CCA 2015 Interview: Barbara Stok
Ένας από τους καλεσμένους του Comicdom Con Athens 2015 ήταν η Ολλανδή δημιουργός Barbara Stok. Είχα την τύχη να συζητήσω μαζί της για την καριέρα της, άλλα και για το graphic novel που έχει δημιουργήσει, το οποίο ακούει στο όνομα VINCENT.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μου παραχώρησε, στον έκτο όροφο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης.
Τί σας άρεσε σχετικά με την ζωή του Van Gogh, και πως ασχοληθήκατε με τα έργα του;
Λοιπόν, μου ζητήθηκε από το μουσείο Van Gogh να φτιάξω ένα graphic novel για τον ίδιο. Πάντα μου άρεσαν τα έργα του, ιδιαίτερα τα χρώματα και τα συναισθήματα που ενέπνεαν.
Τί σας ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε comics και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Διάβαζα πολλά comics από τότε που ήμουν μικρό παιδί, και είχα ξεκινήσει να σχεδιάζω μερικά “για πλάκα”. Όταν έφτασα στα 20’s μου, ανακάλυψα τα alternative American comics, όπως αυτά του Joe Matt, τα οποία ήταν πολύ διαφορετικά από τα comics που είχα συνηθίσει να διαβάζω ως μικρό παιδί. Εκείνα συνήθως απεικόνιζαν αστείες παιδικές ιστορίες, ενώ τα alternative American comics αφορούσαν ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό και είχαν να κάνουν με sex, drugs and rock ‘n’ roll, πράγματα που με ενδιέφεραν όταν ήμουν στα 20. Οπότε, έτσι μου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσω να φτιάχνω comics ξανά. Αλλά δεν είχα πρόθεση να γίνει το επάγγελμα μου. Αυτό ήταν κάτι που έτυχε αργότερα.
Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να εκδίδετε τα comics σας;
Ξεκίνησα να φτιάχνω comics όταν ήμουν 24 χρονών, τα οποία έγιναν αρκετά επιτυχημένα. Έτσι μου τηλεφώνησε ένας εκδότης και μου ζήτησε να φτιάχνω μια μηνιαία στήλη σε ένα περιοδικό. Από εκείνη την στιγμή ξαφνικά, μπορούσα να ζήσω από αυτό, χωρίς καν να ήταν στις πρόθεσεις μου, και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό!
Ποιός είναι ο αγαπημένος σας cartoonist και για ποιο λόγο;
Είμαι μεγάλη fan του Peter Bagge. Αυτός είναι ο αγαπημένος μου cartoonist. Είναι πολύ καλός storyteller και συνδυάζει πολλά κοινωνικά θέματα στις ιστορίες του. Μου αρέσουν αυτοί ο συνδυασμοί και λατρεύω τα σκίτσα του.
Έχετε κάποια νέα projects στον ορίζοντα και σε τί θα αναφέρονται;
Το επόμενο μου comic θα είναι αυτοβιογραφικό, σαν τα comics μου πριν από το Vincent. Είναι μια συλλογή από ιστορίες από όλη μου τη ζωή, που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου. Μετά από αυτό, θα ήθελα να φτιάξω μια ιστορία για ένα φιλόσοφο από την αρχαία ελληνική εποχή, διότι με ενδιαφέρει και μου αρέσει πολύ αυτή η χρονική περίοδος.
Θα μπορούσαμε να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο φιλόσοφος, ή είναι ακόμα μυστικό;
Για την ώρα, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου, διότι δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό.
Πώς δημιουργείτε τα comics σας; Ξεκινάτε σκιτσάροντας με μολύβια, ή πηγαίνετε κατευθείαν στην ψηφιακή υλοποίηση;
Αρχικά ξεκινάω με τα κείμενα και γράφω τους διαλόγους. Όταν αυτό τελειώσει, αρχίζω να ζωγραφίζω με μολύβια και πάνω από αυτά τοποθετώ τα μελάνια. Στη συνέχεια, τα σκανάρω στον υπολογιστή και τα χρωματίζω. Αυτή την τελευταία διαδικασία την κάνει ο σύζυγος μου.
Για το τέλος, τί είναι Τέχνη για εσάς και τί σας αρέσει στην Τέχνη;
Στην Ολλανδία, έχουν κοπεί πολλές επιδοτήσεις για τις Τέχνες, γιατί η γενική ιδέα είναι πως η Τέχνη δεν είναι χρήσιμη, κάτι στο οποίο δεν συμφωνώ καθόλου. Η Τέχνη είναι για να την απολαμβάνεις, αλλά και για να κάνεις τους ανθρώπους να σκεφτούν για διάφορα πράγματα, ευελπιστώντας να τα δουν με έναν άλλο τρόπο, που δεν τα είχαν δει προηγουμένως. Αυτό πιστεύω κάνει η Τέχνη.
Για παράδειγμα, πριν μου ζητηθεί να δημιουργήσω το VINCENT, αυτό που μου άρεσε σε έναν πίνακα του Van Gogh που απεικονίζει το γρασίδι με την κάτω πλευρά ενός δέντρου (που, στην ουσία, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο), είναι πως αυτός ο άνθρωπος έκανε τόση πολύ προσπάθεια για να φτιάξει έναν όμορφο πίνακα. Με άγγιξε πολύ συναισθηματικά, γιατί αυτό το άτομο χάλασε τόσο χρόνο και έκανε τόση προσπάθεια, για να φτιάξει εκείνο τον πίνακα με το απλό γρασίδι. Σε κάνει να εκτιμήσεις το γρασίδι… κάτι τόσο απλό. Οπότε, είδα από τότε το γρασίδι με άλλο μάτι (*γέλια*).