SNAPSHOT REVIEWS 20-02-14
MS. MARVEL #1
Writer: G. Willow Wilson
Artist: Adrian Alphona
Marvel Comics
Το είχαμε ανακοινώσει, το είχαμε πανηγυρίσει σε τέτοιο βαθμό που φοβόμουν ότι θα βγει μάπα. Ο πιο προβεβλημένος χαρακτήρας με μουσουλμανική θρησκεία και στις δύο εταιρείες! Και ναι, κυρίες και κύριοι! Τα κατάφερε!
Είμαι ενθουσιασμένη με τη νέα αυτή σειρά, τόσο που θα παραβλέψω το γεγονός ότι μιλάμε πάλι για τη Ms. Marvel αντί να δούμε κάτι καινούριο. Αλλά τι μας πειράζει; Η σειρά μυρίζει, μοσκοβολάει φρεσκαδούρα και, αν ήμουν 16 χρονών, θα είχα κατουρηθεί από τη χαρά μου. Τι να σας πω; Θα ήταν ίσως ιεροσυλία, αλλά τέτοιο πράγμα από όταν πρωτοδιάβασα πρώτη φορά Spider-Man. Θα κρατήσω μια πισινή για τη συνέχεια.
Η Wilson στήνει με τρόπο αριστοτεχνικό ένα πρώτο, εισαγωγικό τεύχος με μαεστρία. Η Kamala Khan είναι μια έφηβη πακιστανικής καταγωγής – με όλα όσα μπορεί να σημαίνει αυτό στο New Jersey – που λατρεύει τους Avengers και θέλει όσα θέλει ένα 16χρονο κορίτσι. Ακόμα και αν δεν ήταν ένα υπερηρωικό comic, θα ήθελα να μάθω την ιστορία της, να δω περισσότερα για την οικογένειά της, τη φιλία της με τη Nakia, το ρομάντζο που καλλιεργείται με τον Bruno, τη θέση της στο σχολείο.
Το σχέδιο είναι αριστούργημα! Απαλά μολύβια, αδρές γραμμές, γεμάτα panels, σχέδιο με τύπο, ύφος και χαρακτήρα μοναδικό. Και με χρώμα που του ταιριάζει γάντι. Πραγματικά, ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει τελευταία στο χώρο και που με κάνει να κοιτάω το μέλλον των υπερηρωικών comics με λίγο πιο αισιόδοξη ματιά.
LOKI: AGENT OF ASGARD #1
Writer: Al Ewing
Artist: Lee Garbett
Marvel Comics
Ήμουν σκληρή και επικριτική, όταν το επέλεγα μήνες πριν για το PREVIEWS PICKS, αλλά ακόμα και τότε το επέλεξα. Και δε μπόρεσα παρά να το διαβάσω. Αν πρέπει να πω κάτι άμεσα, είναι να ομολογήσω – με μεγάλη μου έκπληξη – ότι δεν είναι τόσο κακό όσο το περίμενα. Δεν άλλαξε η κοσμοθεωρία μου, δεν άνοιξε τα μάτια μου σε πανανθρώπινες αξίες. Ωστόσο, το διασκέδασα αρκετά.
Ο Loki έχει πεθάνει και ξαναγεννιέται άλλος… θεός. Αποφασισμένος να καθαρίσει το κακό του παρελθόν, μπαίνει στην υπηρεσία της All-Mother. Για κάθε αποστολή και ένα παράπτωμα ξεχασμένο. Σε αυτή την αποστολή, θα βρεθεί στον πύργο των Avengers. Δε θα πω άλλα για την ιστορία, παρά μόνο ότι είναι εξαιρετική για νέους αναγνώστες, αλλά κλείνει και το ματάκι στους παλιούς (π.χ. band-aid στη μυτούλα του Hawkeye)
Οι δημιουργοί φιλοδοξούν ίσως να δημιουργήσουν έναν νέο Deadpool, μέσα από ένα Loki – ολίγον yaoi, αν μου επιτρέπεται να πω – που μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας, με sassy συμπεριφορά και σαρκασμό. Το σχέδιο είναι αρκετά καλό και δίνει προσωπικότητα στους χαρακτήρες, ακόμα και αν από το ίδιο το σχέδιο λείπει η προσωπικότητα.
THE ROYALS: MASTERS OF WAR #1
Writer: Rob Williams
Artist: Simon Coleby
DC Comics / Vertigo
Δεν ξέρω γιατί, αλλά η ιδέα της μοναρχίας ποτέ δε μου φάνηκε ελκυστική. Αλλά ας μην πιάσουμε τα πολιτικά και ας συγκεντρωθούμε στο προκείμενο. Η νέα αυτή σειρά που θα ολοκληρωθεί σε έξι τεύχη ασχολείται με τις βασιλικές οικογένειες – του κόσμου, της Ευρώπης, δεν κατάλαβα καλά. Και ασχολείται, γιατί τα μέλη των βασιλικών οικογενειών έχουν υπερδυνάμεις. Όσο πιο καθαρόαιμοι είναι, τόσο πιο ισχυροί, πράγμα που προϋποθέτει την απαραίτητη αιμομιξία.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι βασιλικές οικογένειες αποφασίζουν να μείνουν έξω από το χορό, αλλά ο πρίγκιπας Henry της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας αποφασίζει να μπει στη μάχη ανοιχτά για να σώσει το λαό του. Αλλά ξεχνάει ότι δεν είναι ο μόνος γαλαζοαίματος.
Το σχέδιο είναι πολύ καλό, γεμάτο ένταση και νεύρο και ταιριάζει στο στιλ που θέλει να περάσει η συγκεκριμένη ιστορία και αυτό είναι το πολύ θετικό σε αυτή τη σειρά. Κατά τα άλλα, και η ύπαρξη υπερηρώων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι μου θυμίζει – αν πιάνετε το υπονοούμενο. Περιμένω να δω πού θα το πάει αυτό με τις βασιλικές οικογένειες και με ολίγη περιέργεια, αν θα γίνει αναφορά στην ελληνική βασιλική οικογένεια, η οποία και κατάγεται από την Δανία. Κοίτα να δεις που πάλι στα πολιτικά το γύρισα.
APOCALYPSE AL #1
Writer: J.M. Straczynski
Artist: Sid Kotian
Image Comics
Και αυτό είναι από αυτά που είχα προτείνει στο PREVIEWS PICKS του Δεκεμβρίου. Δεν είχα μπει στη διαδικασία με μεγάλες προσδοκίες, παρόλο που το σενάριο έχει αναλάβει ο Straczynski. Ή ίσως ακριβώς για αυτό. Και, για να μην σας κρατάω σε αγωνία, θα σας πω ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο πολύς JMS ξεχνάει καμιά φορά ότι γράφει comic, ξεχνάει ότι και η εικόνα δίνει πληροφορία και καμιά φορά μου δίνει την εντύπωση ότι διαβάζω εικονογραφημένη νουβέλα. Αυτό συνέβη και στο συγκεκριμένο τεύχος, όπου υπάρχει πολύ κείμενο. Αναμενόμενο, αν υπολογίσει κανείς ότι είναι η μεγάλη παγίδα του noir genre το οποίο και στηρίζεται στον εσωτερικό διάλογο. Καταλήγεις να παρακολουθείς τα λεγόμενα και η εικόνα είναι αδιάφορη. Βέβαια, αν κάποιος το χειριστεί αυτό σωστά, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Αλλά όχι στο APOCALYPSE AL.
Η Allison Carter είναι ιδιωτική ντετέκτιβ που ειδικεύεται στο παραφυσικό και παίρνει εντολές από μια Committee, για την οποία δεν ξέρουμε άλλα. Αυτή τη φορά ακολουθεί μια νέα αποστολή που αφορά σε κάποιον που προσπαθεί να ανοίξει μια πύλη στην Κόλαση. Μάλιστα…
Το σχέδιο επίσης δε βοηθάει και εν μέρει φαίνεται να φταίει ο συγγραφέας. Ωστόσο, και ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν έχει αποφασίσει ούτε το στιλ του, ούτε το ύφος του ούτε καν πώς είναι η πρωταγωνίστριά του. “Ήρθε το τέλος”, που θα έλεγε και ο μέσος παρανοϊκός.