BEST OF: Lobo Stories
Όταν, πριν ένα μήνα περίπου, η Μαρία Κόζαρη Μελά ανέλαβε να κάνει review για κάτι που δεν είχε ξαναδιαβάσει, στο πλαίσιο του FIRST TIME EVER, το comic που της ανατέθηκε ήταν το LOBO: THE LAST CZARNIAN. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ απόλαυσα τρομερά την αντίδραση ενός καθ’ όλα καθώς πρέπει μικρού κοριτσιού στην πρώτη της γνωριμία με τον διαβόητο Lobo! Και, να σας πω την αμαρτία μου, ζήλεψα και λίγο.
Αποφάσισα, λοιπόν, να επισκεφτώ ξανά τον κόσμο του, προσποιούμενος ότι ήταν η πρώτη φορά, και θυμήθηκα κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες του, τις οποίες σας παρουσιάζω παρακάτω. Όπως θα παρατηρήσετε, επικεντρώθηκα στα one-shots και τα mini series με πρωταγωνιστή τον Main Man. Αλλά αυτό δε συνέβη για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, παρά μόνο επειδή το regular series, που κυκλοφόρησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ήταν μάπα. Έτσι απλά. Τουλάχιστον, συγκρινόμενο με τις μικρότερες ιστορίες του. Επίσης, αρνήθηκα να δώσω οποιαδήποτε αξία σε κυκλοφορίες που τόλμησαν να βάλουν σε δεύτερο ρόλο τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή από την Czarnia.
10. BLAZIN’ CHAIN OF LOVE
Writer: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Denys Cowan
Publishing Date: September 1992
DC Comics
Αν και δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο ως ιστορία, το ΒLAZING CHAIN OF LOVE κατάφερε να ξεκινήσει τούτην εδώ την αντίστροφη μέτρηση, χάρη σε δύο χαρακτηριστικά του. Το πρώτο είναι το εξαιρετικό σχέδιο του Denys Cowan. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο one-shot ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα, χάρη στο γεγονός ότι σε αυτό δεν παρουσιάζεται ούτε ένας villain! Ο Lobo έρχεται αντιμέτωπος με πεινασμένες (μαντέψτε για τι) γυναίκες και το αποτέλεσμα είναι ένα πολλαπλό εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε υπέρμαχο του φεμινισμού.
Αχ, και να υπήρχαν τότε fora και twitter – πάρτι θα γινόταν!
9. Α CONTRACT ON GAWD
Writer: Alan Grant
Artists: Kieron Dwyer, Dick Giordano, Klaus Janson
Publishing Date: April 1994
DC Comics
Με τίτλο που παραπέμπει στο αριστούργημα του Will Eisner, αλλά περιεχόμενο που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση, αυτό το mini series τεσσάρων τευχών φέρνει τον Lobo αντιμέτωπο με τον θεό ενός πλανήτη, τον οποίο θέλουν νεκρό οι αντίπαλοί του – δηλαδή οι πιστοί του διαβόλου, ο οποίος αποκαλύπτεται πως είναι ο αδερφός του προαναφερθέντος θεού.
Εννοείται πως στο A CONTRACT ON GAWD υπάρχει έντονη θρησκευτική σάτιρα, η οποία θέλει τις δύο θεότητες να απεικονίζονται ως κακομαθημένα παιδιά και τους πιστούς να υποφέρουν τα πάνδεινα, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για αυτό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι η εν λόγω σάτιρα κλέβει την παράσταση από την άσκοπη βία και το χοντροκομμένο χιούμορ!
8. PARAMILITARY X-MAS SPECIAL
Writer: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Simon Bisley
Publishing Date: December 1991
DC Comics
Ίσως το γεγονός ότι στο PARAMILITARY X-MAS ο Lobo αναλαμβάνει να σκοτώσει τον Άη Βασίλη (έχοντας προσληφθεί από τον Easter Bunny) να σας κάνει να περιμένετε – σε αναλογία με την προηγούμενη πρότασή μου – μια θρησκευτική σάτιρα, με προεκτάσεις ενάντια στον καταναλωτισμό. Θα έχετε πλανηθεί πλάνην οικτρά. Και αυτό, γιατί το PARAMILITARY X-MAS, αυτό το διόλου χριστουγεννιάτικο one-shot, δεν αποκλίνει ούτε για μερικά panels από το σκοπό του: να δείξει τη βίαιη πλευρά της παγκόσμιας γιορτής της αγάπης!
Γονείς που τρέμουν στην ιδέα του να ξυπνήσουν τα παιδιά τους και να μη βρουν δώρα κάτω από το δέντρο, οπλισμένοι καλικάτζαροι, σχέδιο που έχει σχέση με τα Χριστούγεννα όσο και το βασάνισμα αδέσποτων γατιών και ένας Άγιος Βασίλης τίγκα στην τεστοστερόνη, τα αναβολικά και τη νιτρογλυκερίνη, υπόσχονται εφιάλτες σε όσους ακόμη πιστεύουν στον αγαθό κυριούλη με την κόκκινη στολή και τα λευκά γένια. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνεργασία των Grant, Giffen και Bisley στη δημιουργία του, είχε ως αποτέλεσμα ίσως το πιο… αγγλικό comic με πρωταγωνιστή τον Lobo.
7. BOUNTY HUNTING FOR FUN & PROFIT
Writer: Alan Grant
Artists: Frank Gomez, Kevin O’Neill, Martin Emond, Robert McCallum, Kieron Dwyer
Publishing Date: June 1995
DC Comics
Αν υπάρχει κάποια ιστορία του Lobo που γκρεμίζει έως τα θεμέλια τον τέταρτο τοίχο, αυτή βρίσκεται στο παρόν one-shot. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται ακριβώς για ιστορία, αλλά για έναν χρήσιμο οδηγό, ο οποίος απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του bounty hunter, στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε. Χρησιμεύει, επίσης, στο να επιβεβαιώσουμε ότι ο Lobo είναι ο χειρότερος δάσκαλος στον κόσμο. Παρά τα παραστατικότατα παραδείγματά του, την ανάλυση των σημαντικότερων κανόνων του επαγγέλματος και την επανάληψη του πρώτου και τελευταίου πράγματος που δεν πρέπει να ξεχνά ένας bounty hunter, ο αναγνώστης στέκεται κυρίως στο εξωφρενικό χιούμορ και όχι στα μαθήματα ζωής.
Το γεγονός, τέλος, ότι το σχέδιο μοιράζονται αρκετοί καλλιτέχνες, έχει ως αποτέλεσμα μια ευχάριστη (αν και διακριτική) ποικιλία στις σελίδες του.
6. DEATH & TAXES
Writers: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Alex Horley
Publishing Date: January 1997
DC Comics
Να κι ένα επίκαιρο mini series! H σάτιρα στο DEATH & TAXES βρίσκεται στο απόγειο της, με εφοριακούς-βρικόλακες που δε μπορεί να πειράξει κανένας, εργατικούς βιοπαλαιστές που πληρώνουν τα σπασμένα και πλούσιους πρώην γκόμενους που κάνουν ζωή χαρισάμενη.
Ακόμη κι όταν η κοινωνική σάτιρα βρίσκεται στο παρασκήνιο, όμως, το συγγραφικό δίδυμο δίνει τα ρέστα του, με έξυπνο πλην χοντροκομμένο χιούμορ και σκηνές που μοιάζουν άσκοπες, αλλά δεν είναι. Πάω στοίχημα πως όλοι μας θα θέλαμε να τη “φορέσουμε” με τον ίδιο τρόπο στην εφορία.
5. PORTRAIT OF A VICTIM
Writer: Alan Grant
Artists: Val Semeiks, John Dell
Publishing Date: April 1993
DC Comics
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντοτε συμπάσχω με την κατηγορία των χαρακτήρων μιας ιστορίας που θα ονομάζαμε “παράπλευρες απώλειες”. Λίγο ότι φεύγουν άκλαυτοι, λίγο ότι μόλις το φως του προβολέα έπεσε πάνω τους, αυτοί έπρεπε να πεθάνουν, μου προκαλούν μια συμπάθεια και μια θλίψη. Φυσικά, σε ένα comic όπως το LOBO, αυτή η κατηγορία χαρακτήρων μετρά εκατομμύρια μέλη και για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ιστορία ενός από αυτά.
Στο συγκεκριμένο one-shot, αφηγητής είναι ένα από τα θύματα του Lobo, το οποίο βρίσκεται πια στο νοσοκομείο. Πρόκειται για μια καλογραμμένη και φοβερά έξυπνη ιστορία, που καθιστά ουκ ολίγες φορές τους αναγνώστες συνενόχους του Lobo στις ασυγχώρητες πράξεις του.
4. THE LAST CZARNIAN
Writer: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Simon Bisley
Publishing Date: November 1990
DC Comics
Θα μπορούσε να ονομάζεται και LOBO: ORIGIN, ή LOBO:YEAR ONE. Αλλά επικεντρώνει στο πρώτο και βασικότερο χαρακτηριστικό του Main Man: το γεγονός ότι είναι ο τελευταίος του πλανήτη του, καθώς ο ίδιος επέλεξε να σκοτώσει τους πάντες, προκειμένου να είναι μοναδικός. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το mini series που έθεσε τους περισσότερους κανόνες στα comics του Lobo, είτε μιλάμε για τον ίδιο το χαρακτήρα, είτε για το πώς εξελίσσεται μια ιστορία με αυτόν πρωταγωνιστή.
Επίσης, βρίσκεται ένα βήμα παραπάνω από τις περισσότερες ιστορίες του, καθώς χρησιμοποιεί και… legitimate τρικ που ήταν της μόδας τότε στα comics, όπως οι παρεμβολές κειμένου α-λά WATCHMEN, οι οποίες μας δίνουν περισσότερα στοιχεία για την ψυχολογία του πρωταγωνιστή. Το σχέδιο, τέλος, αποτέλεσε επίσης μια ολόκληρη σχολή στα comics του Lobo, δίνοντας μια “ασχήμια” που, τουλάχιστον για το γράφοντα, θα έπρεπε να αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε one-shot, mini series, ή σειρά που ακολούθησε.
3. LOBO’S BACK
Writers: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Simon Bisley
Publishing Date: May 1992
DC Comics
Συχνά μου αρέσει να αφορίζω ολόκληρη την εκδοτική κληρονομιά του Lobo, υποστηρίζοντας ότι το LOBO’S BACK χώρεσε, μέσα σε μόλις τέσσερα τεύχη, όσα εξωφρενικά, γελοία και απίστευτα δεν έχουν συμβεί στην υπόλοιπη ιστορία του χαρακτήρα. Αυτό, βέβαια, είναι υπερβολή, αλλά όχι μεγάλη. Στο LOBO’S BACK, ο ανίκητος πρωταγωνιστής μας βρίσκεται νεκρός από το πρώτο ήδη τεύχος! Ποιός θα τον δεχτεί, όμως; Ο Παράδεισος; Η Κόλαση; Η απάντηση είναι εύλογη: κανείς, γιατί κανείς δεν τον αντέχει.
Πώς, όμως, θα τον ξεφορτωθούν; Και για πόσο; Άγγελοι και δαίμονες, γραφειοκράτες και πορτιέρηδες, κάθε ον του πάνω και του κάτω κόσμου μοιάζουν εδώ σαν κάθε ανυποψίαστο αναγνώστη. Βέβαια, η δική τους μοίρα είναι σαφώς τραγικότερη από αυτή του αναγνώστη που άνοιξε για πρώτη φορά αυτό το μικρό αριστούργημα καφρίλας.
2. UNAMERICAN GLADIATORS
Writer: Alan Grant, John Wagner
Artist: Cam Cennedy
Publishing Date: June 1993
DC Comics
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς που διαβάζετε το παρόν άρθρο προλάβατε να δείτε έστω ένα επεισόδιο του AMERICAN GLADIATORS (η γέρικη μνήμη μου, την οποία δεν εμπιστεύομαι καθόλου, με πιέζει να γράψω ότι προβαλλόταν στο Mega). Αν συγκαταλέγεστε σε αυτούς που το πρόλαβαν – και, μάλιστα, σε αυτούς που υποστήριζαν ότι θα ήταν πιο διασκεδαστικό, αν ήταν πραγματικά επικίνδυνο – τότε αυτό το mini series είναι για εσάς! Ο Lobo παίρνει μέρος σε έναν παρόμοιο αγώνα, αντιμέτωπος με όλα τα υπόλοιπα αποβράσματα του διαστήματος και τα κορμιά πέφτουν σα μύγες, σε κάθε τεύχος, με κάθε γελοίο τρόπο που κατάφεραν να φανταστούν οι δύο συγγραφείς.
Το αγαπημένο μου στοιχείο στο UNAMERICAN GLADIATORS, πάντως, είναι (εκτός φυσικά, από την εξωφρενικά επικίνδυνη πίστα του αγώνα) η διαδραστικότητα του Lobo με το υπόλοιπο cast χαρακτήρων. Απολαμβάνω όσο ο καθένας τους μονόλογούς του, αλλά όταν το κλασικό χιούμορ του Lobo έρχεται στη μορφή διαλόγων, τότε το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από απολαυστικό.
1. INFANTICIDE
Writer: Alan Grant, Keith Giffen
Artist: Keith Giffen
Publishing Date: October 1992
DC Comics
Έγραψα παραπάνω ότι το LOBO’S BACK έχει καταφέρει να χωρέσει μέσα σε μόλις τέσσερα τεύχη όσα εξωφρενικά, γελοία και απίστευτα δεν έχουν συμβεί στην υπόλοιπη ιστορία του χαρακτήρα. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσα να πω και για το INFANTICIDE, αλλά θα αναφερόμουν αποκλειστικά και μόνο στο τέταρτο και τελευταίο τεύχος αυτού του mini series! Η επική μονομαχία στο τέλος της σειράς διακόπτεται συνεχώς από τα παρανοϊκά σχόλια των τριών δημιουργών, οι οποίοι καταφέρνουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να κλέψουν τη δόξα από τον πρωταγωνιστή τους! Γελοία ηχητικά εφέ που παραμένουν και στο επόμενο panel, αναφορές στον Archie και τον Popeye, παρατηρήσεις προς τον αναγνώστη και πολλά άλλα, θα αποτελούσαν αγενείς διακοπές σε οποιοδήποτε άλλο comic. Αλλά εδώ, κατά τη γνώμη μου πάντα, έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, και τα τρία προηγούμενα τεύχη είναι περισσότερο από άξια αναφοράς. Για την ιστορία, βλέπουμε τον Lobo στο στρατό και μια ορδή από τα νόθα παιδιά του να αποζητούν εκδίκηση. Συνταγή για την επιτυχία, δε νομίζετε;