Comicdom Cosplay: Συνέντευξη Με Τον Περσινό Νικητή, Αθανάσιο Λαζάρου
Αν ήσασταν από τους τυχερούς που κατόρθωσαν πέρσι να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσκληση και να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό Comicdom Cosplay 2014, πιθανότατα θα θυμάστε τον Ezio, τον χαρακτήρα του ASSASSIN’S CREED, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση. Ο Ezio αυτός είναι γνωστότερος στους περισσότερους ως Αθανάσιος Λαζάρου και, ως νικητής του διαγωνισμού, συμμετείχε και στο Eurocosplay, το περασμένο φθινόπωρο, όπου και κατέκτησε την 9η θέση, ανάμεσα σε cosplayers από όλη την Ευρώπη.
Ο Αθανάσιος κέρδισε, επίσης, και μια θέση στη φετινή κριτική επιτροπή του Comicdom Cosplay, από την οποία θα βοηθήσει στην ανάδειξη του νικητή, σε μερικές ημέρες από τώρα! Με αφορμή τις επιτυχίες του στους δύο περσινούς διαγωνισμούς, λοιπόν, αλλά και τη συμμετοχή του (από άλλο πόστο, βέβαια) στον φετινό, μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε για τις εμπειρίες και τα μυστικά του! Όσοι, λοιπόν, σκοπεύετε να παρακολουθήσετε και το φετινό Comicdom Cosplay, διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη, για να μάθετε κάποια από τα μυστικά των παρασκηνίων. Και όσοι έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή κάντε ένα διάλειμμα από τις τελικές τροποποιήσεις στα κοστούμια σας και διαβάστε τις συμβουλές του.
Τι σημαίνει για εσένα ο όρος cosplay;
O όρος cosplay είναι σχετικά αμφιλεγόμενος και παρουσιάζεται ως ένα μάλλον ευαίσθητο θέμα. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το cosplay είναι “μια παράσταση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες, οι cosplayers, φορούν κοστούμια και αξεσουάρ, προκειμένου να παρουσιάσουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα ή κάποια ιδέα”. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι ορίζουν ως cosplay δεν είναι συνεπές. Κάποιοι λένε πως, προκειμένου να θεωρείται κάτι ως cosplay, πρέπει να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο – χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα υλικά ή τεχνικές. Κάποιοι άλλοι λένε πως το cosplay δε θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, με την έννοια ότι πρέπει να υποδυθείς κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα και ότι κάποια πράγματα, όπως το να βάλεις μια λευκή μπλούζα και να υποδύεσαι τον χαρακτήρα, δε μετρά. Και κάποιοι άλλοι λένε πως, για να κάνεις cosplay πρέπει και να υποδύεσαι τον χαρακτήρα και πως το να φοράς απλά το κοστούμι του δεν είναι αρκετό. Για αυτό το λόγο, επισημαίνουν, ονομάζεται cosplay (costume-play). Άλλοι, τέλος, λένε πως όλα μετρούν στο cosplay.
Προσωπικά, πιστεύω ότι το να προσδιορίζεις τους ανθρώπους ως cosplayers είναι συχνά περιοριστικό και προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Με εξαίρεση τους ελάχιστους ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από το cosplay, είτε πουλώντας merchandise είτε αποτελώντας ένα είδος celebrity, οι περισσότεροι το κάνουν για τη δική τους διασκέδαση. Απολαμβάνουν να ντύνονται, να πηγαίνουν σε συνέδρια ή να κάνουν απλά αυτό που επιθυμούν. Επομένως, το να κάνουμε διακρίσεις, σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους που επιλέγουν να κάνουν cosplay, απλά καθιστά την όλη διαδικασία λιγότερο απολαυστική, χωρίς λόγο.
Οι διαγωνισμοί αποτελούν διαφορετικό θέμα και πολλοί θα υποστήριζαν πως, το να καθιερώσουμε το τι είναι και τι δεν είναι cosplay, είναι σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση. Αλλά οι διαγωνισμοί μπορούν να είναι όσο λεπτομερείς και περιγραφικοί θέλουν, όσον αφορά στους κανόνες τους, ώστε να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για το τι ακριβώς είναι δεκτό, οπότε δεν τίθεται θέμα σε αυτούς.
Αν έπρεπε να περιγράψω τι ακριβώς σημαίνει για εμένα το cosplay, θα έλεγα ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου cosplayer, υπό αυτή την έννοια. Απολαμβάνω σε μεγάλο βαθμό να φτιάχνω κοστούμια – και πασχίζω για να τα κάνω όσο καλύτερα μπορώ, δεδομένης και της εμπειρίας μου. Δε με απασχολεί τόσο ο χαρακτήρας που θα υποδυθώ όσο το να μου αρέσει το κοστούμι του όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάποιοι ενδεχομένως να το θεωρούν cosplay και κάποιοι όχι. Ο καθένας με την άποψή του.
Φτιάχνεις μόνος σου τα κοστούμια και τα αξεσουάρ, σωστά; Πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι ένα τέτοιο χόμπι;
Ναι, φυσικά. Δε θα υπήρχε νόημα, για εμένα, αν δεν τα έφτιαχνα μόνος μου – εκτός κι αν συμμετέχω σε κάποιο βίντεο ή σε κάποια ταινία ή κάτι τέτοιο, οπότε αλλάζει. Η δυσκολία εξαρτάται από το τι θέλω να φτιάξω κι από την τεχνική που χρησιμοποιώ. Σχεδόν κάθε φορά που προσπαθώ να φτιάξω κάτι, υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να το προσεγγίσω. Μπορώ να προσπαθήσω όσο περισσότερο μπορώ και να ξεπεράσω τα όριά μου, για να το αντιγράψω με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ. Ή να συμβιβαστώ για κάτι ευκολότερο, φθηνότερο και λιγότερο χρονοβόρο. Αλλά είμαι αρκετά τελειομανής, οπότε, εκτός κι αν είμαι ικανοποιημένος, επειδή έφτιαξα κάτι όσο πιο καλά μπορούσα, συνεχίζω να προσπαθώ. Για το λόγο αυτό, κάθε κοστούμι μου παίρνει πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Η πρώτη μου αμφίεση ως Ezio (σ.σ: πρωταγωνιστής του ASSASSIN’S CREED), με την οποία συμμετείχα διαγωνισμό Comicdom Cosplay, μου πήρε περισσότερες από 300 ώρες για να ολοκληρωθεί. Η μισή φτιάχτηκε με το πέρας μερικών μηνών και η υπόλοιπη ολοκληρώθηκε σε δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων δούλευα πάνω της σχεδόν ασταμάτητα. Η δεύτερη αμφίεση (σ.σ: του ίδιου χαρακτήρα, με τον οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό Eurocosplay), η οποία είναι κατά τη γνώμη μου σαφώς καλύτερη, μου πήρε ένα ολόκληρο καλοκαίρι συνεχούς δουλειάς.
Υπήρξε ποτέ κάτι ιδιαίτερα δύσκολο που έπρεπε να φτιάξεις;
Δε μπορώ να πω πως υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο αξεσουάρ ή κομμάτι του κοστουμιού που ένιωσα πως ήταν περισσότερο δύσκολο από τα υπόλοιπα. Κάποια τμήματα της ρόμπας με δυσκόλεψαν, καθώς το ύφασμα παρουσιάζει πολλές φορές κάποιες προκλήσεις, και ίσως και τα προστατευτικά των χεριών. Αλλά στο τέλος πρέπει να μάθεις από όλα τα λάθη που έχεις κάνει και, όσο πιο δύσκολο είναι κάτι τόσα περισσότερα μαθαίνεις.
Ολοκληρώνεται η “αποστολή” σου μόλις είναι έτοιμα το κοστούμι σου και το αξεσουάρ σου; Ή υπάρχουν και άλλα στο cosplay;
Αυτές είναι δύο διαφορετικές μεταξύ τους ερωτήσεις. Μιλώντας κυριολεκτικά, το cosplay σημαίνει ότι θα έπρεπε μετά να φορέσω το κοστούμι μου και ενδεχομένως να υποδυθώ το χαρακτήρα, να επισκεφτώ κάποιο συνέδριο κτλ.. Αλλά η βασική απόλαυση για εμένα είναι να φτιάχνω το κοστούμι. Μόλις τελειώσει, μου αρέσει να φωτογραφίζομαι με αυτό, για να βλέπω το τελικό αποτέλεσμα. Και, προς το παρόν, τελειώνει εδώ.
Ωστόσο, θα μου άρεσε να κάνω ταινιάκια μικρού μήκους ή βίντεο με τα κοστούμια μου, όταν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στο έπακρο. Τα κοστούμια μου είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την αντοχή, ώστε να λειτουργούν σε πραγματικές καταστάσεις. Η πανοπλία μου είναι αληθινή πανοπλία. Αν ορμήσω σε κάποιον ή συρθώ στο έδαφος, δε θα πάθει τίποτε. Στο μέλλον, λοιπόν, θα ήθελα να κινηματογραφήσω κάποιες σκηνές με τα κοστούμια μου και ίσως να δημιουργήσω τους δικούς μου χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, κατά τη διαδικασία αυτή.
Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τα κοστούμια, με τα οποία διαγωνίστηκες στο Comicdom Cosplay 2014 και στο Eurocosplay 2014;
Έφτιαξα δύο κοστούμια. Το αρχικό, με το οποίο συμμετείχα στο Comicdom Cosplay (ας το ονομάσουμε “Ezio I”), σχεδιάστηκε σε πρώτη φάση με σκοπό απλά να βασίζεται στον χαρακτήρα του Ezio και ποτέ δεν αποτέλεσε ακριβή αντιγραφή. Όταν έμαθα για τον διαγωνισμό, άλλαξα δραστικά τα σχέδιά μου και μετέτρεψα το κοστούμι, έως ότου να είναι ικανοποιητικά όμοιο με αυτό του χαρακτήρα, στον χρόνο που μου απέμενε για να το ολοκληρώσω.
Ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με δέρμα και ουσιαστικά η πρώτη μου σοβαρή απόπειρα στην κατασκευή κοστουμιού. Κατέβηκα στο Μοναστηράκι και παρατηρούσα τους βυρσοδέψες στα εργαστήρια, κάνοντας ερωτήσεις και ζητώντας συμβουλές. Ένας από αυτούς ήταν αρκετά ευγενικός, ώστε να με αφήσει να εργαστώ στο εργαστήρι του και να χρησιμοποιήσω κάποια από τα εργαλεία του, δίνοντάς μου συμβουλές και δείχνοντάς μου κάποια από τα μυστικά του. Αργότερα, κατάφερα να αγοράσω τα δικά μου εργαλεία και να δουλέψω στο δικό μου εργαστήρι στο σπίτι.
Το δεύτερο κοστούμι του Ezio ξεκίνησε με έναν βασικό στόχο: να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές και ρεαλιστικό αντίγραφο του αυθεντικού. Έκανα έρευνα σε υλικά και τεχνικές της εποχής και μελέτησα εκτεταμένα τα μοντέλα που είχα στη διάθεσή μου, προκειμένου να ξεκινήσω τη δημιουργία. Χρησιμοποίησα χοντρό, ειδικό δέρμα και έραψα στο χέρι τα περισσότερα κομμάτια της πανοπλίας. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερα μη συνθετικά υλικά, αφού ο πολυεστέρας, για παράδειγμα, δεν είχε εφευρεθεί στην Ιταλία της Αναγέννησης. Έπρεπε, όμως, να κάνω μια εξαίρεση για το βασικό υλικό των ρούχων του χαρακτήρα, καθώς απαιτούνταν κάποιο υλικό με ελαστικότητα. Στο σύνολο, όμως, προσπάθησα να το φτιάξω όσο πιο φυσικό γίνεται. Και, για χάρη της ακρίβειας και της εξερεύνησης νέων τεχνικών, αποφάσισα να φτιάξω και τις μπότες μου από το μηδέν. Αγόρασα ένα καλαπόδι και παρακολούθησα κάποια βίντεο στο Youtube, τα οποία εξηγούσαν πώς να φτιάξεις ένα παπούτσι. Και ξεκίνησα τη διαδικασία.
Ξεκίνησα, λοιπόν, το κοστούμι στα μέσα Ιουλίου και το ολοκλήρωσα την ημέρα πριν την πτήση μου για Λονδίνο, όπου θα έπαιρνα μέρος στο Eurocosplay. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πέρασα στην κυριολεξία κάθε ημέρα δουλεύοντας το κοστούμι. Ξυπνούσα, έτρωγα πρωινό, δούλευα στο κοστούμι για 4-5 ώρες, έτρωγα και δούλευα ξανά για 3-4 ώρες. Ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο και πολλές φορές εκνευριζόμουν με όσα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελα. Αλλά ήταν μια εξαιρετική εκπαιδευτική ευκαιρία και δε μετανιώνω για το χρόνο που ξόδεψα για χάρη της.
Μπορείς να μας πεις για τις εμπειρίες και στους δύο διαγωνισμούς;
Συνοπτικά, οι εμπειρίες μου ήταν ολοκαίνουργιες και κάτι το εντελώς διαφορετικό. Δεν είχα κάνει ποτέ cosplay πριν από αυτό και δεν είχαν καν συμμετάσχει σε οποιοδήποτε είδος διαγωνισμού γενικότερα, σε αυτό το επίπεδο. Ήταν συναρπαστικό, διασκεδαστικό, απολαυστικό, αλλά και πολύ κουραστικό. Την ημέρα μετά το Comicdom Cosplay ήμουν τρομερά κουρασμένος. Την ημέρα του διαγωνισμού, όμως, ήμουν αρκετά αγχωμένος. Αλλά είχα τον ξάδερφο και τον κολλητό μου μαζί εκείνες τις στιγμές και η υποστήριξή τους ήταν ανεκτίμητη.
Το Eurocosplay ήταν συνολικά μια φανταστική εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στο Λονδίνο με τον κολλητό μου και περάσαμε τρεις ημέρες, κάνοντας παρέα με ωραίο κόσμο, εξερευνώντας το πρώτο μας convention και ανακαλύπτοντας πώς είναι πραγματικά οι διεθνείς διαγωνισμοί cosplay.
Φτάσαμε στο συνέδριο το απόγευμα της Παρασκευής και μας συνόδεψαν στα παρασκήνια με όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, ξεπακετάραμε τα κοστούμια μας, κάναμε τις τελικές προετοιμασίες κτλ.. Το Σάββατο, έπρεπε να επιστρέψουμε όλοι πρωί-πρωί και να είμαστε έτοιμοι για το pre-judging. Οι κριτές κάθονταν πίσω από ένα μικρό, στρογγυλό τραπέζι, σε ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο, μου έκαναν ερωτήσεις και κρατούσαν σημειώσεις. Το pre-judging πήγε πολύ καλά για εμένα, αλλά κυκλοφόρησε γρήγορα μια ξεκαρδιστική ιστορία για έναν cosplayer που ντύθηκε Deathstroke. Το κοστούμι του ήταν σχεδόν ολόκληρο κατασκευασμένο από ατσάλι – το ίδιο και η katana του. Και, όταν μπήκε για το pre-judging, ο βοηθός του πήρε το σπαθί του και άρχισε να διαλύει τον Deathstroke με αυτό. Κατατρόμαξε τους κριτές και άφησε τεράστια βαθουλώματα στην πανοπλία!
Ο διαγωνισμός, από την άλλη, ήταν αρκετά ψυχοφθόρος, αλλά συνολικά πολύ διασκεδαστικός. Θα έλεγα ψέματα, αν έλεγα πως δεν ήμουν λίγο απογοητευμένος με τα αποτελέσματα, αλλά γνωρίζω τι έκανα λάθος και γνωρίζω πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, οπότε δεν έχει νόημα να στέκομαι σε αυτό.
Συνολικά, ήταν μια φανταστική εμπειρία: είδα και έκανα νέα πράγματα, γνώρισα νέους ανθρώπους και διασκέδασα πολύ. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.
Στο Eurocosplay είχες επίσης την ευκαιρία να διαγωνιστείς απέναντι σε cosplayers από όλη την Ευρώπη. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από αυτούς;
Ήταν όλοι τους πολύ καλοί και φιλικοί. Δεν υπήρχε έχθρα στα παρασκήνια και ευτυχώς δεν υπήρχε ούτε πολύ δράμα. Αν και όλοι είχαν τις δικές τους απόψεις για τους νικητές και συμφωνούσαν/διαφωνούσαν για το τελικό αποτέλεσμα, δεν υπήρξαν παρεξηγήσεις. Είδα πολλά κοστούμια και τεχνικές που θεώρησα πως ήταν εκπληκτικά και απόλαυσα πολλές από τις παραστάσεις. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί ταλαντούχοι cosplayers στην Ευρώπη και ήταν μια πολύ καλή εμπειρία το να τους γνωρίσω και να συναναστραφώ μαζί τους. Ανυπομονώ να το ξανακάνω ενδεχομένως, κάποια μέρα!
Βασιζόμενος στην εμπειρία σου, ποιο πιστεύεις πως είναι το μυστικό για να κατακτήσεις την πρώτη και την ένατη θέση σε έναν ελληνικό και έναν διεθνή διαγωνισμό;
Αυτό εξαρτάται από τον διαγωνισμό! Αλλά η συμβουλή μου θα ήταν να ανακαλύψετε ποια είναι τα κριτήρια της κριτικής επιτροπής και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα καλύψετε. Και μη σας πιάνουν οι ντροπές. Αν έχετε ερωτήσεις, μη φοβάστε να τις απευθύνετε στους διοργανωτές και να ξεκαθαρίσετε κάθε πρόβλημα ή αβεβαιότητα που μπορεί να έχετε.
Είναι δύσκολο να μιλήσω γενικά, αλλά οι διαγωνισμοί του Eurocosplay επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό στο πόσο καλά κατασκεύασες το κοστούμι και πόσο ακριβές είναι. Η έμφαση στο πώς αποδίδεις στη σκηνή είναι μικρότερη. Αλλά μην ξεγελιέστε. Το τελευταίο 20% είναι συνήθως αυτό που κρίνει ποιος κερδίζει. Η δική μου απόδοση στη σκηνή δεν πήγε όπως είχα σχεδιάσει, ή όπως ήλπιζα. Όχι μόνο υπήρξε ένα τεχνικό λάθος (δεν έπαιξαν το βίντεο που είχα ετοιμάσει, το οποίο ήταν βασικό στο να εξηγήσει τι έκανα), αλλά δεν είχα και το χρόνο να εξασκηθώ σε οτιδήποτε. Αν η απόδοσή μου στη σκηνή ήταν καλύτερη, θα τα είχα πάει καλύτερα γενικότερα.
Αλλά πρέπει να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Να είστε υπομονετικοί και να επικεντρώνετε στις λεπτομέρειες. Μην είστε τεμπέληδες. Μόνο και μόνο επειδή μπορείτε να κάνετε κάτι γρηγορότερα ή χρησιμοποιώντας μια ευκολότερη μέθοδο, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε. Η κατασκευή ενός κοστουμιού είναι τέχνη. Και, όπως λέει ένα παλιό ρητό, ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να βιάζεται!
Ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay 2015 διοργανώνεται στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2015 (24-26 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση), το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 19:30-21:30.