S.H.I.E.L.D. #1
Writer: Mark Waid
Artist: Carlos Pacheco
Marvel Comics
Πριν ξεκινήσω το review, θέλω να δηλώσω μεγάλος fan της τηλεοπτικής σειράς AGENTS OF SHIELD. Είτε στα πρώτα, σαφώς πιο προβληματικά επεισόδια, είτε στην δεύτερη και κατά πολύ ανώτερη δεύτερη σεζόν, ήμουν πάντα εκεί και παρακολουθούσα τις περιπέτειες του Coulson και της ομάδας του. Τους είδα να δένονται σαν ομάδα, να πολεμούν την διαφθορά και τους προδότες στις τάξεις της οργάνωσης τους και πιο πρόσφατα να ανακαλύπτουν κάτι νέο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Και ήλπιζα να δω αυτή την ομάδα και στα comics, όπου θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με όλους τους ήρωες, χωρίς να περιορίζονται από συμβόλαια ηθοποιών κτλ.. Και ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του Mark Waid (DAREDEVIL, νούμερο 16 στο πρόσφατο TOP 50 των writers), συγγραφέα της νέας σειράς S.H.I.E.L.D..
Ο Waid και η Marvel μας υπόσχονται αυτοτελείς ιστορίες σε κάθε τεύχος (όπως ήλπιζε και η Βασιλεία Βαξεβάνη, στα χθεσινά SNAPSHOT REVIEWS), στις οποίες θα πρωταγωνιστούν οι χαρακτήρες της σειράς και όλο το Marvel Universe. Και ακριβώς αυτό γίνεται. Μια εισβολή τεράτων από τα Nine Worlds ξεσπάει στην Νέα Υόρκη και ο Coulson, με την βοήθεια της ομάδας του, αλλά και κάθε διαθέσιμου ήρωα, θα κληθεί να την αντιμετωπίσει και στη συνέχεια να την σταματήσει. Στο τέλος του τεύχους, η περιπέτεια έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε κάποιου είδους teaser για μια ευρύτερη ιστορία, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό, αν ο Waid καταφέρνει να παραδίδει κάθε μήνα μια αυτόνομη ιστορία. Και επειδή πρόκειται για τον Waid, εγώ προσωπικά τον εμπιστεύομαι.
Κάθε τεύχος θα έχει διαφορετικό artist. Το πρώτο τεύχος το ανέλαβε ο Carlos Pacheco (AVENGERS FOREVER, UNCANNY X-MEN), μια ταιριαστή επιλογή για να καθιερώσει το στιλ του τίτλου. Όσο εύκολα μπορεί να σχεδιάσει επικές μάχες με τέρατα και κάθε λογής ήρωα, άλλο τόσο εύκολα σχεδιάζει κουβέντες μεταξύ χαρακτήρων και πιο ήρεμες γενικότερα καταστάσεις, στις οποίες αναδεικνύονται οι χαρακτήρες αυτοί καθαυτοί. Οι Coulson, Fitz, Simmons και May μοιάζουν ως ένα σημείο στους TV counterparts τους, αλλά όχι υπερβολικά. Κάτι τέτοιο συνήθως με αποπροσανατολίζει.
Φαίνεται, όμως, πως έχουμε ένα μικρό retcon στο origin του Coulson. Στην πρώτη του εμφάνιση (BATTLE SCARS) στο Marvel Universe των comics, το origin του, όπως μας παρουσιάστηκε, ήταν κάπως διαφορετικό. Ο Waid προσθέτει στον χαρακτήρα το status του απόλυτου fanboy, τίτλος που του παρέχει ουσιαστικά την θέση που έχει στη S.H.I.E.L.D.. Έξυπνος τρόπος για να εξανθρωπίσει τον Coulson, να τον κάνει έναν από εμάς (καθώς ο κύριος λόγος που ο Coulson είναι τόσο αγαπητός στις ταινίες και στη σειρά είναι η εξαιρετική ερμηνεία του Clark Gregg, η οποία δεν είναι διαθέσιμη εδώ) και να τον καθιερώσει ως ξεχωριστό και διάσημο στους άλλους πράκτορες.
Το μοναδικό μου θέμα με αυτό το στοιχείο είναι το πόσο συχνά αναφέρθηκε στις 30 σελίδες του τεύχους. Ίσως φοβήθηκαν ότι οι αναγνώστες δεν έχουμε καλή μνήμη, οπότε έπρεπε να μας το υπενθυμίζουν κάθε τρεις σελίδες και με διάφορους τρόπους; Ελπίζω να έγινε αυτό μόνο και μόνο επειδή ήταν το πρώτο τεύχος.
Επίσης, ελπίζω η μικρή συμμετοχή των FitzSimmons και May να οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο τεύχος. Θα ήθελα να δω τι το διαφορετικό θα κάνει με αυτούς ο Waid, αλλά και τι θα κρατήσει από τις περιπέτειές τους (ή τι θα προσαρμόσει στις ιστορίες του). Όπως επίσης θέλω να δω αν η… “Skye” θα γίνει μέλος του cast. Πρόσφατα, μάθαμε το αληθινό της όνομα και τις δυνάμεις της και αποφεύγω να τα αναφέρω, επειδή αποτελούν ακόμα “φρέσκα” spoilers. Το τελευταίο μέλος της ομάδας, όπως ήταν πριν έρθουν νέα μέλη, είναι ο Grant Ward. Αυτό σημαίνει ότι δε θα τον δούμε καθόλου ή ότι αποτελεί μια άλλη εκδοχή ενός χαρακτήρα που υπάρχει ήδη στα comics, όπως ακριβώς και η “Skye”;
Ακόμα ένα αρνητικό με το S.H.I.E.L.D. #1, το οποίο επίσης θα δικαιολογήσω, επειδή είμαστε ακόμα στο πρώτο τεύχος: ήταν σχετικά βαρυφορτωμένο. Είχαμε το origin του Coulson, την γρήγορη εισαγωγή των χαρακτήρων της σειράς, την εισβολή και την εμφάνιση πολλών ηρώων, οι περισσότεροι από τους οποίους περίσσευαν. Καταλαβαίνω, όμως, ότι ο Waid και η Marvel ήθελαν να μας δείξουν από πρώτο χέρι ότι θα έχουν απεριόριστο budget και ότι θα μπορεί να εμφανίζεται κάθε ήρωας (σε αντίθεση με την τηλεοπτική σειρά), οπότε θα του την χαρίσω.
Μια δυνατή, αλλά ασφαλής αρχή, λοιπόν. Χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό, o Waid μας συστήνει 2-3 χαρακτήρες, μας επανασυστήνει άλλον έναν και τους βάζει να “παίξουν” στο τεράστιο sandbox που ονομάζεται Marvel Universe. Και μοιάζει ως ιδανική επιλογή ο συγκεκριμένος συγγραφέας, καθώς μεταξύ άλλων είναι γνωστός για της γνώσεις του στο continuity, για την έμφαση που δίνει στο characterization και για την ικανότητα να γράφει αυτόνομες ιστορίες. Μένει τώρα να δούμε ποιες ιδέες θα δανειστεί ο Waid ή ποιες ιδέες που θα συνεισφέρει αυτός θα δανειστούν οι συγγραφείς της τηλεοπτικής σειράς.