THE WARP: Jim Steranko, Super Escape Artist!
escape artist
n.
A performer who entertains by escaping from confinement.Πηγή : www.thefreedictionary.com
Πολλοί από τους λάτρεις του είδους θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με το έργο του Jim Steranko. Mε κλασικές πια δουλειές σε τίτλους όπως οι CAPTAIN AMERICA και NICK FURY: AGENT OF S.H.I.E.L.D., ο Steranko θεωρείται πλέον ένας από τους αναμορφωτές των σύγχρονων αμερικανικών comics.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως στην εφηβεία του ο Jim είχε αρχίσει να κτίζει την καριέρα του ως escape artist. Αλλά ας δούμε τι αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο περιοδικό ROLLING STONE το 1971:
“Ίσως επειδή μεγάλωσα διαβάζοντας comics, ήμουν πάντα λιγότερο ρεαλιστής από τους περισσότερους ανθρώπους. Ήμουν ονειροπόλος και ακόμα είμαι. Ζω στον κόσμο μου. Όταν σηκώνομαι το πρωί, πέφτω στο κρεββάτι το βράδυ, ακόμα και όταν κοιμάμαι, σκέφτομαι φανταστικά πράγματα. Δε θέλω να ζήσω τη ζωή που ζουν εκείνοι οι άνθρωποι εκεί έξω. Είναι μια ζωή βαρετή”.
“Ο πατέρας μου καταπιάστηκε με πολλά πράγματα και ένα από αυτά ήταν η μαγεία. Μεγάλωσα βλέποντάς τον να δουλεύει, να κάνει τρικ και διάφορα τέτοια. Όποτε μπορούσα, ξετρύπωνα τα βιβλία του και τα διάβαζα και τελικά άρχισα και εγώ να κάνω μαγικά και αυτό οδήγησε στις αποδράσεις.Αποδράσεις με την έννοια πως, όντας 15, 16 και 17 ετών, έβγαινα από φυλακές, ζουρλομανδύες και χειροπέδες, από χρηματοκιβώτια, από κουτιά που πεταγόντουσαν στο ποτάμι. Έκανα μέχρι και τηλεοπτικά show”.
“Και ήμουν αυθεντία στις κλειδαριές. Δεν τα πάω καθόλου καλά με τους μηχανισμούς, εκτός αν αφορά στις κλειδαριές. Στο σχολείο, δε πέρασε ποτέ εβδομάδα που να μη με φωνάξουν από τα μεγάφωνα για να ανοίξω το αμάξι κάποιου καθηγητή που ξέχασε μέσα σε αυτό τα κλειδιά του. Μου έλεγαν, ‘Steranko, φέρε τα εργαλεία σου'”.
“Ήμουν δεκατεσσάρων, νέος στο χώρο και δεν ήξερα πολλά γύρω από τις κλειδαριές, έτσι έλεγα παλαβομάρες. Πίστευα πως οι κλειδαριές με συνδυασμό μπορούν να ανοίξουν με πολλούς διαφορετικούςτρόπους. Και το είπα σε έναν κλειδαρά που δεν έδωσε σημασία. Του είπα την ιδέα μου και μου είπε: ‘Φύγε απο εδώ μικρέ, μη με ενοχλείς’. Επέστρεψα μετά από μια εβδομάδα και του είπα: ‘Φέρε μου ό,τι κλειδαριά έχεις’ και του έδειξα διάφορους συνδυασμούς για να τις ξεκλειδώνει, πράγμα που τον εντυπωσίασε. Είχα φτιάξει ένα εργαλείο που μου έδινε πολλαπλούς συνδυασμούς, μικρό σαν το νύχι του αντίχειρα μου. Εφηύρα πολλές συσκευές για τις αποδράσεις μου και έγραψα και ένα βιβλίο με όλο αυτό το υλικό”.
“Την πρώτη μου απόδραση από κελί φυλακής την έκανα για διαφήμιση, για να μπορέσω να βρω δουλειά. Έπρεπε να δημιουργήσω ζήτηση για το show, γιατί ποιος θέλει έναν 15χρονο να του κάνει άνω-κάτω τη σκηνή ; Έτσι, όταν ήμουν έτοιμος, πήγα στο αστυνομικό τμήμα και μίλησα με κάποιον Captain Feldman που ήταν πολύ καλόβολος, απίστευτα ευγενικός, και μου είπε ‘ΟΚ, ας το δοκιμάσουμε’.Του είπα πως θα πήγαινα την επόμενη μέρα μετά το σχολείο”.
Φεύγοντας από εκεί, πήγα στα γραφεία της εφημερίδας και είπα ότι θα είμαι στη φυλακή στις 3:30, για να στείλουν τότε έναν φωτογράφο και έναν ρεπόρτερ που θα καταγράψουν το πώς θα απελευθερωθώ. Στο τμήμα δε γνώριζαν πως θα δοθεί δημοσιότητα και ο Captain Feldman ψιλοενοχλήθηκε από την παρουσία των δημοσιογράφων, αλλά δε γινόταν διαφορετικά. Αυτή τη φορά δεν ήταν κανονική απόδραση. Με έδεσαν με χειροπέδες, με τεντωμένα χέρια και πόδια στο εξωτερικό μέρος του κελιού. Μου άφησαν μισή ώρα για να ελευθερωθώ και μου πήρε 27 λεπτά. Με έψαξαν από την κορυφή ως τα νύχια, αλλά είχα μαζί μου αυτά τα μικροσκοπικά εργαλεία”.
Αυτή η ικανότητα του δεν θα αργήσει να του πάρει τα μυαλά και να τον οδηγήσει λίγο αργότερα στην παρανομία. Αλλά αυτό είναι θέμα για κάποιο μελλοντικό WARP! Τα κατορθώματα του Steranko, πάντως, αποτέλεσαν έμπνευση για τον Jack Kirby για τη δημιουργία του Mister Miracle (Super Escape Artist).
To 2002, o Jim Steranko ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο Semana Negra (Φεστιβάλ του Σκότους) στη Χιχόν της Ισπανίας. Για πρώτη φορά μετά τα τέλη του ‘50, συμφώνησε να ξανακάνει κάποια από τα κόλπα του για το Φεστιβάλ. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποδεικνύουν περίτρανα πως ο γεννημένος το 1938 Steranko “ακόμα το έχει”.