TOP 50 ARTISTS: 2. Jack Kirby
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως η 2η θέση και ο Jack Kirby είναι τελείως αταίριαστα πράγματα. Ας είναι. Χωρίς να κάνω spoilers, δέχομαι ότι το #1 αυτού του Top θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Jack “The King” Kirby. Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται για τη 2η θέση αλλά για την… 1Β, ας συνεχίσουμε.
Πραγματικά τι μπορεί να γράψει κανείς που να περιγράφει το μεγαλείο αυτού του καλλιτέχνη; Μη ξεχνάμε πως από τα τέλη των 30s ήταν ήδη ένας super star του χώρου, έχοντας συνδημιουργήσει μαζί με τον Joe Simon τον θρυλικό Captain America. Μαζί θα ξεκινήσουν τη δεκαετία του ’40 ένα καινούργιο είδος στα comics: το romance, που στις μέρες μας μπορεί να μη μας λέει κάτι, αλλά εκείνη την εποχή πουλούσε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.Η δουλειά του περιλαμβάνει τα πάντα: war, western, romance, monsters, sci-fi, horror, super hero, fantasy, strips κ.ά.
Ακόμα και με την δημιουργία κοστουμιών για το θέατρο ασχολήθηκε (και το γνωρίζετε όσοι διαβάζετε το THE WARP)! Προς το τέλος των 50s αποφασίζει να φύγει από τη DC (National, όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή), για να δουλέψει στη Marvel του Stan Lee. Ο ίδιος (ίσως και με μια δόση υπερβολής), σε μια συνέντευξη του στο THE COMICS JOURNAL περιγράφει τη πρώτη του επαφή με τον Lee κάπου μέσα στο 1958:
“Μπήκα μέσα [στα γραφεία της Marvel] και έπαιρναν τα έπιπλα, έβγαζαν τα γραφεία έξω— και εγώ είχα ανάγκη από δουλειά! …Ο Stan Lee κάθεται σε μια καρέκλα και κλαίει. Δεν ήξερε τι να κάνει, κάθεται σε μια καρέκλα και κλαίει. Του είπα να σταματήσει τα κλάματα. Του λέω: ‘Πες τους να αφήσουν τα έπιπλα εδώ, και θα φροντίσω οι τίτλοι να αρχίσουν να πουλάνε'”.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Χ-Men, Fantastic Four, η επάνοδος του Captain America, Thor, Hulk, Avengers, Silver Surfer, Galactus and the list goes on and on! O Kirby ταίριαξε τέλεια με το συγγραφικό στιλ του Lee. Bigger than life φιγούρες, υπέρτατοι κακοί που καταπίνουν πλανήτες, ημίθεοι σε απόγνωση κ.ά.. Αυτό ήταν πραγματικά το Marvel Age of Heroes και οι Lee / Kirby το βαρύ πυροβολικό (λέγε με και House of Ideas).
Τη δεκαετία του ’70 ο Kirby θα μετακομίσει στη DC (Distinguished Competition, όπως την αποκαλούσαν στην Marvel). Αν και του πρότειναν γη και ύδωρ, ο ίδιος θα προτιμήσει να ξεκινήσει με τον τελευταίο σε πωλήσεις τίτλο της εταιρείας: το SUPERMAN’S PAL JIMMY OLSEN, δείχνοντας έτσι την τρομερή εμπιστοσύνη που είχε στο ταλέντο του. Εκεί θα πρωτοπαρουσιάσει τον Darkseid και τους New Gods, δημιουργώντας ένα καινούργιο σύμπαν – το Fourth World .
Προς το τέλος της δεκαετίας, μετά από μια σύντομη επιστροφή στη Marvel, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποσύρεται από το προσκήνιο, ασχολούμενος με το animation και δίνοντας δουλειές σποραδικά σε ανεξάρτητους μικρούς εκδοτικούς οίκους.
Το έργο του συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να αποτελεί έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες του χώρου και οι ιστορίες του διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνωστών, μέσα από τις πολυτελείς επανεκδόσεις των comics του. Ένας πραγματικός γίγαντας της 9ης Tέχνης , ο William Blake των comics, όπως τον αποκάλεσε ο Grant Morrison.