαφνιάζομαι όταν φτιάχνω BEST OF λίστες και καταλήγω να συμπεριλαμβάνω ένα comic κάποιου συγγραφέα που συνολικά δεν εκτιμώ ιδιαίτερα. Ο Jeph Loeb είναι σίγουρα μια από αυτές τις περιπτώσεις (I could write a book!), αλλά η αλήθεια είναι πως το SUPERMAN FOR ALL SEASONS είναι ένα πραγματικά καλό comic!
Χωρίζοντας την “ιστορία” σε τέσσερα κεφάλαια, με το καθένα να αντιστοιχεί σε μία από τις τέσσερις εποχές του έτους, ο Loeb παρουσιάζει τέσσερις πλευρές του χαρακτήρα, όπου το κάθε κεφάλαιο έχει διαφορετικό αφηγητή (πιθανώς οι τέσσερις σημαντικότεροι supporting characters στην Ιστορία του χαρακτήρα) και αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ της προσωπικότητάς του.
Το εκληκτικό artwork του Tim Sale, σε μια εποχή που δεν είχε αφήσει το υπέρμετρο στιλιζάρισμα να καπελώσει εντελώς τα “βασικά” και δεν είχε μάθει όλα τα πιθανά και απίθανα cheats που υπάρχουν, συμπληρώνει ιδανικά την ιστορία.
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN FOR ALL SEASONS.
10. “Time And Time Again”
(ADVENTURES OF SUPERMAN #476-478, ACTION COMICS #663-664, SUPERMAN Vol. 2 #54-55)
Writers: Dan Jurgens, Roger Stern, Jerry Ordway
Artists: Dan Jurgens, Bob McLeod, Jerry Ordway
Χρονολογία Έκδοσης: 1991
Από το παρόν στο μέλλον (στον 30ο Αιώνα των Legionnaires) και από εκεί στο παρελθόν (σε διάφορες χρονικές περιόδους), το συγκεκριμένο storyline ήταν γεμάτο δράση, time travelling, αδρεναλίνη, guest stars (όλων των ειδών) και πάνω απ’ όλα, διασκέδαση!
Ναι, δεν είναι αριστούργημα, ή απαύγασμα συγγραφικής τελειότητας και δεν πρόκειται ποτέ να το δείτε σε λίστες με “σπουδαία comics/graphic novels”, αλλά τα υπερηρωικά comics δεν είναι απαραίτητο να στοχεύουν εκεί. Πολλές φορές, είναι αρκετό να είναι απλώς καλογραμμένα, καλοσχεδιασμένα, και διασκεδαστικά και να μην καταφεύγουν σε υπερ-ανάλυση των χαρακτήρων και απόπειρες να προσδώσουν ρεαλισμό εκεί που δεν χρειάζεται. Θυμάστε που κάποτε αυτός ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση;
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN: TIME AND TIME AGAIN.
9. “The Supergirl Saga”
(SUPERMAN Vol. 2 #21-22, ADVENTURES OF SUPERMAN #444)
Writer: John Byrne
Artists: John Byrne, Jerry Ordway
Χρονολογία Έκδοσης: 1988
Η Supergirl είναι πιθανώς η αγαπημένη μου υπερηρωίδα (μάλλον ταιριαστό με το ότι ο Superman είναι ο αγαπημένος μου υπερήρωας) και η αλήθεια είναι πως η Pre-Crisis καριέρα της (σε solo ιστορίες, σε ντουέτα με τον Man Of Steel και – κυρίως – στην παρουσία της Legionnaire) αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου runs οποιουδήποτε χαρακτήρα ever. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, ο θάνατος της στο CRISIS ON INFINITE EARTHS είναι ένα γεγονός που με λύπησε ιδιαίτερα, παρ’ όλο που η ιστορία στην οποία διαδραματίστηκε ήταν εξαιρετική.
Η επιστροφή της, στο SUPERMAN #21 (το τεύχος με το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ εξώφυλλο που βλέπετε αριστερά!) έμοιαζε αρχικά με ένα ευχάριστο γεγονός, μέχρι που μάθαμε (στο ίδιο storyline) πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι… Δεν θα πω περισσότερα, όμως, γιατί θα κάνω spoiler. (Σε comics που κυκλοφόρησαν πριν από 25 χρόνια; Well…)
Όπως και να ‘χει, ακόμη και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε εμείς οι fans της Kara, η ιστορία του Byrne είναι απλά συναρπαστική και το artwork του ήταν σαφέστατα το καλύτερο της μέχρι τότε καριέρας του! (*Sound of X-fans’ heads exploding*)
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback
8. “Krisis Of The Krimson Kryptonite”
(SUPERMAN Vol. 2 #49-50, ADVENTURES OF SUPERMAN #472, ACTION COMICS #659)
Writers: Jerry Ordway, Dan Jurgens, Roger Stern
Artists: Jerry Ordway, Dan Jurgens, Bob McLeod, Kerry Gammill Curt Swan, John Byrne
Χρονολογία Έκδοσης: 1990
Τα διαφορετικά χρώματα του Κρυπτονίτη είναι ένα από τα standards των Silver Age ιστοριών του Superman και ένα από τα στοιχεία που κάνουν πολλούς fans των πιο “σοβαρών και ενήλικων” υπερηρωικών comics (welcome to Paradox City!) να υποτιμούν την Pre-Crisis περίοδο του χαρακτήρα. Η δημιουργική ομάδα των τίτλων του Man Of Steel στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, αποφάσισε να επαναφέρει στο μύθο τον Κόκκινο Κρυπτονίτη, τον οποίο, σύμφωνα με την ιστορία, παρέδωσε ο Mr. Mxyzptlk στον Lex Luthor και ο τελευταίος τον χρησιμοποίησε για να αφαίρεσει τις δυνάμεις του Superman.
Για να τις επανακτήσει, ο Superman θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του (θυμάστε κάποτε που οι υπερήρωες το έκαναν αυτό; Ήταν τότε που ο Batman ήταν ντετέκτιβ και όχι γκαζοφονιάς μποξέρ, όπως πιστεύει ο Christopher Nolan) και να ξεγελάσει τον Luthor, σε μια ιστορία που αποτελεί πραγματικό φόρο τιμής στο Silver Age, χωρίς όμως να χάνει τη σύγχρονη αισθητική της. The best of both worlds!
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN: KRISIS OF THE KRIMSON KRYPTONITE.
7. “Superman And The Legion Of Super-Heroes”
(ACTION COMICS #858-863)
Writer: Geoff Johns
Artist: Gary Frank
Χρονολογία Έκδοσης: 2007-2008
Και μετά την έκπληξη της παρουσίας του Jeph Loeb στο Top 12, έρχεται και αυτή του Geoff Johns να ολοκληρώσει το πολιτισμικό σοκ! Στη μοναδική ιστορία αυτής της λίστας που εκδόθηκε μετά τη δεκαετία του ’90, ο Johns στέλνει τον Superman στον 31ο Αιώνα, για να συναντήσει τους “παράνομους” Legionnaires και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον Earth Man (χωρίς υπερβολή, μια από τις κορυφαίες περιπτώσεις αξιοποίησης obscure χαρακτήρα που έχω δει ποτέ!) και την Justice League Of Earth.
Στην πορεία, αποκαλύπτονται πολλά (είπαμε, no spoilers – το συγκεκριμένο είναι και κάπως πιο πρόσφατο!) και στο φινάλε μπαίνουν οι βάσεις για το reboot (ναι, ένα ακόμη) των Legionnaires στο FINAL CRISIS: LEGION OF 3 WORLDS. Εντάξει, η συνέχεια ήταν εν μέρει απογοητευτική, αλλά αυτό δε μειώνει σε τίποτα τη συγκεκριμένη ιστορία του Johns.
Το artwork του Gary Frank είναι απλά εξαιρετικό, όπως μας έχει συνηθίσει σε όλη του την καριέρα ο Βρετανός σχεδιαστής.
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN AND THE LEGION OF SUPER-HEROES.
6. “The Death Of Superman”
(SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #17-19, SUPERMAN Vol. 2 #73-75, ADVENTURES OF SUPERMAN #496-497, ACTION COMICS #683-684, JUSTICE LEAGUE AMERICA #69)
Writers: Louise Simonson, Dan Jurgens, Jerry Ordway, Roger Stern
Artists: Jon Bogdanove, Dan Jurgens, Tom Grummett, Jackson Guice
Χρονολογία Έκδοσης: 1992
Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω για τη συγκεκριμένη ιστορία που δεν έχουν ειπωθεί, ή γραφτεί, χιλιάδες φορές, τα τελευταία 20 χρόνια. Μία από τις λίγες φορές που ο “έξω κόσμος” γύρισε πραγματικά να κοιτάξει προς τη γωνιά μας (χωρίς να αποτελεί αφορμή γι’ αυτό κάποια μεταφορά σε άλλο, πιο δημοφιλές Μέσο), ήταν όταν ο Doomsday προσγειώθηκε στη Γη, πάλεψε με τον Man Of Steel και στο τέλος τον σκότωσε.
Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω (αν και είμαι βέβαιος πως και αυτό το έχουν τονίσει αρκετοί) είναι πως όταν ένα comic αποτελεί τόσο μεγάλο event, αρκετές φορές η ποιότητα και η καλλιτεχνική του αξία παραμερίζονται ή αγνοούνται. Ελάχιστοι άνθρωποι ασχολήθηκαν (ή ασχολούνται ακόμη) με το αν το storyline “The Death Of Superman” ήταν καλό comic. Αυτά που είχαν σημασία ήταν τα τηλεοπτικά σποτ, οι (πρωτοσέλιδες!!!) αναφορές σε εφημερίδες, τα άρθρα στα περιοδικά ποικίλης ύλης, οι ουρές στα καταστήματα, οι δηλώσεις διαφόρων διάσημων, οι speculators και η μετέπειτα κατάρρευση της βιομηχανίας, και όλα αυτά τα “περιφερειακά”.
Ε, λοιπόν, το “The Death Of Superman” ήταν ένα πραγματικά καλό υπερηρωικό comic, γεμάτο δράση και αγωνία, με ένα σενάριο που κυλάει ομαλότατα από τίτλο σε τίτλο και θαυμάσιο artwork απ’ όλους τους σχεδιαστές. Διαβάστε το χωρίς παρωπίδες και είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσετε μαζί μου…
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback THE DEATH OF SUPERMAN.
5. “Panic In The Sky”
(ACTION COMICS #674-675, ADVENTURES OF SUPERMAN #488-489, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #9-10, SUPERMAN Vol. 2 #65-66)
Writers: Roger Stern, Jerry Ordway, Louise Simonson, Dan Jurgens
Artists: Bob McLeod, Tom Grummett, Jon Bogdanove, Dan Jurgens
Χρονολογία Έκδοσης: 1992
Από το 1986 έως και μέχρι περίπου τα μέσα των 90s, οι τίτλοι του Superman (αρχικά τρεις και στη συνέχεια, με την προσθήκη του SUPERMAN: THE MAN OF STEEL, τέσσερις) αποτελούσαν το κορυφαίο δείγμα αυτού που λέμε “solid superhero comics”. Είτε με μικρές, αυτοτελείς ιστορίες, είτε με (επικά ή μη) multi-part storylines, διατηρούσαν ένα σταθερά υψηλό επίπεδο και ήταν εγγύηση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Στο συγκεκριμένο storyline (που μάλλον συγκαταλέγεται στα επικά), ο Brainiac (ενδεχομένως ο δεύτερος σημαντικότερος villain του Man Of Steel) έχει αποκτήσει τον έλεγχο ενός πελώριου δορυφόρου, τον οποίο στέλνει στη Γη για να την καταστρέψει. Φυσικά, σε αυτό θα προσπαθήσει να τον εμποδίσει ο Superman, σε συνεργασία με τους too-many-to-mention guest star υπερήρωες, αλλά σα να μην έφτανε αυτή η μία (και αρκετά σοβαρή) απειλή, μια στρατιά εξωγήινων επιτέθεται στον πλανήτη με στόχο την αφάνιση του.
Απλοϊκό; Ίσως. Λίγο over-the-top; Ενδεχομένως. Όχι ιδιαίτερα εγκεφαλικό; Σαφέστατα. Παράλλη, όμως, είναι και ένα από τα πιο διασκεδαστικά superhero storylines όλων των εποχών που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις ούτε για μια στιγμή. Αν τα υπερηρωικά comics είναι (και ΠΡΕΠΕΙ να είναι) για παιδιά, τότε δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν πιτσιρικά που να μένει ασυγκίνητος από το “Panic In The Sky”!
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN: PANIC IN THE SKY.
4. “The Secret Revealed”
(SUPERMAN Vol. 2 #2)
Writer/Artist: John Byrne
Χρονολογία Έκδοσης: 1987
Σε ένα Top 12 γεμάτο storylines, events, και limited series, βρίσκει (μία και μοναδική) θέση ένα single issue story, από τον άνθρωπο που έφερε τον Superman στην Pre-Crisis περίοδο. Μία απλή ιστορία, η οποία, όμως, στον πυρήνα της λέει τόσα πολλά για το μύθο του Man Of Steel, ώστε τελικά να γίνεται “σημαντική”, με τρόπο ανάλογο με αυτό των πολυδιαφημισμένων multi-part stories.
Ο Luthor έχει βάλει σκοπό της ζωής του να αποκαλύψει τη μυστική ταυτότητα του Superman και οι άνθρωποί του δουλεύουν πυρετωδώς γι’ αυτό. Συνθέτοντας ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ, καταλήγουν σε ένα μοναδικό και απολύτως λογικό συμπέρασμα: Ο Supeman είναι ο Clark Kent!
Το φινάλε της ιστορίας και το πως τελικά το μυστικό παραμένει ασφαλές, λέει περισσότερα για τον Luthor απ’ όσα θα μπορούσαν να πουν εκατό τεύχη με πρωταγωνιστή τον φαλακρό villain. Ένα ακόμη μικρό αριστούργημα δια χειρός John Byrne…
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN: THE MAN OF STEEL Vol. 2.
3. “Funeral For A Friend”
(JUSTICE LEAGUE AMERICA #70, ADVENTURES OF SUPERMAN #498-499, SUPERMAN Vol. 2 #76-77, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #20-21, ACTION COMICS #685-686)
Writers: Dan Jurgens, Jerry Ordway, Louise Simonson, Roger Stern
Artists: Dan Jurgens, Tom Grummett, Jon Bogdanove, Jackson Guice
Χρονολογία Έκδοσης: 1993
Ο απόηχος του θανάτου του Superman αφήνει τους ήρωες (αλλά και τους απλούς ανθρώπους) στο DC Universe, αποσβολωμένους, λυπημένους και μπερδεμένους. Σε μια σειρά τευχών που μας δείχνουν, με υπέροχο τρόπο, πως αντιμετωπίζουν το τραγικό γεγονός της απώλειας του μεγαλύτερου υπερήρωα, οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συναγωνιστές του, μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα μετά την καταιγιστική δράση του “The Death Of Superman” και να αναλογιστούμε και εμείς, μαζί με όλους τους πρωταγωνιστές, τι ακριβώς έχει συμβεί και πως διάολο συνεχίζουμε από εδώ και πέρα.
Συγκίνηση, ενδοσκόπηση, κλάμα, και κάμποση κουβέντα… σίγουρα δεν είναι τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός υπερηρωικού comic, αλλά νομίζω πως το γεγονός ότι μόλις έχει πεθάνει ο Superman, είναι αρκετά καλή δικαιολογία για να σπάσουμε κάποιους κανόνες.
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback WORLD WITHOUT A SUPERMAN.
2. “World’s Finest”
(WORLD’S FINEST #1-3)
Writer: Dave Gibbons
Artist: Steve Rude
Χρονολογία Έκδοσης: 1990
Οι ιστορίες που φέρνουν κοντά τον Superman και τον Batman έχουν, εξ ορισμού, ένα σημαντικό πλεονέκτημα: διαθέτουν τους δύο σπουδαιότερους υπερήρωες όλων των εποχών!
Αυτό, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και ως τροχοπέδη, σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς για τους δύο χαρακτήρες έχουν γραφτεί χιλιάδες ιστορίες, ενώ και το “event” της συνύπαρξης/συνεργασίας τους δεν αποτελεί καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία, μια και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές (για τρεις δεκαετίες συμπρωταγωνιστούσαν στον ίδιο ongoing τίτλο!). Επίσης, οι δύο ήρωες (ειδικά στις πιο σύγχρονες εκδοχές τους) έχουν πολύ διαφορετικές “φωνές”, κάτι που κάνει, κάποιες φορές, περίεργη την κοινή παρουσία τους, καθώς πολλοί συγγραφείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε out of character λύσεις, για να φέρουν τον ένα πιο κοντά στον άλλο.
Ο Dave Gibbons, όμως, χρησιμοποιεί αυτές ακριβώς τις διαφορές για να χτίσει μια θαυμάσια ιστορία, στην οποία και οι δύο χαρακτήρες κάνουν μικρές υποχωρήσεις που δεν έρχονται κόντρα στην “καρδιά” της προσωπικότητας τους και κατορθώνουν να συναπάρξουν θαυμάσια. Το εξωφρενικά υπέροχο artwork του Steve Rude είναι κάτι παραπάνω από “μια καλή εικονογράφηση της ιστορίας”, καθώς ο σπουδαίος αυτός σχεδιαστής δημιουργεί έναν αρμονικά δομημένο κόσμο, στον οποίο και οι δύο ήρωες είναι on model, χωρίς κανένα από τα στοιχεία που τους προσδιορίζουν να “κλωτσάει” οπτικά σε σχέση τον άλλο. Αριστούργημα!
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback WORLD’S FINEST.
1. “The Man Of Steel”
THE MAN OF STEEL #1-6
Writer/Artist: John Byrne
Χρονολογία Έκδοσης: 1986
Και φτάσαμε στο νούμερο 1, όπου, για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζω το γνωστό πρόβλημα του να μην ξέρω τι στο καλό να γράψω για να δικαιολογήσω την επιλογή μου. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος αιτιολόγησης!
Όταν μιλάμε για την Post-Crisis περίοδο του Superman, το THE MAN OF STEEL είναι το σημαντικότερο, σπουδαιότερο και αναμφισβήτητα ποιοτικά κορυφαίο δείγμα. Είναι η αρχή, η ουσία, το Α και το Ω του χαρακτήρα για αυτή την περίοδο. Εκεί ξεκίνησαν όλα, εκεί μπήκαν οι βάσεις, εκεί τον γνωρίσαμε, εκεί συναντήσαμε για πρώτη φορά τους περισσότερους από τους core players, εκεί καταλάβαμε ποιός είναι ο ήρωας και εκεί δημιουργήθηκε – ολοκληρωμένο και πλήρες από την πρώτη στιγμή – το μοντέλο του χαρακτήρα, όπως θα τον βλέπαμε τις επόμενες δεκαετίες.
Το THE MAN OF STEEL είναι ο Post-Crisis Superman και γι’ αυτό και παραμένει αξεπέραστο μέχρι σήμερα…
Η ιστορία επανεκδόθηκε στο trade paperback SUPERMAN: THE MAN OF STEEL Vol. 1.