THE END OF THE FUCKIN WORLD
Writer/Artist: Charles Forsman
Fantagraphics
Ωμή φράση… μου αρέσει! Φαντάζομαι έναν απελπισμένο άνθρωπο να προφέρει αυτές τις λέξεις, κοιτώντας μπροστά του την απόλυτη καταστροφή, κάτι σαν τη γη να καταβροχθίζει ανθρώπους. Σε ποια άλλη περίπτωση, άλλωστε, θα χρησιμοποιούσε κανείς αυτή τη φράση; Γίνεται να το πει κανείς μεταφορικά;
Κι όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια, ενώ παραμένει εκεί. Υπάρχουν καταστάσεις που επηρεάζουν ένα άτομο και το αποξενώνουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλει δύναμη και καλή χρήση της λογικής για να ξεφύγει κανείς από μια ψυχική δίνη. Ωστόσο, η πνευματική ευστροφία δεν αγοράζεται, αλλά αποκτάται εμπειρικά πάνω στο πεδίο μάχης της ζωής και οι έφηβοι, όπως περιγράφει ο Charles Forsman, είναι μια από τις πιο ευάλωτες και, μερικές φορές, αυτοκαταστροφικές ομάδες ανθρώπων. Η εφηβική ηλικία είναι το κοινό χαρακτηριστικό στα έργα του (SNAKE OIL, CELEBRATED SUMMER) μέχρι στιγμής και βασικός λόγος η δική του δύσκολη εφηβεία. Ευτυχώς, έχει τη δική του αισθητική, χωρίς ίχνος από μελοδραματικές και ανατριχιαστικά γλυκές στιγμές που μου φέρνουν αλλεργία.
Το TEOTFW είναι μια ωμή ιστορία με ειλικρινείς, ρεαλιστικές και κτηνώδεις στιγμές. Οι χαρακτήρες του δε ζητιανεύουν την συμπάθειά σας ούτε τις νοσταλγικές σας αναμνήσεις. Η αντικοινωνική τους συμπεριφορά είναι τρόπος ζωής και τα ψυχολογικά τους προβλήματα ο κυρίαρχός τους. Κάτι σαν το NATURAL BORN KILLERS, αν και πολλοί το έχουν παρομοιάσει με την κλασική ταινία BADLANDS. Ο James και η Alyssa είναι δυο δεκαεπτάχρονοι που το σκάνε από τα σπίτια τους και ξεκινάνε ένα ταξίδι, γεμάτο από τυπικές εφηβικές περιπέτειες, που βγαίνει εκτός ελέγχου με παραβιάσεις σπιτιών, φόνους και μαχαιρώματα γονιών. Σίγουρα οι τρέλες τους συναντιούνται κάπου, αλλά έχουν και τις διαφορές τους.
Ο James είναι ψυχοπαθής και συναισθηματικά νεκρός. Γοητευμένος με τη δύναμη που αποκτά καθώς μεγαλώνει, γίνεται βίαιος και κάνει τα πρώτα του βήματα ως δολοφόνος με το να σκοτώνει ζώα. Θυμίζει τον Dahmer σε νεαρή ηλικία, έτσι όπως τον περιγράφει ο Derf στο καταπληκτικό MY FRIEND DAHMER, αλλά πάντα οι αληθινές ιστορίες είναι πιο ακραίες και ο Derf βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Από την άλλη, έχουμε την Alyssa, ένα κορίτσι που μεγάλωσε με μια αδιάφορη μάνα και έναν πατέρα φάντασμα. Ο James είναι ο πρώτος της έρωτας και στο πρόσωπό του βλέπει – με μια αφελή ή ανύπαρκτη αντίληψη – την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που της έλειπαν, κάνοντας τα πάντα για να τα κρατήσει. Αν και η ζωή τους είναι τραγική, δε μπόρεσα να τους συμπονήσω. Είναι χαμένοι, επικίνδυνοι και σκλάβοι της αποστροφής τους για τον κόσμο, σαν haters που εκφράζονται άμεσα με πράξεις και όχι με λόγια.
Η ιστορία κυλάει εύκολα και η γνωριμία με τους χαρακτήρες είναι γρήγορη και άμεση. Υπάρχουν ουσιαστικοί και σύντομοι διάλογοι, ενώ η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στους δυο χαρακτήρες. Ανά κεφάλαιο, ο καθένας ξεχωριστά μιλάει για τα ζητήματα που τον απασχολούν – χωρίς τον κίνδυνο να σε πάρει ο ύπνος – και δείχνει την αντίληψή του για τον κόσμο.
Δε περίμενα να απεικονιστεί μια τέτοια ιστορία με ένα σχέδιο που να θυμίζει έντονα το PEANUTS του Charles Schulz. Τα πρόσωπα και οι εκφράσεις τους είναι σχεδόν όμοιες και περιμένεις να εμφανιστεί ο Snoopy σε κάποιο πλάνο. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο γίνεται ελαφρώς creepy και η ιστορία δε σε αφήνει να το δεις κωμικά.
Το TEOTFW ήταν αρχικά μια σειρά από 16 οκτασέλιδα mini comics, κάτι που εξηγεί την αμεσότητά του. Διαβάζεται πολύ γρήγορα, αλλά το ξαναδιαβάζεις εύκολα. Πρόσφατα, η αγαπημένη Fantagraphics το κυκλοφόρησε σε μια πολύ όμορφη pocket έκδοση και ήδη έχει εντυπωσιάσει, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά του σε web μίνι σειρά.