BEST OF: 10 Χρόνια Comicdom.gr!
Πριν από 10 χρόνια περίπου, ξεκίνησε δειλά-δειλά τη διαδρομή του στο διαδίκτυο, το site στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, από τις (ιστο)σελίδες του Comicdom.gr, πέρασαν δεκάδες συντάκτες (με τους περισσότερους, ευτυχώς, να παραμένουν για αρκετό καιρό – ή ακόμη και μέχρι σήμερα), σαφώς λιγότεροι αρχισυντάκτες, ένας μόνο webmaster/administrator, και χιλιάδες κείμενα, κάποια εξαιρετικά και κάποια… λιγότερο εξαιρετικά.
Με αφορμή αυτή την ιστορική (ίσως όχι, αλλά σίγουρα σημαντική για εμάς) επέτειο, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το BEST OF αυτού του μήνα, στα αγαπημένα μας posts από το πλούσιο archive του Comicdom.gr. Υπέρμετρα αυτοαναφορικό; Προκλητικά αυνανιστικό; Εντελώς περιττό και αδιάφορο, για τους περισσότερους επισκέπτες του site; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ίσως και να είναι θετική, αλλά αν δεν ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, στα δέκατα γενέθλιά μας, πότε θα το κάνουμε;
Στο παρόν BEST OF, λοιπόν, δέκα συντάκτες του Comicdom.gr ξεσκονίζουν το archive μας (τόσο το τρέχον, όσο και το παλιό, απ’ το οποίο ξεκίνησαν όλα), και ο κάθε ένας από αυτούς επιλέγει ένα αγαπημένο του post (με μοναδικό περιορισμό να μην είναι δικό του – ακόμη και η αυτοαναφορικότητα πρέπει να έχει κάποια όρια!), το οποίο και μας παρουσιάζει…
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου
BEST OF #30: Modern American Anthologies
10 Οκτωβρίου 2012
Συντάκτης: Δημήτρης Σακαρίδης
Άντε, τώρα, να διαλέξεις ανάμεσα σε 5500τόσα άρθρα, από τις εύστοχες και ενήμερες συνεντεύξεις του Θωμά, και τα γεμάτα ατόφια λατρεία για τα comics, άρθρα του Αρηκώτση, μέχρι τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που έχουν δώσει μόνιμοι και προσωρινοί συνεργάτες μας, και για τους οποίους μακάρι να ‘χα τη δυνατότητα να αναφερθώ στον καθένα ξεχωριστά.
Στο δια ταύτα, ξεχωρίζω ένα άρθρο του Σακαρίδη, ένα από αυτά με αξιοζήλευτο flow γραφής, και ξεκάθαρη τη βαθιά κατανόησή του για το Μέσο των comics, πέρα των εγκυκλοπαιδικών του γνώσεων, ή και του ενδελεχούς research που προηγήθηκε.
Enjoy!
Αριστείδης Κώτσης
EDITORIAL: Confessions Of A Birthday Mind
7 Νοεμβρίου 2005
Συντάκτης: Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου
Ήμουν αναγνώστης του Comicdom από το πρώτο τεύχος του fanzine (κάπου στο μακρινό 1996). Το κείμενο του Δημήτρη Σακαρίδη (στο έντυπο) για τις “Αδικημενες Μεγαλοφυιες” ήταν αυτό που, περισσότερο από οτιδήποτε αλλο, με καθόρισε ως αναγνώστη και αποτέλεσε οδηγό στην αναζήτηση μου για καλά comics .
Όταν, το 2004, το Comicdom απέκτησε ηλεκτρονική υπόσταση, γνώριζα ήδη πως τα αγαπημένα μου κείμενα ήταν μακράν αυτά που έγραφαν ο Δημήτρης Σακαρίδης και ο Βασίλης Σάκκος. Για αυτό και το editorial που έγραψε ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (με τον οποίο, τότε, θεωρούσα πως είχαμε αρκετά διαφορετική αισθητική) με χτύπησε σαν κεραμίδα και μάλιστα σχεδόν από το πουθενά, με ανάγκασε να το επισκεφτώ ξανά, πολλές φορές, και να το ξεχωρίζω ανάμεσα σε όσα διάβασα online.
Μαρίνος Λούρος
REVIEW: STORM DOGS #1-6
22 Ιουλίου 2013
Συντάκτης: Τάσος Κυριακίδης
Ως νέος στην παρέα του Comicdom, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο post ανάμεσα στα τόσα που έχουν αναρτηθεί τη δεκαετία αυτή. Επίσης, δεν ήρθε κανείς να με δωροδοκήσει. (Μάλλον πρέπει να ρίξω τις τιμές μου…)
Οπότε, ως αναγνώστης, συντάκτης, αλλά και νεόκοπος reviewer, θα επικεντρωθώ σε αυτό που θεωρώ την ουσία ύπαρξης του ιστότοπου. Και ποια είναι αυτή; Η αέναη προσέγγιση των fans στις δημιουργίες της εικονογραφημένης λογοτεχνίας. Έτσι, ως αγαπημένο post, επιλέγω ένα review το οποίο θεωρώ πολύ όμορφα δομημένο και ολοκληρωμένο, αυτό για τον πρώτο κύκλο του STORM DOGS, από τον Τάσο Κυριακίδη. Γιατί το συγκεκριμένο περισσότερο από τα υπόλοιπα; Διότι είναι μεστό και άκρως πληροφοριακό. Παρουσιάζει με εξαιρετική πληρότητα το setting, την ιστορία, τους χαρακτήρες και, φυσικά, το artwork.
Δε ξέρω αν παίζει ρόλο που ο Τάσος είναι γραφίστας, αλλά το όλο στήσιμο του review, όπως βγαίνει στην οθόνη, δίνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μαζί με την επιλογή και την τοποθέτηση των εικόνων (όπως και το “continues” στο τέλος), το έκανε ένα ευχάριστα αναγνώσιμο, αλλά και “πειστικό” άρθρο.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. Χάρη στον Τάσο και το συγκεκριμένο review του, γνώρισα και απόλαυσα το STORM DOGS και περιμένω περισσότερα! Τόσο από το comic, όσο και από τον συντάκτη…
Ιλάειρα Μισιρλιάδη
TOP 100 CHARACTERS: 20-11
20 Δεκεμβρίου 2012
Συντάκτης: Ομαδικό άρθρο
Δέκα χρόνια online Comicdom! Να τα χιλιάσουμε!
Όταν οι editors μας ζήτησαν να διαλέξουμε και να παρουσιάσουμε το αγαπημένο μας άρθρο, ήμουν σίγουρη ότι η μνήμη χρυσόψαρου που κατέχω, δε θα μου επέτρεπε να ανακτήσω οτιδήποτε προ 2010. Επιβεβαιώθηκα…
TOP 100 CHARACTERS, λοιπόν. Το άρθρο εκδόθηκε την πρώτη χρονιά μου στην ομάδα του Comicdom, και επρόκειτο για μία ομαδική δουλειά. Θυμάμαι ατελείωτα email (θα έλεγα spamming, αλλά η φάση είχε ποιότητα), αστεία μεταξύ μας, αλλά και δουλειά, ώστε να βγει αυτό το TOP 100, που δεν θα μπορούσε να έχει πιο ευρεία θεματική. Και το αποτέλεσμα: Ένα σύνολο άρθρων με ποικιλία, εκπλήξεις, humor, και τον Joker στην κορυφή. Ένα σύνολο που έχει να μεταδώσει πολλά, ακόμη και στον πιο ενημερωμένο αναγνώστη, που μπορεί να διασκεδάσει και τον πιο ανίδεο επισκέπτη. Τα σύντομα κείμενά του, μου επιτρέπουν να τα διαβάζω ξεκούραστα, και η ποικιλία τους με κάνει να μην τα βαριέμαι ποτέ. Ναι, το αγαπημένο μου άρθρο είναι ένα πάντρεμα γνώσεων, γούστων και επιρροών, από όλη την ομάδα του Comicdom, γιατί, όπως λένε, “η ισχύς εν τη ενώσει”.
P.S.: (Οι editors ήταν ξεκάθαροι και σαφείς: διαλέγουμε κείμενο ΑΛΛΟΥ συντάκτη. Ε, έκλεψα λίγο στα ψιλά γράμματα, συγγνώμη.)
Γιώργος Ξύδης
Panel Discussion: Inside The Industry
10 Αυγούστου 2005
Συντάκτης: Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης
Όσο ενδιαφέρον έχουν τα ίδια τα comics, τόσο (και μερικές φορές περισσότερο) έχουν τα πράγματα γύρω από τα comics. Και σε αυτή τη διάσταση, τα comic stores και οι ιδιοκτήτες τους, έχουν δεσπόζουσα θέση. Για έναν comic fan, η επίσκεψη στο αγαπημένο του κομιξάδικο είναι ιεροτελεστία. Στο comic store, νιώθεις άνετος σαν να βρίσκεσαι στο φυσικό σου περιβάλλον και, ασφαλώς, στο επίκεντρό του είναι ο ιδιοκτήτης του. Ο άνθρωπός σου, ο μύστης, αυτός που θα σε συμβουλέψει για το ποιους νέους τίτλους θα επιλέξεις, θα ακούσει υπομονετικά τον πόνο σου για το πως κατέστρεψαν την αγαπημένη σου σειρά και, φυσικά, θα τσακωθεί μαζί σου για την τελευταία ταινία βασισμένη σε comics!
Μία συνέντευξη τριών τέτοιων ανθρώπων, από τον Σπύρο Ευάγγελο Αρμένη, όπου μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για κάτι που είναι το hobby μας, αλλά γι’ αυτούς είναι η δουλειά τους, ήταν, για μένα, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα posts, αυτά τα δέκα χρόνια του Comicdom.gr.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Θωμάς Παπαδημητρόπουλος
TOP 100 OF THE 80s: 1. MAUS
20 Ιανουαρίου 2012
Συντάκτης: Βασίλης Σάκκος
Όταν η διαδικασία επιλογής του αγαπημένου μου κειμένου, από την ιστορία του Comicdom.gr, με οδήγησε σε μια χούφτα από αφιερωματικά reviews για τα διάφορα Top 100 που έχουμε δημοσιεύσει, η τελική επιλογή έγινε ακόμη πιο δύσκολη, γιατί συχνά-πυκνά έμπαινε στη μέση η προτίμηση του comic που παρουσιαζόταν και όχι αυτό καθαυτό το κείμενο. Νομίζω πως το ξεπέρασα σε μεγάλο βαθμό, όμως, και επέλεξα, στην κορυφαία θέση των προτιμήσεών μου, το κείμενο του Βασίλη Σάκκου για το MAUS, στο πλαίσιο του TOP 100 OF THE 80s.
Αν με ρωτούσατε πριν το διαλέξω, μάλλον θα απέκλεια κάποιο τέτοιο review. Έχουμε γράψει δεκάδες κείμενα για το MAUS – πόσο θα μπορούσε να διαφέρει το ένα από το άλλο; Αλλά ο Βασίλης, συνηθισμένος στο να παίρνει το εναλλακτικό μονοπάτι, έγραψε ένα κείμενο που ξεχώρισε (λόγω και της δυσκολίας του καθήκοντος που ανέλαβε), τόσο λυρικό όσο και ουσιαστικό, επικεντρώνοντας σε έναν σημαντικό και παράλληλα παραγνωρισμένο τομέα: αυτόν του συμβολισμού του comic. Βοηθά, βέβαια, και το γεγονός ότι οι ποιητικές του εξάρσεις βρίσκονταν υπό πλήρη έλεγχο σε αυτό το κείμενο – κάτι σπάνιο, αλλά πάντα καλοδεχούμενο. (Τώρα μιλάει ο editor μέσα μου, οπότε σταματώ να γράφω…)
Μπίλλυ Πέτσης
EUROPEAN CIRCUS: ΦΡΕΝΤΥ ΛΟΜΠΑΡ – Ο ΚΟΜΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΧΗΔΟΝΑΣ
7 Απρίλιου 2006
Συντάκτης: Πάνος Κρητικός
Εκτός του ότι είναι από τα λίγα ελληνικά άρθρα που μου γνώρισε τον Freddy Lombard και αναφέρεται σε αυτό το καταπληκτικό comic και τον σπουδαίο δημιουργό του, Yves Chaland, διαβάζοντάς το βλέπεις πως μόνο ένα review αναλυτικότερης ματιάς έχει ενδιαφέρον και πως, αν είσαι τυχερός, θα αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα για το τι “είναι” το εκάστοτε comic.
Το κείμενο της στήλης EUROPEAN CIRCUS ήταν ένα (ίσως από τα αρκετά) ερεθίσματα, που – άμεσα ή έμμεσα, δεν έχει σημασία – με βοήθησαν να ενστερνιστώ το concept της παράδοσης, το οποίο στη συνέχεια το κουβαλούσα προίκα μου. Όταν ήρθε και μένα η σειρά μου να μυηθώ στον μοντερνισμό και στην καινοτομία, τη ρήξη με την παράδοση, και στην αποδόμηση και την εκ νέου δόμηση, με παραδοσιακά συστατικά, του μεταμοντερνισμού, πιστεύω πως είχα μία, θα έλεγα, σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπόρεσε και στηρίχθηκε ο συλλογισμός και η επεξεργασία των δεδομένων μου.
Δεν ξέρω πως θα μου φανεί αν το ξαναδιαβάσω τώρα, πάντως εκείνη την φορά που το πρωτοδιάβασα και με βάση αυτά που θυμάμαι, πρέπει να είχε κάτι το ιδιαίτερο, όπως πολύ ιδιαίτερο είναι και το comic, αφήνοντας μου την ίδια αίσθηση στην πρώτη ανάγνωση.
Δημήτρης Σακαρίδης
REVIEW: SMILE
28 Ιουλίου 2013
Συντάκτης: Χαρά Τριανταφύλλου
Δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιλέξω το αγαπημένο μου κείμενο, ανάμεσα στα χιλιάδες που έχουμε δημοσιεύσει αυτά τα 10 χρόνια. Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι να αρχίσουν να μου στέλνουν τις επιλογές τους οι υπόλοιποι συντάκτες, το αφιέρωμα στα 10 Χρόνια Comicdom ήταν κάτι που “θα γινόταν”, αλλά δεν είχε ριζώσει στο μυαλό μου ότι θα έπρεπε “να το κάνω”…
Μετά από τις πρώτες μέρες έρευνας, όπου διάβασα κάποια συγκεκριμένα κείμενα των “συνηθών υπόπτων” (όχι, δεν θα σας πω ποιοί είναι), σκέφτηκα πως έπρεπε να ψάξω λίγο και στα archives των συντακτών που, για διάφορους λόγους, δεν συνεργάζονται πλέον με το Comicdom. Κάπου εκεί, θυμήθηκα το πόσο καλά κείμενα έγραφε η Χαρά Τριανταφύλλου, συνδυάζοντας την ορθολογική προσέγγιση του αφοσιωμένου reviewer, με την φρέσκια ματιά κάποιου που δεν διαβάζει comics για δεκαετίες, και όλα αυτά, πάντα, με το προσωπικό της, εντελώς ξεχωριστό ύφος.
Και βρέθηκα ξανά μπροστά σε αυτό το review που είχε γράψει για το SMILE της Raina Telgemeier, και απόλαυσα εκ νέου την εξαιρετική, γεμάτη παιδικές αναμνήσεις, εισαγωγή, τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο περιγράφει το “σώμα” και την “ψυχή” του graphic novel, χωρίς να κάνει spoilers για την ιστορία, το θαυμάσιο λεξιλόγιο και την άψογη χρήση των εκφραστικών μέσων που (πρέπει να) διαθέτει κάθε συντάκτης, και, κυρίως, την αριστοτεχνικά γραμμένη τελευταία παράγραφο, που παραμένει μια από τις καλύτερες που έχουν ανέβει στο Comicdom.gr.
Χαρά, όταν ξεμπερδέψεις με τις σπουδές σου στο εξωτερικό, εύχομαι ειλικρινά να βρεις το χρόνο και τη διάθεση να επιστρέψεις στο Comicdom. Η θέση σου θα σε περιμένει.
Αντώνης Σουβατζής
REVIEW: PILGRIM JÄGER Vol. 1
23 Μαΐου 2008
Συντάκτης: Κώστας Λαμπρόπουλος
Ως αναγνώστης του Comicdom, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, έχω διαβάσει άρθρα συγκλονιστικά, άρθρα που μου άνοιξαν τα μάτια και τους ορίζοντες, μου έμαθαν νέους καλλιτέχνες και είδη, με δίδαξαν ιστορία και με έκαναν να ψάξω (και να ψαχτώ) λίγο περισσότερο στο θέμα comics.
Το άρθρο που παρουσιάζω εδώ, δεν είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει στο Comicdom.gr. Το ίδιο το comic, για το οποίο γίνεται το συγκεκριμένο review, ούτε το ξέρω, ούτε το έχω διαβάσει (και ούτε πρόκειται να το διαβάσω ποτέ, πιθανότατα). Ο λόγος που επιλέγω αυτό το post και το βάζω εδώ, είναι περισσότερο συναισθηματικός, μιας και το διάβασα σε μία από τις πιο βαρετές και ανούσιες περιόδους της ζωής μου, σε μία σκοπιά, κάπου στη Θεσσαλία.
Ήταν, νομίζω, το πρώτο κείμενο του Κώστα Λαμπρόπουλου που διάβαζα, και ο ΕΠΙΚΟΣ πρόλογός του, αλλά και το εγκυκλοπεδικού χαρακτήρα ύφος του, με είχαν κάνει να χαμογελάω για ΠΟΛΥ ώρα. Μάλιστα, μου είχε κοστίσει και μια ελαφριά καμπάνα, λόγω του ανεξήγητου μειδιάματος ενώπιον του Λοχαγού που ήρθε για έφοδο… Θενκς, Κώστα!
Μυρτώ Τσελέντη
1ο Διεθνές Συνέδριο Comics Στη Μυτιλήνη: An “A Class” Experience!
25 Μαΐου 2005
Συντάκτης: Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου
Χμμμ… Λαμπρές ιδέες… “Διαλέξτε το αγαπημένο σας κείμενο από το αρχείο του Comicdom.gr και γράψτε για αυτό”. Μπορεί να μην είμαι δέκα χρόνια μέλος του Comicdom, αλλά δεν είμαι και πολύ μακριά από το επετειακό αυτό νούμερο (ήμουνα νια και γέρασα). Συνεπώς, έχω διαβάσει πολλά κείμενα, όλα αυτά τα χρόνια, και προφανώς έχω πολλά που αγαπώ. Υπάρχουν κείμενα εξαιρετικά γραμμένα, υπάρχουν κείμενα με τα οποία έκλαιγα μέχρι δακρύων από τα γέλια, υπάρχουν κείμενα με τα οποία έμαθα πράγματα για τα κόμικς, με τα οποία ανακάλυψα δημιουργούς, καθώς και μεγάλα ή μικρά διαμάντια.
Υπάρχουν και μερικά κείμενα (λίγα, το ομολογώ) τα οποία υπογράφω και για τα οποία είμαι περήφανη. Και τέλος, υπάρχουν και 2-3 άτιμα, από αυτά τα συναισθηματικά, που σημαίνουν κάτι πολύ παραπάνω απ’ ότι οι λέξεις τους και συνδέονται με καταστάσεις πέρα από τα comics. Γιατί η ζωή μου είναι γεμάτη από Comicdom και είμαι απίστευτα (πολυεπίπεδα) ευτυχής για αυτό. Οπότε, το μόνο δίκαιο για όλα τα υπόλοιπα κείμενα, είναι να κάνω το προφανές και να προτιμήσω την “εύκολη λύση”. Κανένα από τα άλλα αγαπημένα κείμενα δεν θα γκρινιάξει και κανένα δεν θα μου κάνει μουτράκια μετά. Αλητεία, το ξέρω, αλλά καμιά φορά, η προφανής λύση στο πρόβλημα είναι και η σωστή.
Συνεπώς, επιλέγω το κείμενο του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, που σηματοδοτεί την αρχή όλων, το κείμενο όπου περιγράφεται η πρώτη γνωριμία, αν και χωρίς τα παρελκόμενά της. (Τύπου, ακόμη δεν έχω πειστεί ότι όσοι κάνουν νιντζίτσου δεν είναι εντελώς βλαμμένοι.)
Ηλία, Δημήτρη, Γιάννη και Λήδα, ευχαριστώ!