ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #28: Flipbooks
Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς, με το ένα πόδι έτοιμο να φύγει για διακοπές. Με το θερμόμετρο να χτυπάει σαραντάρια στον κάμπο και με το μυαλό ήδη να ταξιδεύει, σκέφτηκα να γράψω κάτι μικρό και ανάλαφρο. Έτσι, είπα να μιλήσουμε λίγο για τα flip comics. Στην πορεία, όμως, συνειδητοποίησα ότι άμα είναι να μιλήσουμε για τον όρο “flip”, πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με κάτι εντελώς διαφορετικό, τα flipbooks. Η απόφαση πάρθηκε, λοιπόν, και αλλάζοντας ρότα, αποφάσισα σήμερα να μιλήσουμε για τα flipbooks, και στο επόμενο θέμα να ασχοληθούμε με τα flip comics.
Ξεκινάμε με λίγα λόγια για τα flipbooks (ελληνιστί “φυλλοσκόπια”) και θα δώσουμε έναν ορισμό τον οποίο διάβασα σε ένα άρθρο του περιοδικού +DESIGN (τεύχος 56, Ιαν.-Φεβ. 2008). “Είναι μία ακολουθία εικόνων, η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση της κίνησης”. Τα Flipbooks εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου Αιώνα και είναι – θα λέγαμε – πρόδρομος του animation. Το άρθρο στο +DESIGN #56 είναι ένα τετρασέλιδο το οποίο αναλύει περισσότερο το όλο θέμα, με πολλά στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη των flipbooks. Αν κάποιος θέλει να το διαβάσει, ας επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να του στείλω αυτό το πολύ όμορφο κείμενο.
Αρθρογράφος του κειμένου είναι ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, ο οποίος είναι και ένας από τους δημιουργούς που έχουν κάνει flipbooks στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα των δύο από τα τρία που θα δούμε σήμερα. Μιλάμε για τα δύο βιβλία με τον ΤΕΛΗ, που κυκλοφόρησαν το 2007 το πρώτο και το 2008 το δεύτερο, από τις εκδόσεις Sylipsis Ε.Π.Ε, στη σειρά Σινεμά Τσέπης (Pocket Cinema). Δεν υπάρχει τρόπος να σας εξηγήσω ακριβώς πως είναι, αλλά υπάρχουν δύο μικρά video στο youtube που βλέπουμε σε μορφή animation, τις δύο ιστορίες του Τέλη.
To πρώτο τεύχος, με τίτλο ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ, το βλέπουμε σε ένα μικρό video των οχτώ δευτερολέπτων εδώ :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GOmSOH5ri8Q[/youtube]
ενώ το δεύτερο τεύχος, ΧΡΩΜΑ ΒΑΖΩ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥ, το βλέπουμε (μετα μουσικής Δ. Μαραμή και σε ερμηνεία του Κ. Κληρονόμου) εδω:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gSvPv4kbyBk[/youtube]
Περνάμε στο τρίτο και τελευταίο flipbook που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με κινούμενα σχέδια, το οποίο είναι ο ΑΥΤΟΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ των Soloup και Γ. Καλαϊτζή. Εδώ, δυστυχώς, δεν βρήκα κάποιο video ή κάτι άλλο να παραθέσω, ώστε να δείτε κάτι από την ιστορία ή από το σχέδιο, άρα θα πω λίγα πράγματα εγώ. Είναι μία ιστορία με τον ήρωα να τρώει τον εαυτό του, μέχρι που στο τέλος… “αυτοφαγώνεται” ολοκληρωτικά!! Το αρχικό σχέδιο είναι από τον Γ. Καλαϊτζή, ενώ το τελείωσε και το έτρεξε ο Soloup. Οι διαφορές με τα προηγούμενα δύο του Α. Παπαδανιήλ είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται (τα δύο πρώτα σε μικρότερες ηλικίες, ενώ το τρίτο σε πιο ενήλικο κοινό – θα μπορούσαμε να πούμε), καθώς επίσης και η φορά με την οποία γυρίζουμε τις σελίδες για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης. Τα δύο flipbooks με τον ΤΕΛΗ ξεκινάνε από το τέλος και πάνε προς την αρχή, σε αντίθεση με τον ΑΥΤΟΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΟ το οποίο ξεκινάει από την αρχή και το πάει προς το τέλος.
Εκτός των τριών αυτών flipbooks, έχει κυκλοφορήσει σίγουρα και μία σειρά ακόμα, που απλά θα την αναφέρουμε μιας και δεν έχει να κάνει με κινούμενα σχέδια. Είναι από τις εκδόσεις Σιούρτης, το 2000, με τίτλο της σειράς ΜΙΚΡΑ ΣΙΝΕΜΑ και με θέμα αποσπάσματα ταινιών, από τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο (όπως μπορούμε να δούμε και στα πιο κάτω εξώφυλλα).
Αυτό ήταν και το σημερινό μας θέμα που είχε λίγο απ’όλα, αλλά πριν σας αφήσω , θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια του, τον Α. Παπαδανιήλ. Εμείς θα τα ξαναπούμε σε δύο βδομάδες με επόμενό μας θέμα τα flip comics. Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν και καλό κουράγιο στους υπόλοιπους. 🙂