ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ: Άγνωστες Συλλογές/Περιοδικά Πριν Το 2000
Καλώς ήλθατε σε ακόμα ένα θέμα της στήλης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ. Σήμερα, θα ρίξουμε μία ματιά σε κάποιες συλλογές/περιοδικά που, όπως διαβάσατε και στον τίτλο, κυκλοφόρησαν πριν το 2000 και είναι λίγο-πολύ άγνωστα στο ευρύ κοινό. Μιλάω για περιοδικά, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα περισσότερο γνωστά της ίδιας εποχής – απλά λίγο το τιράζ, λίγο η διανομή (ή, καλύτερα.. η καθόλου διανομή), τα έφεραν στη θέση να μιλάμε σήμερα για αυτά :P.
Ξεκινάμε ημερομηνιακά πάντα και βλέπουμε τη συλλογή ΧΑΡΤΟΚΛΙΠΣ. Στην κατοχή μου έχω δύο τεύχη από αυτή τη σειρά, άρα ό,τι γράψω (ή ό,τι διαβάσετε) προέρχεται απο πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στα τεύχη αυτά. Είναι μια έκδοση των ΠΡΟΧΕΙΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ από τη Θεσσαλονίκη, που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος (λογικά) μέσα στο 1988. Μία πολύ όμορφη προσπάθεια, που περιέχει έργα μόνο από Έλληνες δημιουργούς. Τα δύο τεύχη που έχω κυκλοφόρησαν μέσα στο 1989, είναι ασπρόμαυρα, με 20 σελίδες το καθένα (16 σελίδες μέσα + τέσσερις σελίδες τα εξώφυλλα). Από την εισαγωγή του 8ου τεύχους διαβάζουμε πως κυκλοφορούν σταθερά ανά 40 μέρες και πως ο στόχος του περιοδικού είναι να φτάσει και να σταματήσει στο 14ο τεύχος (δυστυχώς, δεν ξέρω να σας πω αν ο στόχος αυτός επετεύχθη).
Επίσης, από την εισαγωγή, αλλά και από το οπισθόφυλλο των δύο αυτών τευχών, μπορούμε να δούμε πως είναι αριθμημένα σε 50 αντίτυπα το καθένα. Άρα δεν μας φαίνεται περίεργο πώς και δεν είναι τόσο γνωστός ο τίτλος, αν και κατά περιόδους έχουν γραφτεί λίγα πράγματα για τo ΧΑΡΤΟΚΛΙΠΣ σε άλλα περιοδικά, όπως ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και το CINE7. Μέσα υπάρχουν έργα των: Άγγελος Μπάκας, Γιώργος Μπάκας, Γιώργος Τραγάκης, Θόδωρος Υφαντίδης, Δημήτρης Τσαβδαρίδης, Απόστολος Μακρογιαννίδης, Τηλέμαχος Τσουμάκος, Τόλης, Χρήστος Καραμπής, Δημήτρης Πιτέλης, Δημήτρης Κερασίδης, Γιώργος Κολλάτος. Από τις συμμετοχές που μόλις διαβάσατε και οι οποίες είναι και των δύο τευχών, συμπεραίνουμε επίσης, πως υπάρχουν διαφορετικοί δημιουργοί από τεύχος σε τεύχος, με έναν πυρήνα 2-3 ατόμων σταθερό. Άρα, υποθέτω πως και στα υπόλοιπα τεύχη, που δυστυχώς δεν έχω στην κατοχή μου (και λογικά δεν θα τα αποκτήσω ποτέ 😛 ), θα υπάρχουν και άλλα γνωστά ονόματα.
Περνάμε να δούμε τον δεύτερο τίτλο για σήμερα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανονικά περιοδικά της εποχής εκείνης. Μιλάμε για το KA-BOOM του Δημήτρη Βίδου και της Plumtree (ή αλλιώς Δ. Τσαμούταλη). Αν και στο εξώφυλλο περιγραφόταν ως “Διμηνιαίο Comix Fanzine”, κυκλοφόρησε το πρώτο και μοναδικό τεύχος τον Δεκέμβριο του 1992. Η τιμή του ήταν 500 δραχμές για 52 σελίδες (48 σελίδες + 4 τα εξώφυλλα), αλλά, αν λάβουμε υπόψη τις ιστορίες που είχε μέσα, το στήσιμο, μέχρι και την εκτύπωση του περιοδικού, πιστέψε με, άξιζε μέχρι και την τελευταία δραχμή. Όλες οι ιστορίες που δημοσιεύονται στο περιοδικό είναι των δύο προαναφερθέντων δημιουργών (και μόνο αυτών), όμως πολύ δύσκολα το καταλαβαίνει αυτό κανείς από την ανάγνωση των, μιας και η κάθε μία έχει εντελώς διαφορετικό στιλ. Για τα δικά μου γούστα, είναι από τα καλύτερα περιοδικά που έχουν πέσει στα χέρια μου. Πριν περάσω στον επόμενο τίτλο, να αναφέρω απλά πως μαζί με το περιοδικό υπήρχε και ένα τετρασέλιδο (σε διχρωμία) αφιέρωμα/βιογραφία του Leopold Dustal, ο οποίος όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ( 😛 ) και δεν είναι τίποτα άλλο από μία φανταστική προσωπικότητα που έχει δημιουργήσει ο Δημήτρης Βίδος (και την οποία την χρησιμοποιεί ο ίδιος ως alter ego, κυρίως διαδικτυακά).
Τρίτος τίτλος, το περιοδικό ΠΩΛΕΙΤΑΙ, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1995. Όλο το τεύχος είναι ασπρόμαυρο, με 32 σελίδες (28 σελίδες + 4 εξώφυλλα), ενώ πουθενά δεν αναφέρεται η τιμή του. Και σε αυτό το περιοδικό, αν και άγνωστο, έχουμε συμμετοχές πολύ γνωστών δημιουργών όπως οι Θεοδόσης Βρανάς, Παπαδημητρίου, Στάθης, Λέανδρος, Θωμάς, και άλλοι. Μία πολύ ωραία συλλογή, που εκτός των comics που περιέχει μέσα, διαθέτει και δύο δισέλιδα με φωτογραφικό υλικό, από την Άντζελα και την Ναταλί αντίστοιχα. Αν και στο οπισθόφυλλο γράφει πως “δεχόμαστε νέους φίλους και φρέσκες ιδέες”, προϊδεάζοντάς μας για εκδοτική συνέχεια του τίτλου, δυστυχώς αυτό δεν έγινε και έμεινε και αυτός ο τίτλος στο ένα και μοναδικό τεύχος.
Τέλος αφήσαμε για σήμερα μία “δικιά μας” συλλογή, από “δικούς μας” ανθρώπους.. το ARK OF COMICS. Και όταν λέω ¨δικούς μας¨ ανθρώπους, εννοώ τον Δημήτρη Σακαρίδη (editor στο περιοδικό) και τον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου (consulting editor). Η όλη έκδοση είναι του 1997, με 52 σελίδες (48 ασπρόμαυρες σελίδες + 4 εξώφυλλα τα οποία είναι έγχρωμα), στην τιμή των 700 δραχμών. Στη συλλογή αυτή συμμετέχουν πολλοί και πλέον γνωστοί δημιουργοί όπως είναι οι: Γιώργος Τσούκης, Ηλίας Κυριαζής, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Μάγδα Λεβίνοβιτς, Λευτέρης Μαυρογιάννης, Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν, Νεκτάριος Χιόνης (μερικοί εκ των οποίων, τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα). Εκτός από τα comics μέσα υπάρχει και μία στήλη του Γιάννη Τσάκου, με τίτλο RETRO SPECTIVE. Και αυτός ο τίτλος, ενώ διαφήμιζε μέσα το επόμενο τεύχος, απ’ όσο γνωρίζω δεν είχε συνέχεια και σταμάτησε στο “νούμερο 1”. Στο τέλος του σημερινού μας θέματος θα βάλω scan του editorial του τεύχους από τον Δημήτρη Σακαρίδη, ετσι για να πάρουμε μία γεύση της όλης έκδοσης.
Τέλος και για σήμερα, αν και θα μπορούσα να αναφερθώ σε ακόμα περισσότερες συλλογές/περιοδικά. Δίνω την υπόσχεση να κάνω και εδώ ένα δεύτερο θέμα κάποια στιγμή, με ακόμα περισσότερους άγνωστους τίτλους (όσο είδατε συνέχεια σε άλλα θέματα, άλλο τόσο θα δείτε και εδώ, αλλά είπαμε… η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία 😛 ). Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά. 🙂