ONLINE COMICS: HOBO LOBO OF HAMELIN
Writer/Artist: Stevan Živadinović
http://hobolobo.net/
Ας γίνω λίγω τεχνική. Λίγο μόνο.
Θυμάστε που ο McCloud μας έλεγε πως comics είναι “προσαρμοσμένα στο χώρο αναπαραστατικά σχέδια και άλλες εικόνες σε εσκεμμένη διαδοχή, με προορισμό να προσφέρουν πληροφόρηση ή/και να παραγάγουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα”; Ήταν, κατά την άποψή μου, εξαιρετικός ορισμός για το τότε και συνεχίζει να είναι και σήμερα. Αγνοούσε ακόμη και το χαρτί ως απαραίτητο, κάτι ιδιαίτερα σοφό, όπως αποδείχτηκε τόσο για το παρελθόν του Mέσου όσο και για τη συνέχεια του. Έκτοτε, και με ραγδαίες εξελίξεις τόσο τυπογραφικά όσο και τεχνολογικά, ο ορισμός στέκει, αλλά δοκιμάζεται συνεχώς.
Γράφοντας για webcomics και διαβάζοντάς τα από τότε που είχαμε internet στο σπίτι (ευχαριστώ μαμά), έχω έρθει σε επαφή με αρκετές καινοτομίες στην αφήγηση. Αυτές που αξιοποιούν την τεχνολογία και παράγουν νέους τρόπους αφήγησης ή αξιοποιούν τους παλιούς με σύγχρονο τρόπο. Δε γίνονται πάντα αποδεκτές με χαρά από τους αναγνώστες. Ας πούμε, τα motion comics, που παντρεύουν comics και animation, ακόμη ενσπείρουν διχόνοια σε κριτικούς και κοινό. Υπό πολλές έννοιες, το HOBO LOBO OF HAMELIN έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν κατηγορήσει οι αρνητές των motion comics πως δεν ανήκουν στο Mέσο, όπως την κίνηση, τα περιστασιακά sound effects και την απροκάλυπτη έλλειψη panels (καθώς η ιστορία συνεχίζει προς τα δεξιά, σα λωρίδα γεγονότων). Το αποτέλεσμα όμως, ανεξαρτήτως αν μπορεί να χωρέσει στην τάδε ή δείνα κατηγορία, είναι ακόμη το καλύτερο πράγμα που θα διαβάσετε αυτή τη βδομάδα. Σίγουρα το καλύτερο της ημέρας.
Πάμε σε λίγες ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες. Τα διοράματα είναι τρισδιάστατες κατασκευές που αποτελούνται χοντρικά από φόντο, πρώτο πλάνο και φιγούρες (χαρακτήρες ή και οτιδήποτε άλλο). Είναι μικρές (ή και τεράστιες) αναπαραστάσεις σκηνών με ευρεία θεματολογία. Διοράματα ονομάζονταν κι οι τρισδιάστατες σκηνές που λειτουργούσαν σαν θεατράκι και ήταν μέσο διασκέδασης τον 19ο αιώνα. Σήμερα, έχουν αξιοποιηθεί από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, συλλέκτες και μινιατουρίστες. Το διόραμα, αν και στατικό, έχει την ιδιότητα να θέλγει το μάτι του παρατηρητή και να τον τοποθετεί κυριολεκτικά μέσα στην εξέλιξη ενός ιστορικού γεγονότος ή μίας καλλιτεχνικής αναπαράστασης. Από την άλλη, η δική μου πρώτη επαφή με τα διοράματα είχε γίνει μέσα από την εκπομπή του ART ATTACK (ξεδιάντροπη αναφορά, για να προκαλέσω νοσταλγία και να επιβραβεύσω την υπομονή σας).
Οι πιο διαυγείς ανάμεσά σας θα έχουν διακρίνει πως προφανώς θα παρουσιάσω ένα webcomic που αξιοποιεί την παραπάνω τεχνική και θα έχετε δίκιο. Αλλά, ενώ στάθηκα αρκετά εκεί, αυτό είναι ένα και μόνο στοιχείο του HOBO LOBO OF HAMELIN. Ναι, η τεχνική του είναι υπέροχη και δημιουργεί μία ρετρό αίσθηση με μοντέρνα οπτική, αλλά και χωρίς αυτή θα μπορούσε να σταθεί στηριζόμενο στην ιστορία του και τη γενικότερη αισθητική του.
Καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά σας ο κόσμος του HOBO LOBO κι αφού σταθείτε στα pop ups που θυμίζουν παιδικό βιβλίο κι αφού χορτάσετε την έκπληξη της σελίδας 3, δείτε σοβαρά το κείμενο. Είναι μία παιγνιώδης επαναφήγηση του ΑΥΛΗΤΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ, παραμύθι πολύ αγαπητό, ακόμη κι αν το ξέρουμε με άλλον τίτλο (το public domain αφήνει πολλά πράγματα ελεύθερα). Είναι επίσης απολαυστικότατος ο τρόπος με τον οποίο αντλεί από την ιστορία και εκμεταλλεύεται το γνωστό για να αγγίξει πολιτικά θέματα και να πειραματιστεί με τα όρια της παραμυθιακής γλώσσας.
Ξεκινάμε με την παρουσίαση του γραφικού Hamelin, το οποίο είναι γεμάτο αρουραίους. Αυτό ανησυχεί τον Fascist-Calvinist Mayor Dick Mayor (ναι, σωστά το έγραψα) που επιχειρεί να επανεκλεγεί στις ραγδαία επερχόμενες εκλογές. Εκείνη τη στιγμή, στήνει το μαγαζάκι του στην αγορά ο μυστηριώδης Hobo Lobo, που διακηρύσσει πως για κάθε σου πρόβλημα έχει μία λύση. Όσο πιάνει δουλειά με ελάχιστη αμοιβή για το κάθε θέμα (που κυμαίνεται από φορολογικές δηλώσεις ως εκμάθηση μουσικών οργάνων), τραβάει την προσοχή του Δημάρχου. Τάζοντάς του τον ουρανό με τ’ άστρα, ο Δήμαρχος τον θερμοπαρακαλεί να απαλλάξει την πόλη από τους αρουραίους και ξεκινά η περιπέτεια.
Η όλη αίσθηση που σου αφήνει το αριστουργηματικό πάντρεμα εικόνας και γλώσσας είναι πως βρίσκεσαι σε ένα μηχανικό κουτί που λειτουργεί με μανιβέλα – κι ας σκρολλάρεις ο ίδιος με το ποντίκι. Ο λόγος για τον οποίο δεν έβαλα περισσότερες εικόνες, είναι γιατί αξίζει να δείτε κατευθείαν το πρωτότυπο. Πριν τελειώσω, να σημειώσω πως ο δημιουργός του, Stevan Živadinović, ένας πολύ διασκεδαστικός τύπος απ’ ό,τι φαίνεται στη σελίδα του, παρέχει δωρεάν τον κωδικό του για να βοηθήσει δημιουργούς που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνική. Επίσης γράφει για τον ρυθμό ανανέωσης του site:
Stats: Updates happen on average every 18.6 days. Recently they’ve happened 75.8 days apart. Last update happened 14.4 days ago. At this rate the next update should happen around 9:54am on Saturday, November 16th (CST). That said, less than ten days between panels is an unmaintainable fluke occurrence so take the predicted update date with a grain of salt.