ONLINE COMICS: YELLOW PERIL
http://ypcomic.com
Creator: Jamie Noguchi
Το YELLOW PERIL εξιστορεί την καθημερινότητα των graphic designers Kane και Bode, της καινούριας project manager τους, Ally, και της Jane, της αγαπημένης τους σεφ. Εκτυλίσσεται λίγο στην εταιρεία τους Pedanticorp (από το “pedant”, που σημαίνει σχολαστικός), λίγο στο εστιατόριο της Jane, και λίγο σε διάφορα άλλα μέρη, όπως στα σπίτια τους, το pit (το IT office), ακόμη και σε ένα στριπ κλαμπ. Η γνωριμία τους συνοδεύεται με την άμεση απόφασή τους να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά και να αφήσουν πίσω τον σπαστικό manager τους, Steve, τον παράλογο dress code και τα ακόμη πιο παράλογα και συνεχή meetings.
Βέβαια, αυτό είναι ένα μόνο από τα πράγματα που τους απασχολούν, καθώς όλα επηρεάζονται και επηρεάζουν ένα σωρό άλλα γύρω τους, όπως τις σχέσεις τους, την καθημερινότητά τους και τη συχνότητα με την οποία μπορεί ο Kane να παρακολουθεί το αγαπημένο του robot animation. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν άκρη με όλα, έρχονται σε επαφή και με άλλους. Τον ξάδερφο του Kane, Lance, που είναι διάσημος gay porn star, την Anna Weiss, που είναι μία badass καλλιτέχνης, κι άλλους εξίσου εντυπωσιακούς τύπους και τύπισσες.
Το YELLOW PERIL, αν και μοιάζει με κάποια office oriented comics, και με κάποια relationship oriented comics, είναι ένας ευφάνταστος συνδυασμός των δύο. Το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, είναι πως οι σχέσεις των χαρακτήρων σπάνια ακολουθούν το δρόμο που θα περίμενες. Το ίδιο το cast είναι ευρύ και η εξερεύνηση των θεμάτων (ρατσισμός, εκμετάλλευση, ομοφοβία, adult entertainment) γίνεται με σεβασμό, χωρίς όμως να χάνεται το χιούμορ. Στα τρία χρόνια που τρέχει (και ανανεώνεται με σταθερό ρυθμό), αποδεικνύει πως δε χρειάζεται να είσαι αποτρεπτικά σοβαρός για να χειριστείς σοβαρά πράγματα. Αποδεικνύει ακόμα πως αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει σε ελάχιστα καρέ και να μείνει χώρος για ένα πολύπλοκο punchline. Στο αρχείο του YELLOW PERIL, δε συνάντησα ούτε ένα αστείο που να είναι βασισμένο στη μισαλλοδοξία, πράγμα που δεν μπορώ να ισχυριστώ για πολλά από τα, διασκεδαστικά κατά τ’ άλλα, έργα που έχω δει και διαβάσει. Φαίνεται πως ο Noguchi, που είναι ο ίδιος Ασιάτης και πολλές φορές τον περνάνε για γυναίκα, έχει πηγαίο σεβασμό για τη διαφορετικότητα. Μέχρι και ο όρος “yellow peril” χρησιμοποιείται ειρωνικά, καθώς οι ρίζες του βρίσκονται στο πως έβλεπαν οι Δυτικοί τους Ασιάτες εργάτες που αναζητούσαν δουλειά στην Αμερική. Αυτό, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα tidbits, θα τα βρείτε στο about του site.
Οι χαρακτήρες είναι τρισδιάστατοι, αληθινοί, και δεν έχουν καθόλου να κάνουν με τα πρότυπα που θα περίμενες, ανάλογα με τη φυλή, το φύλο και τη δουλειά τους. Παρουσιάζονται έξυπνα και σφαιρικά, ο καθένας τους με τις δικές του δυνάμεις, αδυναμίες, όνειρα, λίμπιντο και αίσθηση του χιούμορ. Οι αστείες στιγμές, πάντως, συνοδεύονται και από αρκετές τρυφερές, μερικές για τη φιλία, μερικές για τον έρωτα. Κάποιες φορές, υπάρχουν κι ολόκληρα strips αφιερωμένα στο φαγητό (όχι πως παραπονιέμαι, τρυφερότητα είπαμε). Το μόνο παράπονο, σύμφωνα και με έγκυρα γκάλοπ που εκπόνησα πριν γράψω την κριτική, ήταν πως θέλαμε περισσότερους Pit Lords. Τα έσπαγαν. Βέβαια, ο ίδιος ο δημιουργός είπε πως ίσως κάνει ένα spin-off βασισμένο σε αυτούς, οπότε ελπίζουμε.
Τα ασπρόμαυρα καρέ φτιάχνονται στο χέρι κι ο Noguchi έχει ανεβάσει ένα σκασμό timelapses που δείχνουν τη δουλειά του. Κάθε καρέ συνοδεύεται από κάποιο alt text, καθώς και από σκέψεις του δημιουργού. Μέχρι τώρα, έχει εκδοθεί ο τόμος BACK TO THE GRIND σε χαρτί (υπάρχει και σε ebook, με εξαιρετικά χαμηλή τιμή). Η πρώτη έκδοση χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον Noguchi, που έκτοτε στράφηκε στο Kickstarter κι έχει ήδη πιάσει τον στόχο του για τον δεύτερο τόμο, THE CLIENT IS ALWAYS. Τα καλούδια που προσέφερε στους υποστηρικτές σίγουρα ήταν αρκετά πρωτότυπα, καθώς σπάνια έχω δει Κickstarter να σου υπόσχεται μία custom guitar bodies. Να σημειώσω εδώ ότι, χάρη στο crowdfunding, βγήκε και η έντυπη έκδοση του ERFWOLD, για το οποίο συνεργάστηκαν με τον Rob Balder και είχε μία θέση στα top 10 graphic novels του Time Magazine το 2007.
Να σημειώσω, επίσης, πως την πρώτη φορά που ο Noguchi απευθύνθηκε στο Κickstarter, ήταν για να φτιάξει το γλυκύτατο λούτρινο Puppy Cow. Χαριτωμένα ανησυχητικό, ή ανησυχητικά χαριτωμένο. Απλά έπρεπε να το αναφέρω, δε γινόταν αλλιώς. Και μη μου πείτε πως δεν πιστεύετε περισσότερο τώρα πως το Yellow Peril θα σας διασκεδάσει.