SNAPSHOT REVIEWS 07-08-14
LOW #1
Writer: Rick Remender
Artist: Greg Tocchini
Image Comics
Ο πολυγραφότατος Rick Remender, με την τρίτη του μηνιαία σειρά στην Image, ενώνει τις δυνάμεις του με τον συχνό συνεργάτη του Greg Tocchini (LAST DAYS OF AMERICAN CRIME, UNCANNY X-FORCE) και μαζί, μας παρουσιάζουν ένα ζοφερό μέλλον, στο οποίο πρωταγωνιστεί μια περίεργα αισιόδοξη οικογένεια.
Στο πρώτο τεύχος, δεν είναι και ιδιαίτερα ξεκάθαρη η κατεύθυνση της σειράς και μαζί με μερικές ασάφειεις στο νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας, η ανάγνωση του τεύχους ήταν λίγο δύσκολη. Σ’ αυτό φταίει και ο Tocchini, που ναι μεν είναι ένας φανταστικός καλλιτέχνης – φτάνει να δει κανείς τα εξώφυλλα του στο HINTERKIND – αλλά πολλές φορές είναι υπερβολικά ασαφής και “μουτζουρωμένος”.
Το LOW δεν είναι, προς το παρόν, όσο καλά είναι τα BLACK SCIENCE και DEADLY CLASS, αλλά δεν θα το έλεγα και κακό, καθώς έχει μια γοητεία. Ισως, λόγω και των 4-5 σειρών που γράφει ο Rick Remender στην Marvel, να πέσει θύμα “υπερκόπωσης”. Απ’ την άλλη, είναι μόνο το πρώτο τεύχος, ας περιμένουμε λίγο ακόμα.
BODIES #1
Writer: Si Spencer
Artist: Meghan Hetrick, Dean Ormston, Tula Lotay και Phil Winslade
DC Comics (Vertigo)
Τέσσερις χρονολογίες και ένα πτώμα!
Ένας δολοφονηθείς άντρας ανακαλύπτεται στον ίδιο δρόμο, αλλά σε διαφορετικες χρονικές περιόδους, και πιο συγκεκριμένα, το 1890, το 1940, το 2014 και το 2050. Τί συμβαίνει ακριβώς; Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον μυστήριο, που τέσσερις ντετεκτιβ/αστυνομικοί καλούνται να λύσουν, ο καθένας στην χρονιά του. Ο συγγράφεας Si Spencer έχει στήσει ένα ωραίο και περίπλοκο παζλ.
Μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον και από την ιστορία, έχει το γεγονός ότι τις τεσσερις χρονικές περιόδους τις σχεδιάζουν διαφορετικοί καλλιτέχνες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Οι Hetrick, Ormston, Lotay και Winslade, έχουν ο καθένας αυστηρά έξι σελίδες για να αποδώσουν το ύφος και την ατμόσφαιρά της εποχής και τα καταφέρνουν όλοι περίφημα.
Καιρό είχε να βγάλει μια μεγάλη επιτυχία η Vertigo. Μήπως αυτή είναι το BODIES;
TÜKI: SAVE THE HUMANS #1
Writer: Jeff Smith
Artist: Jeff Smith
Cartoon Books
Ο αγαπημένος όλων (σχεδόν) Jeff Smith, του φήμισμενου BONE, επιστρέφει με μια ακόμα περιπέτεια, το TÜKI, SAVE THE HUMANS.
O Tüki ειναι ένας προϊστορικός άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα είναι homo erectus. Βρισκόμαστε, δηλαδή, 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, όπου η ανάγκη για επιβίωση και η ικανοποίηση της πείνας είναι οι μοναδικοί στόχοι στο μυαλό του ήρωα μας.
Όπως και το BONE, έτσι και το TÜKI, μπορεί να διαβαστεί απ’ όλες τις ηλικίες, εξίσου ευχάριστα. Στο τέλος του τεύχους, ο δημιουργός μας ενημερώνει ότι εχει κάνει αρκετή έρευνα γύρω απο την Προϊστορική Εποχή, διανθίζωντας τη σειρά με αρκετά επιστημονικά στοιχεία. Φυσικά, δεν λείπει και το στοιχείο του φανταστικού, το οποίο είναι ελάχιστο, αφήνοντας μας, ευτυχώς, να πιστέψουμε οτι όλα έγιναν κάπως έτσι.
Το σχέδιο ειναι “trademark Jeff Smith”, στο οποίο απουσιάζει το übercute cartoon στοιχείο που έφερναν οι ξάδερφοι Bone. Το TÜKI κυκλοφορεί, σελίδα-σελίδα, πρώτα στο site του Jeff Smith και μετα βγαίνει σε τεύχη. Αυτός ειναι και ο λόγος που το τεύχος διαβάζεται γυρνώντας το οριζόντια, καθώς εχει τυπωθεί από το αρχικό format που βολεύει την οθόνη ενός υπολογιστή/tablet.
VERTIGO QUARTERLY: MAGENTA
Writer: Various
Artists: Various
DC Comics (Vertigo)
Οι ανθολογίες είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς μπορεί κάποιες ιστορίες να είναι καλές και κάποιες όχι, ή από την άλλη, να αρέσουν διαφορετικές στον καθένα από εμάς. Το MAGENTA αποτελεί το δεύτερο τεύχος της ανθολογίας της Vertigo, που βασίζεται στα τέσσερα χρώματα της εκτύπωσης. Το CYAN, όπως μας είχε πει και ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, ναι μεν τον/μας ευχαρίστησε, αλλά δεν έκανε ιδιαίτερη χρήση του κεντρικού άξονα/χρώματος.
Αντιθέτως, το MAGENTA ακολουθεί πιο πιστά την χρωματική θεματική του και συνολικά είναι πολύ καλύτερο από το CYAN. Σχεδόν όλες οι ιστορίες με ικανοποίησαν, κάτι δύσκολο να επιτευχθεί όπως είπαμε σε μια ανθολογία. Η πρώτη και η τελευταία ιστορία ήταν οι πιο αδύναμοι κρίκοι, λόγω σεναρίου, που δεν κλείνει ούτε πηγαίνει πουθενά ουσιαστικά, παρόλ’ αυτα έχουν να επιδείξουν εξαιρετικό σχέδιο, απο τους Matteo Scalera και Fabio Moon, αντιστοίχως.
Η τιμή επίσης είναι αρκετά απαγορευτική, όπου με 7.99 $ (επί 4 τεύχη) ίσως να είναι καλύτερα να περιμένει κανείς το trade, που δεν φαντάζομαι να κοστολογηθεί στα $32. Όπως και να ‘χει, είναι μια ανθολογία που αξίζει την προσοχή σας. Εν αναμονή των YELLOW και ΚΕΥ (BLACK), λοιπόν!
ORIGINAL SIN #5.1: THOR & LOKI THE TENTH REALM
Writer: Jason Aaron, Al Ewing
Artist: Lee Garbett, Simone Bianchi
Marvel Comics
Συνήθως αποφεύγω τα mini-series που πηγάζουν από events, γιατί πολύ απλά, στην πλειοψηφία τους, δεν αξίζουν. Το συγκεκριμένο με έπεισε, γιατί, όπως διαφημίστηκε, θα αλλάξει πολύ το status quo πολλών ηρώων, αλλά και μόνο ο τίτλος έφτανε. Όταν ξέρεις εδώ και πολλά χρόνια ότι τα “realms”, κατά την Asgardian μυθολογία, είναι εννέα και ακούς για “Tenth Realm”, θέλεις να το τσεκάρεις.
Δύο σε ένα. Αυτό θυμίζει ή σειρά. Το THOR: GOD OF THUNDER του Jason Aaron και το LOKI: AGENT OF ASGARD του Al Ewing, σε μιά σειρά που σχεδιάζει ο καλλιτέχνης της τελευταίας, Lee Garbett. Δύο πολύ καλές σειρές, κάνουν άραγε ένα σπουδαίο mini series; Μάλλον όχι, αλλά είναι καλύτερο απ’ ότι περίμενα. Μπόλικο fun αλλά και backstory που εξηγεί το Tenth Realm και τη θέση της Angela στο Marvel Universe.
Και ερχόμαστε στο πρόβλημα που έχω με αυτή τη σειρά. Αυτό το βίαιο τάισμα της Angela στους αναγνώστες και η αντίστοιχα βίαιη τοποθέτηση της στο Marvel Universe, με ξενίζουν. Ναι, μεν, έχουν (μάλλον) βρει μια ενδιαφέρουσα σεναριακή δικαιολογία, αλλά μυρίζει επιβολή από μακριά.