ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #27: Μια Ιστορία… Πόσοι Τίτλοι;
Η ιδέα για το σημερινό θέμα μού ήρθε την εβδομάδα που έγραφα για τον Superman και τις εκδόσεις του στην Ελλάδα. Καθώς έγραφα για τo τι έχει βγει, είδα για επανεκδόσεις και κόντρα επανεκδόσεις και σε αυτόν τον τίτλο και είπα να κάνω κάτι, για μία ιστορία που έχει επανεκδοθεί στο παρελθόν τουλάχιστον τρεις φορές. Όμως δεν είναι μία απλή περίπτωση επανεκδόσης, αλλά ένα “σπάνιο” και συνάμα κωμικοτραγικό παράδειγμα του τι είχε βγει στην Ελλάδα στο παρελθόν. Σήμερα λοιπόν θα δούμε έναν τίτλο, που κυκλοφόρησε (τουλάχιστον τρεις φορές) με διαφορετικά εξώφυλλα και διαφορετικές ονομασίες. Γράφω τουλάχιστον τρείς τίτλους, γιατί έχω μία πολύ μικρή υποψία πως μπορεί να έχει κυκλοφορήσει ακόμα μία φορά (και εδώ θα ζητήσω και τη δικιά σας βοήθεια, αλλά αυτά θα τα πούμε πιο μετά).
Ξεκινάμε λοιπόν και θα πούμε λίγα πράγματα για την ιστορία που θα δούμε σήμερα και μετά θα ακολουθήσουν και οι τρεις εκδόσεις, με τα εξώφυλλά τους. Η ιστορία είναι μία sci-fi περιπέτεια με βασικό ήρωα τον Λοχία Φορς. Μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο, είμαι σίγουρος πως ο πρωτότυπος τίτλος της ιστορίας είναι DEATH TREK, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Αγγλική σειρά STARBLAZER στο τεύχος #181 και το όνομα του “πρωταγωνιστή” είναι Sergeant Wilse T. Force.
Η ιστορία με πολύ λίγα λόγια έχει ως εξής: Είμαστε στο έτος 2382 και για δέκα χρονια γίνεται πόλεμος ανάμεσα στους εξωγήινους κατακτητές Κάρφα και στους γήινους. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στον πλανήτη Μύνος 3 και παρακολουθούμε την διμοιρία Α-Άλφα να αμύνεται από τις επιθέσεις των εξωγήινων. Ο λοχίας Φορς είναι ο επικεφαλής της διμοιρίας και στη μάχη σκοτώνει τον γιο του αρχηγού των εξωγήινων, τον Ννγκαρ. Τότε, ο αρχηγός των Κάρφα διατάζει να εξολοθρεύσουν την διμοιρία. Παρακολουθούμε το κυνηγητό των γήινων και τις μάχες, καθώς η διμοιρία έχει λάβει εντολές να οπισθοχωρήσει και να πάει σε ένα σημείο όπου θα τους παραλάβει ένα μεταγωγικό για να τους γυρίσει στη Γη. Αλλά είναι 18 άτομα και μπορούν να φύγουν μόνο οι 12. Έτσι στη πορεία σκοτώνονται γρήγορα-γρήγορα οι 5, με αποτέλεσμα να μείνουν 13. Αλλά είπαμε μπορούν να φύγουν μόνο οι 12, έτσι στο τέλος λίγο πριν η διμοιρία φτάσει στο σημείο όπου τους περιμένει το μεταγωγικό, “τυχαία” αντιμετωπίζουν για ακόμα μία φορά τους κακούς Κάρφα, όπου ο λοχίας Φορς δίνει τη ζωή του για να σώθει η υπόλοιπη ομάδα.
Περνάμε τώρα στα ελληνικά τεύχη με την ιστορία που μόλις αναφέραμε, για να μπούμε στο ψητό και να δούμε τι παίζει με αυτές τις εκδόσεις. Θα πούμε λίγα λόγια για κάθε έκδοση που θα αναφέρουμε και αυτήν τη φορά δεν θα πάμε ημερομηνιακά, αλλά με βάση την τιμή, διότι στα δύο από τα τρία τεύχη δεν αναγράφεται πουθενά η ημερομηνία έκδοσης.
Πρώτη φορά εμφανίζεται στο δεύτερο τεύχος της σειράς ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ. Το ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΑΓΟΡΙ που οι περισσότεροι διαβάζαμε μικροί, έβγαλε τέσσερα τεύχη, από τα οποία το καθένα έχει τη δική του παράξενη ιστορία. Το τεύχος #2 που μας ενδιαφέρει, έχει τιμή 80 δραχμές και βγήκε το Μάιο του 1987. Η ιστορία εδώ ονομάζεται ΤΑΞΙΔΙ ΘΑΝΑΤΟΥ και είναι ασπρόμαυρη με κάποιες άσχετες επιχρωματισμένες λεπτομέρειες, σε μερικά από τα panels σε τυχαίες σελίδες μέσα στο τεύχος. Μιλάμε για αποθέωση!! Όλη η έκδοση είναι 64 σελίδες (μαζί με τα εξώφυλλα) και, εκτός από το εξώφυλλο, η ιστορία είναι τυπωμένη από το εσώφυλλο, μέχρι και το οπισθόφυλλο. Δηλαδή είναι μία σελίδα το εξώφυλλο και 63 σελίδες η υπόλοιπη ιστορία. Εκδότης σε αυτήν την πρώτη έκδοση είναι ο Δ. Γιαννίκος και, όπως βλέπουμε, το εξώφυλλο είναι σχεδόν ίδιο με το πρωτότυπο (το ωραίο είναι το άσχετο πρόσωπο, στο πάνω αριστερά μέρος του εξωφύλλου).
Περνάμε στη δεύτερη έκδοση που βγήκε με την ίδια ιστορία, με λίγες αλλά σημαντικές διαφορές. 😛 Ο τίτλος τώρα αλλάζει και ονομάζεται ΚΗΓΚΑΝ, Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΝΘΡΩΠΟΣ. Μην με ρωτάτε ποιος είναι ο Κήγκαν και εγώ ακόμα το ψάχνω. Μέσα δεν έχει καμία διαφορά στη μετάφραση, ούτε στα ονόματα ούτε σε τίποτα, και πώς θα νπορούσε άλλωστε, αφού το μόνο που έκανε ο καινούριος εκδότης ήταν να αλλάξει το εξωτερικό τετρασέλιδο και απλά να καρφιτσώσει το υπόλοιπο τεύχος από το στοκ που είχε από το ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ. Αυτό φαίνεται από δύο μικρές λεπτομέρειες. Η πρώτη είναι ότι σε μερικά αντίτυπα έχουν μείνει κομμάτια από το παλιό εξώφυλλο και η δεύτερη οι διπλές καρφίτσες που είναι πιασμένο το όλο τεύχος. Απλά έσκισε τα εξώφυλλα και, ενώ είχε διπλές καρφίτσες στο υπόλοιπο τεύχος, έβαλε ακόμα δύο με το καινούριο εξώφυλλο. Η εκδοτική εδώ είναι η Graf – Enter Hellas Ε.Ε. και η τιμή είναι 100 δραχμές. Η μικρή διαφορά τιμής μας δείχνει ότι βγήκε τα αμέσως επόμενα χρόνια. Απο εδώ ξεκινάει και το εξής παράλογο, που συνεχίζεται και στην επόμενη τρίτη έκδοση της ιστορίας. Λείπει μία ολόκληρη σελίδα από την ιστορία. Δεν ξέρω πώς το αποφάσισαν τα παλικάρια, αλλά επειδή ήθελαν να βάλουν διαφημίσεις για κάποιες άλλες εκδόσεις τις εταιρίας στο οπισθόφυλλο και δεν τους έφταναν οι σελίδες, είπαν να βγάλουν την προτελευταία σελίδα! Έτσι έχουμε πάλι μία έκδοση 64 σελίδων (με τα εξώφυλλα), αλλά η ιστορία είναι 62 σελίδες και όχι 63 όπως σε αυτή που υπήρχε στο ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ. Επίσης, ακόμα μία μικρή διαφορά είναι πως η τελευταία σελίδα είναι ασπρόμαυρη, ενώ στο ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ έχει αυτές τις cult πινελιές σε κάποια καρέ.
Και περνάμε στην τρίτη και τελευταία έκδοση της ιστορίας, βάσει του αρχείου μου. Ο τίτλος τώρα γίνεται ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ. Εκδότης και ημερομηνία δεν αναγράφονται πουθενά, αλλά από τη διαφήμιση στο οπισθόφυλλο συμπεραίνω πως είναι και αυτή της Graf – Enter Hellas Ε.Ε. Η τιμή πλέον είναι 180 δραχμές, άρα ξανασυμπεραίνω πως πρέπει να βγήκε λίγα χρόνια μετά απο το ΚΗΓΚΑΝ. Επειδή πιθανόν να σκέφτηκαν πως δεν χωράει να βάλουν και άλλες δύο καρφίτσες στις ήδη τέσσερις που υπάρχουν στο τεύχος από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, σε αυτή την έκδοση πρόσθεσαν και ράχη. Όμως έκαναν ακόμα μία παράλογη κίνηση. Έκοψαν κάποια εκατοστά από τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί κείμενα, μπαλονάκια, τα panels και άλλα. Και εδώ λείπει η προτελευταία σελίδα, μιας και ο εκδότης για να βγάλει αυτόν τον τίτλο ξεστόκαρε τη δεύτερη έκδοση, αυτή του ΚΗΓΚΑΝ.
Αυτές ήταν οι τρεις εκδόσεις της ιστορίας στην Ελλάδα, αλλά, όπως είπα και στην αρχή, έχω μία υποψία πως μπορεί να έχει ξαναδημοσιευθεί κάπου και εδώ θα ήθελα τη “βοήθεια του κοινού”. Η ιστορία, όπως είπαμε και πιο πριν, δημοσιεύθηκε πρώτα στο #181 του Αγγλικού STARBLAZER. Όμως κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η σειρά STARBLAZER (αλλά κράτησε μόνο 5 τεύχη). Δυστυχώς δεν έχω τεύχη της σειρά αυτής και δεν ξέρω ποιες ιστορίες περιέχονται μέσα σε αυτά. Επίσης, ιστορίες απο το αγγλικό STARBLAZER δημοσιεύθηκαν σε διάφορες σειρές, όπως οι ΚΡΟΝΟΣ, ΠΛΑΝΗΤΗΣ (καθώς και στις επανεκδόσεις αυτων των εκδόσεων όπως ΡΟΜΠΟΤ, ΓΚΑΛΑΚΤΙΚΑ,ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ..) και δεν μπορώ να φανταστώ που αλλού. Έχω ψάξει στη συλλογή μου με τις εκδόσεις που μόλις ανέφερα, αλλά δεν βρήκα πουθενά την ιστορία. Εάν κάποιος την έχει δει κάπου, θα βοηθούσε πολύ αν συμπλήρωνε με κάποια πληροφορία, έτσι ώστε να μου φύγει και η τελευταία αυτή μικρή υποψία που έχω.. 🙂
Κλείνοντας, είπα να βάλω ένα εσωτερικό δείγμα, μόνο και μόνο για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοούσα με τις μικρές πινελιές χρωματισμού στα διάφορα panels (σε μερικές σελίδες μόνο), που ανέφερα πιο πάνω. Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με το σημερινό θέμα. Μέχρι την επόμενη φορά, καλά μπάνια! 🙂