ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #30: Νίκος Τσιφόρος
Τέλος διακοπών για τους περισσότερους από εμάς και επιστροφή πίσω στα παλιά λημέρια, με μία νέα σεζόν και με πολλή όρεξη για περισσότερα ελληνικά comics. Για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα για το πρώτο φθινοπωρινό θέμα μου ήρθε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ κυκλοφόρησε τέσσερα comics, τα οποία με συντρόφευσαν κάποια ζεστά μεσημέρια του μήνα αυτού. Μιλάω για τα comics που στηρίζονται σε έργα του Νίκου Τσιφόρου και δόθηκαν συνοδευτικά με την εφημερίδα. Στο σημερινό μας θέμα όμως, δεν θα ασχοληθούμε με τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν με την εφημερίδα, αλλά θα πούμε λίγα λόγια για τις πρώτες εκδόσεις και θα επισημάνουμε κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους.
Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα τρία τεύχη της Ελληνικής Μυθολογίας του Ν. Τσιφόρου που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Κίων, υπό των γενικό τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ. Ο Ν. Τσιφόρος είχε πρωτοδημοσιεύσει τα επιμορφωτικά, αλλά και αστεία συνάμα έργα του περί Ελληνικής Μυθολογίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το 1964, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και σε βιβλίο (μία έκδοση πολλών σελίδων, σίγουρα από τις εκδόσεις Ερμής). Οι τρεις ιστορίες – που μεταφέρθηκαν σε comics – είναι: ΘΗΣΕΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ και ΙΑΣΟΝΑΣ, οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1986 ως το 1987. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τον ανηψιό του Ν. Τσιφόρου, το Λάμπρο Γατή. Το σχέδιο και στα τρία αυτά τεύχη ήταν του Ν. Παγώνη, ενώ το σενάριο στα δύο πρώτα τεύχη ήταν του Θ. Βλαχάκη και στο τελευταίο (ΙΑΣΟΝΑΣ) της Μ. Καλή. Έγχρωμα comics σε καλή ποιότητα χαρτιού, με έντονο το άρωμα γαλλοβελγικών comics, αλλά σε καμία περίπτωση κακή αντιγραφή αυτών. Στο τέλος του τρίτου τεύχους υπάρχει και αναγγελία για το επόμενο, το οποίο θα είχε τον τίτλο ΠΕΡΣΕΑΣ, όμως αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Η μεταφορά των μύθων αυτών ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη, με έξυπνο χιούμορ. Τα τρία αυτά albums κυκλοφόρησαν και μεταφρασμένα στα αγγλικά, από την ίδια εκδοτική.
Οι διαφορές, τώρα, με τις εκδόσεις που συνόδευαν το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ είναι μικρές, όπως το χαρτί και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Η πιο εμφανής ίσως είναι το εξώφυλλο του τρίτου τεύχους, με τον Ιάσονα, το οποίο στην επανέκδοση μοιάζει με τα δύο πρώτα και δεν είναι σαν το πρωτότυπο (κιτρινοπρασινωπό και με το logo της εκδοτικής πάνω αριστερά).
Το επόμενο album που θα δούμε είναι από τις εκδόσεις Direction, με τίτλο ΣΤΗΒ ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΑΡΜΑ. Αυτό κυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά από τα πρώτα τρία, το 1996. Το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται αυτό το album είχε κυκλοφορήσει το 1981, από τις εκδόσεις Ερμής και αυτό, ενώ είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες και στην εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ επί 28 συνεχόμενες εβδομάδες (όπως μας ενημερώνει ο Ν. Πλατής στην εισαγωγή). Εδώ η διασκευή κειμένων είναι του Νίκου Πλατή (ο άνθρωπος που για ένα μεγάλο διάστημα έχει εμπλακεί σχεδόν σε κάθε έκδοση που έχει να κάνει με comics), ενώ το σχέδιο έχει κάνει ο Δημήτρης Βιτάλης.
Πολύ καλή και αυτή η έκδοση, με το Δημήτρη Βιτάλη στα πρώτα του βήματα στον έντυπο χώρο των comics. Σε αυτό το album υπάρχουν δέκα ιστορίες (οχτώ τετρασέλιδες και δύο εξασέλιδες), όπου πολύ απλοϊκά, βλέπουμε έναν Έλληνα τυχοδιώκτη με το όνομα Στηβ, να κάνει διάφορες κομπίνες σε διάφορες χώρες του κόσμου και να ξεγλιστράει σαν κύριος. Αυτό το τεύχος, σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα που είδαμε, ήταν όλο ασπρόμαυρο.
Και αυτό το album κυκλοφόρησε από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, τελευταίο στη σειρά. Και εδώ έχουμε κάποιες μικρές διαφορές με το πρωτότυπο. Μερικές από αυτές είναι το χαρτί στο οποίο επανεκδόθηκε, καθώς και το γεγονός ότι λείπει το εισαγωγικό σημείωμα του Ν. Πλατή στην δεύτερη αυτή έκδοση.
Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα για αυτή τη σεζόν. Μιας που έψαξα στην συλλογή μου να βρω τις πρώτες εκδόσεις των albums, κατέβασα και άλλα πολλά παλιά comics Ελλήνων δημιουργών και πήρα την απόφαση αυτήν τη χρονιά να επικεντρωθώ περισσότερο σε αυτά. Άρα και το επόμενο θέμα μας θα έχει να κάνει με εκδόσεις από Έλληνες δημιουργούς και με θεματολογία έκπληξη. 🙂