IVAR, TIMEWALKER #1
Writer: Fred Van Lente
Artist: Clayton Henry
Valiant
Με το μεγαλύτερο τζάκι της Valiant καταπιάνεται και πάλι ο Fred Van Lente στον καινούριο της τίτλο, IVAR, TIMEWALKER, και συγκεκριμένα με τον cool μεγάλο αδερφό των Gilad (Eternal Warrior) και Armstrong (με τον οποίο ο Van Lente έχει ήδη πάρε-δώσε από το 2012, έχοντας αναλάβει να γράφει τον τίτλο ARCHER AND ARMSTRONG), ο οποίος έχει την δύναμη να ταξιδεύει με χάρη και άνεση, αν και όχι και με ιδιαίτερη ασφάλεια, στην τέταρτη διάσταση.
Ο Ivar βρίσκεται στο CERN, στο έτος 2015, στο πλευρό της Neela Sethi, λίγα λεπτά πριν η δεύτερη καταφέρει να “γράψει ιστορία”, εφευρίσκοντας το ταξίδι στο χρόνο. Την απαγάγει για να αποτρέψει την απόπειρα απαγωγής της από μία ομάδα από cyborg (ή robot ή κάτι τέλος πάντων), που τη θέλουν για τον εαυτό τους – ή μάλλον για τον αρχηγό τους – και την πηγαίνει από portal σε portal, βόλτα στην ιστορία. Η επιστήμονας σαστισμένη βλέπει παρελθόν και μέλλον να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια της, προσπαθώντας να καταλάβει τι της γίνεται και κυρίως αν ο γοητευτικός Ivar είναι όντως άξιος εμπιστοσύνης και αν αυτή και το πολύτιμο μυαλό της έπεσαν στα σωστά χέρια.
Αν και θα φανταζόταν κανείς ότι ο Van Lente ανήκει σε αυτή την κατηγορία writers που γράφουν υπερβολικά πολλούς τίτλους για να αποδίδουν τα μέγιστα σε κάποιον από αυτούς, φαίνεται να πάει αρκετά καλά στο IVAR, TIMEWALKER. Μέχρι το τέλος του πρώτου τεύχους, ο Van Lente έχει φτιάξει έναν ελκυστικό κόσμο, με δυνατούς χαρακτήρες, με πολλά υποσχόμενη πλοκή με τα twists και τα turns της, με τα μυστικά και τα ψέματά της. Η βάση και το ζουμί της ιστορίας βρίσκονται, βέβαια, στην αντίθεση μεταξύ της αθώας και πολύ geeky Neela, που έχει μάλλον δει υπερβολικά πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας για να διατηρήσει την ψυχραιμία της, και του υπέρ- cool Ivar, που ξέρει τον χωροχρόνο σαν την παλάμη του χεριού του και παίζει τον κίνδυνο στα δάχτυλα και τη ζωή του στα ζάρια και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Ο Henry κάνει πολύ καλή δουλειά στο character design, δημιουργώντας χαρακτήρες με δική τους υπόσταση και απόλυτα αναγνωρίσιμους (πολύ βασικό σε μια τέτοιου είδους ιστορία) με πολύ εκλεπτυσμένο και καλοδουλεμένο (ως επί το πλείστον) σχέδιο. Αν κάτι δε με ενθουσίασε σε όλο το comic, αυτό είναι το coloring του Brian Reber, το οποίο είναι μεν καλό και σε πολλά σημεία πετυχημένο, αλλά δεν παύει να έχει αυτό το ελαφρώς αντιπαθές (σε εμένα πιθανώς μόνο) smooth ψηφιακό στύλ.
All in all, όμορφο σχέδιο, καλοί χαρακτήρες, ενδιαφέρον σενάριο και αρκετή δράση. Το συγκεκριμένο τευχάκι δε θα απογοητεύσει κανέναν, εκτός ίσως από αυτόν που περίμενε, για όποιον άγνωστο λόγο, ότι θα ανακάλυπτε στις σελίδες του IVAR, TIMEWALKER το comic της χρονιάς.