ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ: Tijuana Bibles
Σήμερα είπα να κάτσω να γράψω ένα μικρό κείμενο και να αναφερθώ σε κάποια comics(άκια), τα οποία με γοητεύουν: τα Tijuana Bibles. Ίσως κάποιοι να γνωρίζουν πως εδώ και κάποια χρόνια “τρέχω” μία αντίστοιχη σειρά με τέτοια “βιβλιαράκια”, σε συνεργασία με διάφορους εγχώριους δημιουργούς (τα Pineiada Bibles). Έτσι, σκέφτηκα πως ήταν καιρός να ασχοληθώ και με αυτό το θέμα και να παρουσιάσω εδώ δύο βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα και ασχολούνται με τα comixxx αυτά (τα Tijuana Bibles φυσικά, όχι τα Pineiada.. 😛 ). Πριν, όμως, αρχίσω να παρουσιάζω τα δύο σημερινά βιβλία, θα ήταν καλό να δούμε λίγο την ιστορία πίσω απο τα Tijuana Bibles.
Όλα ξεκινήσαν κάπου το 1920 στην Αμερική και όλη η ιστορία κράτησε μέχρι αρχές του 1960. Τα Tijuana Bibles (ή eight-pagers ή Tillie-and-Mac books ή Jiggs-and-Maggie books ή jo-jo books ή bluesies ή gray-backs ή two-by-fours ή dirty comics) είναι για πολλούς τα πρώτα underground comics που έχουν κυκλοφορήσει. Για να μην αντιγράφω όλο το κείμενο της Wikipedia, ας γράψω τα δύο πιο βασικά χαρακτηριστικά των εκδόσεων αυτών, τα οποία είναι: α) ότι ως θέμα είχαν σεξοπαρωδίες γνωστών ηρώων των αμερικανικών comics, αλλά και άλλων σταρ (τηλεοπτικών κτλ.) εκείνης της εποχής και β) ότι το format τους τις περισσότερες φορές ήταν 8σέλιδο με διαστάσεις 7 × 10.5 cm (λέω τις περισσότερες φορές, γιατί υπάρχουν και κάποια 16σέλιδα, ακόμα και 32σέλιδα, όπως και κάποια άλλα που δεν ήταν στο κλασικό landscape format).
Περνάμε ,τώρα, να δούμε τις δύο εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στα μέρη μας και ασχολούνται με τα βιβλιαράκια αυτά, με πρώτο στη σειρά ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ από τις εκδόσεις Άγρα (όπως βλέπετε και στο εξώφυλλο, το Βρόμικα είναι γραμμένο με “Ο” και όχι με “Ω”). Κυκλοφόρησε το 2012 και είναι μία ανθολογία από μερικά Tijuana Bibles, με ένα πολύ μικρό εισαγωγικό σημείωμα στην αρχή. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου αντιστοιχεί και μία σελίδα (ή αλλιώς ένα καρέ) από το κάθε Tijuana Βible που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα η άλλη μισή σελίδα απο κάτω να είναι κενή (το format της ανθολογίας είναι 12.0 x 17.0 cm). Από τη μία, καταλαβαίνω πως το έκαναν έτσι για να δώσουν την αίσθηση των πρωτότυπων εκδόσεων, από την άλλη όμως, εμένα προσωπικά το όλο στήσιμο δε μου αρέσει. Θα μπορούσαν να γράψουν κάτι, να εκμεταλλευτούν κάπως το κενό που υπάρχει σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Επίσης, θα ήθελα, εκτός από το ανώνυμο εισαγωγικό σημείωμα, να έχει μερικές πληροφορίες παραπάνω για τα Tijuana Bibles. Γενικά, όμως, είναι μια έκδοση την οποία θα πρότεινα να την πάρει όποιος ενδιαφέρεται για τα comics αυτά, μιας και η τιμή του είναι κάπου στα 12 ευρώ.
Το δεύτερο βιβλίο, έχει τίτλο ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ – Η ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΤΙΧΟΥΑΝΑ και είναι από τις εκδόσεις Γνώση (εδώ τα “ΒΡΩΜΙΚΑ” είναι με “Ω”). Αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε μέσα στο 2014 και είναι σαφώς καλύτερη απο αυτή της Άγρας, για πολλούς και διάφορους λόγους. Κατ’ αρχήν, είναι μεγαλύτερο το format (17.0 x 24.0 cm), ενώ αν και αποτελείται από λιγότερες σελίδες (κατά το 1/3 περίπου απο την έκδοση της Άγρας), έχει περισσότερες ιστορίες μέσα, διότι σε κάθε σελίδα έχει ένα ολόκληρο τεύχος Tijuana Bible (στη μία σελίδα το εξώφυλλο με μία πολύ μικρή σύνοψη της ιστορίας και στην απέναντι όλη η ιστορία). Επίσης, στα συν της έκδοσης είναι και οι τέσσερις μεγάλες “βρώμικες ιστορίες” στην αρχή, οι οποίες είναι έγχρωμες (“Η Σεξουαλική Ζωή του Τεν Τεν”, “Η Χιονόκωλη και Οι Εφτά Χάνοι” καθώς και δύο “Σεξο-Περιπέτειες του Λούκυ Λουκ”). Τρίτο συν είναι η τιμή του, κάπου στα 9 με 10 ευρώ. Και εδώ όμως θα ήθελα να είχε μερικές σελίδες παραπάνω με την ιστορία των Tijuana Bibles, αν και στο οπισθόφυλλο γράφει κάποια λίγα πράγματα.
Πριν κλείσω, να αναφέρω πως ακόμα ένα ένθετο με “βρώμικα κόμικς”, είχε κυκλοφορήσει μαζί μετο 3ο τεύχος του περιοδικού ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Σε αυτο το ένθετο εκτός απο τα comics, έχει και ένα ωραίο κείμενο για την ιστορία των Tijuana Bibles.
Αυτό ήταν και για σήμερα το θέμα μας. Τα λέμε ξανά σε ένα μήνα περίπου, με μία καινούρια έκδοση που μας έρχεται απο Κύπρο. Κάπου εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά το Greekcomics, μιας και, λόγω έλλειψης scanner (πέθανε…) τους “έκλεψα” τα εξώφυλλα των δύο βιβλίων. Καλό μήνα σε όλους. 🙂