SNAPSHOT REVIEWS (TV Series Edition)
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, φέτος γίνεται χαμός από comic-related τηλεοπτικές σειρές (αμερικανικές βεβαίως-βεβαίως). Πάμε να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις σειρές στα τελευταία (μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) επεισόδια.
CONSTANTINE (Pilot Episode): “Non Est Asylum“
Σενάριο: David S. Goyer, Daniel Cerone
Σκηνοθεσία: Neil Marshall
Πρωταγωνιστούν: Matt Ryan, Lucy Griffiths, Charles Halford
NBC
Ξεκινάμε με τα δύσκολα, μιας και μιλάμε για newcomer με ένα μόλις επεισόδιο διαθέσιμο. Ας ξεχωρίσουμε τα θετικά από τα αρνητικά.
Στα θετικά, το μάλλον καλό casting που, για να πω την αλήθεια, μου θυμίζει λίγο TRUE BLOOD (και δεν έχω ιδέα γιατί…). Τα production values φαίνεται να είναι και εδώ καλά, με, ίσως, λίγο πιο “φτηνά” visual effects από ότι θα περιμέναμε. ΤέλοςM ο Matt Ryan φαίνεται οπτικά να είναι καλή επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, δε με έπεισε απολύτως ότι κάνει για Constantine (από την άλλη είναι μάλλον καλύτερος από τον Keanu Reaves…).
Στα αρνητικά, θα σημείωνα τον έντονο εξαμερικανισμό της σειράς, με μόνη βρετανική νότα τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Εκτός, όμως, από το καθαρά εθνικό του θέματος, εντόπισα έντονο εξαμερικανισμό και στο ίδιο το περιεχόμενο και την προσέγγιση των παραγωγών στο θέμα “Hellblazer”. Πολύ πιο TV friendly, καθαρισμένο και γυαλισμένο για mainstream τηλεόραση. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Constantine ΔΕΝ καπνίζει ωσάν φουγάρο είναι από μόνο του φάουλ.
Στο επεισόδιο έχουμε μία πρώτη προσπάθεια να δούμε κάποια στοιχεία από το παρελθόν του “ήρωά” μας, καθώς και μία εικόνα από το παρόν, με την πρώτη του προσπάθεια να αρχίσει να βοηθάει κόσμο. Αν ήμουν τελείως άσχετος με το θέμα Constantine και η πρώτη μου επαφή ήταν αυτό το επεισόδιο, θα συμπέραινα ότι εδώ έχουμε έναν ψιλοτρελό, ψιλοθρησκόληπτο, μάλλον αντισυμβατικό Άγγλο, με σκοτεινούτσικο παρελθόν και απολύτως αβέβαιο μέλλον, εκεί με τα διαόλια που έχει μπλέξει.
Ο χρόνος θα δείξει την ποιότητα αυτής της σειράς. Προς το παρόν αφήνει μέτρια επίγευση.
Επόμενο επεισόδιο: 31/10
ARROW (S03E03): “Corto Maltese“
Σενάριο: Erik Oleson, Beth Schwartz
Σκηνοθεσία: Stephen Surjik
Πρωταγωνιστούν: Stephen Amell, Katie Cassidy, David Ramsey, Paul Blackthorne, Emily Bett Rickards, Colton Haynes κ.ά.
The CW
Τα δύο αρκετά καλά πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν ακολουθεί ένα αρκετά χλιαρό. Το σήμα κατατεθέν της σειράς, τα flashbacks, είναι πάλι εδώ, αλλά αυτή τη φορά δε βλέπουμε το παρελθόν του Oliver, αλλά της Thea. Η λεγάμενη, λοιπόν, έχει φύγει με τον πατέρα της (Malcom Merlin, duh!) στο Corto Maltese (note to self: ευκαιρία να ξαναδιαβάσω τα comics!). O Oliver με τη βοήθεια της Felicity (η οποία δουλεύει πλέον και για τον Roy Palmer!) – φυσικά – την εντοπίζουν και κατεβαίνουν όλοι μαζί να την πείσουν να επιστρέψει στη Starling. Από διαβολική σύμπτωση (!), εκεί βρίσκεται και ένας πράκτορας του A.R.G.U.S. που έχει κάτι νταραβέρια με τη μαφία και τον ψάχνουν. Α, και η αχώνευτη (ξέρετε για ποια μιλάω) αρχίζει πάλι τις ανοησίες της. Τα δερμάτινα, πάντως, της πάνε.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει σκοπό το characterization της νέας Thea Quinn (ή μήπως Merlin;) και μόνο ως τέτοιο πρέπει να το δείτε.
Επόμενο επεισόδιο: 29/10 (το παρόν κείμενο γράφτηκε πριν από αυτή την ημερομηνία)
MARVEL’S AGENTS OF S.H.I.E.L.D. (S02E05): “A Hen in the Wolfhouse”
Σενάριο: Brent Fletcher
Σκηνοθεσία: Holly Dale
Πρωταγωνιστούν: Clark Gregg, Ming-Na, Chloe Bennet, Elizabeth Henstridge κ.ά.
ABC
Στην αρχή της, αυτή η σειρά ήταν στα όρια του υποφερτού. Πάντα άκουγα την ίδια ερώτηση: Μα, βλέπεις ακόμα S.H.I.E.L.D;;!! Ο ψυχαναγκασμός μου με ώθησε, όμως, να συνεχίσω να το βλέπω και ΝΑ! Από τη στιγμή που το τηλεοπτικό MU συνέκλινε με το κινηματογραφικό MU η σειρά ανέβηκε μια-δυο κατηγορίες και πλέον παρακολουθείται ευχάριστα, προσφέροντας δυνατό plot, ενδιαφέροντες (-ish) χαρακτήρες και ικανοποιητικές δόσεις σασπένς και δράσης.
Σε αυτό το επεισόδιο, βλέπουμε τον πατέρα της Skye, μαθαίνουμε τους φόβους της Reina και κάποια ακόμα σχέδια της HYDRA. Η Simmons (που δρούσε undercover εντός της HYDRA) αποκαλύπτεται και, κατά την προσπάθεια της να ξεφύγει, γνωρίζουμε άλλον έναν undercover S.H.I.E.L.D. πράκτορα.
Χαμηλού budget επεισόδιο (=λίγα μπαμ-μπουμ), αλλά με σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ιστορίας.
Επόμενο επεισόδιο: 28/10 (το παρόν κείμενο γράφτηκε πριν από αυτή την ημερομηνία)
THE FLASH (S01E03): “Things You Can’t Outrun”
Σενάριο: Alison Schapker, Grainne Godfree
Σκηνοθεσία: Jesse Warn
Πρωταγωνιστούν: Grant Justin, Candice Patton, Carlos Valdes, Jesse Martin, Thomas Cavanagh κ.ά.
The CW
OΚ, ωραία τα voice over στην αρχή και στο τέλος του επεισοδίου, αλλά αυτό αρχίζει και καταντάει ολίγον αστείο/γελοίο. Η σειρά αρχίζει και δείχνει το targer group της (αμερικάνοι teenagers), χωρίς φυσικά αυτό από μόνο του να σημαίνει κάτι. Εξακολουθεί να είναι μία διασκεδαστική, πλην όμως “εύκολη” σειρά, ιδανική να την βλέπεις τρώγοντας (in my case).
Σε αυτό το επεισόδιο, έχουμε ακόμα λίγο characterization, τόσο του ίδιου του Barry Allen, όσο και των supporting χαρακτήρων, με ιδιαίτερη αναφορά στο Dr. Wells και στο παράξενο (ίσως και σκοτεινό) παρελθόν του και προθέσεις του. Κατά τα άλλα, έχουμε έναν νέο villain, τον The Mist, που, δύσκολα μεν “εύκολα” δε, βγάζουν από τη μέση (το Team Flash ντε) και τον “αποθηκεύουν” στη φυλακή για meta-humans που δημιουργούν στα υπόγεια του S.T.A.R. Labs. Και, seriously, υπάρχει χαρακτήρας που λέγεται Caitlin Snow…
Καταλήγω πως σε αυτή, όπως και σε μερικές άλλες σειρές του είδους, το main story του επεισοδίου προσφέρει πραγματικά λίγα στην συνολική πλοκή της σειράς. Ίδωμεν.
Επόμενο επεισόδιο:28/10 (το παρόν κείμενο γράφτηκε πριν από αυτή την ημερομηνία)
GOTHAM (S01E06): “Spirit of the Goat“
Σενάριο: Bruno Heller, Ben Edlund
Σκηνοθεσία: T.J. Scott
Πρωταγωνιστούν: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz κ.α.
FOX
Πολλά flashbacks στις φετινές comic-related σειρές. Μόνο που εδώ γίνεται λίγο περίεργο, μιας και η ίδια η σειρά πρόκειται για ένα flashback των Gotham’s finest…. Εν πάσει περιπτώσει, το GOTHAM φαίνεται να αρχίζει να βρίσκει τα πατήματα του. Η κύρια πλοκή είναι άριστα δεμένη με τα side quests (a.k.a. κυνηγάμε έναν καινούργιο κακό σε κάθε επεισόδιο) και οι κύριοι παίκτες αρχίζουν να ξεχωρίζουν. Τα production values της σειράς είναι στο θεό, κατά τη γνώμη μου, και ένα από τα πράγματα που με συναρπάζουν μέχρι στιγμής είναι η μουσική που επενδύει τα επεισόδια. Ατμοσφαιρική όσο δεν πάει, μου θυμίζει τη μουσική που ακουγόταν πριν από αρκετά χρόνια στο εκπληκτικό BATMAN THE ANIMATED SERIES.
Στο ίδιο το επεισόδιο, τώρα, βλέπουμε κάποια πράγματα για το παρελθόν του Harvey Bullock, ο Bruce Wayne μας πείθει για τον εσωστρεφή ψυχαναγκασμό του από μικρός, οι οικογένειες των μαφιόζων παίζουν το παιχνίδι τους και ο Penguin ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τη σατανική του ιδιοφυία. Ο Gordon είναι στριμωγμένος στον τοίχο μέχρι και τη στιγμή που τον συλλαμβάνουν, ενώ στο παιχνίδι αρχίζει να μπαίνει σιγά-σιγά και ο αγαπημένος E. Nygma.
Καλά πάμε εδω!
Επόμενο επεισόδιο: 3/11
Αυτά είδαμε μέχρι στιγμής. Δεν είναι πλήρης ο κατάλογος, μιας και ο γράφων δεν προλαβαίνει να τα βλέπει ΟΛΑ!
Μια παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω σε αυτό το σημείο είναι πως, σε όλες τις παραπάνω σειρές φαίνεται να ακολουθείται πάνω-κάτω το ίδιο αφηγηματικό pattern. Voice overs, flashbacks και δομή αυτοτελούς επεισοδίου με παράλληλο main plot που συντηρείται από τα fillers του κάθε επεισοδίου. Σταδιακό χτίσιμο χαρακτήρων, ένας κάθε φορά, και δημιουργία αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.
Δε λέω πως είναι απαραίτητα κακό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έχει δώσει καλά αποτελέσματα. Είναι σίγουρα βολικό, και για τους παραγωγούς, αλλά και για το μέσο τηλεθεατή.
Καλή τηλεθέαση!