THE HEROIC LEGEND OF ARSLAN
Writer: Yoshiki Tanaka/Hiromu Arakawa
Artist: Hiromu Arakawa
Kodansha
Όλες οι Τέχνες συχνά τροφοδοτούνται μεταξύ τους. Ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, ακόμη και η μουσική, συχνά τροφοδοτούν τη “δική” μας Τέχνη, τα comics. Άλλοτε συμβαίνει και το αντίστροφο. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε ένα μυθιστόρημα – ή, καλύτερα, μία σειρά βιβλίων – ιαπωνικής προέλευσης, που ενέπνευσε πολλές μεταφορές, στα δύο κατεξοχήν δημοφιλή ιαπωνικά μέσα: anime και manga. Παρόλο που το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή την πιο πρόσφατη μεταφορά, από το μαγικό πενάκι της Hiromu Arakawa, καταξιωμένης δημιουργού της δημοφιλέστατης σειράς FULLMETAL ALCHEMIST, θα κάνω μία σύντομη αναφορά στις παλαιότερες, μιας και μου φαίνεται άδικο να τις παραλείψω.
Η σειρά βιβλίων ξεκίνησε το 1986, με την υπογραφή του συγγραφέα Yoshiki Tanaka. Ωστόσο, η πηγή έμπνευσης του μυθιστορήματος βρίσκεται έναν αιώνα πίσω. Συγκεκριμένα, από έναν μύθο που πλάστηκε στην αυλή του βασιλέα του Ιράν, της Περσίας, Nasereddin Shah, για να τιμηθεί το όνομά του. Με βάση αυτό το μύθο του αυλικού Naqib Ul-Mamalik, AMIR ARSALAN, στήθηκαν στην Ιαπωνία οι πολλές περιπέτειες του περσικής καταγωγής ήρωα, Arslan. Ο Arslan είναι γόνος βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας που ετοιμάζεται να αναλάβει το θρόνο μετά τον πατέρα του, το μονάρχη Andragoras. Αν και η Pars, χώρα των πρωταγωνιστών, ευημερεί σύντομα, λόγω μίας προδοσίας, μίας παγίδας και μίας εσφαλμένης εκτίμησης, η αντίπαλη Lusitania κυριαρχεί και κατακτά την Pars. Οι γονείς του Arslan και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται σε κίνδυνο – κάποιοι χάνουν και τη ζωή τους – αλλά ο ίδιος καταφέρνει να ξεφύγει και δημιουργεί γύρω του μία μικρή ομάδα έμπιστων μαχητών, με τις δικές του ικανότητες και ιδιαιτερότητες ο καθένας, σκαρώνοντας την ανάκτηση της Pars και την απομάκρυνση των αντιπάλων. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει πολύ διακριτικά να δημιουργήσει το δικό του στρατό και να βρει γερά ερείσματα μέσα από τα τείχη.
Μετά τα βιβλία, το 1991 ξεκίνησε μία σειρά anime (OVA, για την ακρίβεια) και το ίδιο έτος μία σειρά manga, βασισμένα στο γνήσιο υλικό. Ωστόσο, και τα δύο “ξεζούμισαν” γρήγορα το υπάρχον υλικό, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν με αυθαίρετο τρόπο, το 1995 και το 1996 αντίστοιχα. Παράλληλα, το 1993 κυκλοφόρησε κι ένα βιντεοπαιχνίδι εμπνευσμένο από τη σειρά. Πάμε τώρα στα πιο πρόσφατα… Τον Ιούλιο του 2013, η Hiromu Arakawa ξεκίνησε, στο περιοδικό BESSATSU SHOUNEN MAGAZINE της Kodansha, τη δική της διασκευή μίας κατά τα φαινόμενα ενδιαφέρουσας, δυνατής και ξεχωριστής ιστορίας. Χάρη στο ξεχωριστό ταλέντο της Arakawa, η σειρά έχει πάει πολύ καλά και μάλιστα από τις αρχές του μήνα τρέχει η αντίστοιχη anime σειρά, με σκηνοθέτη τον Noriyuki Abe (BLEACH, GREAT TEACHER ONIZUKA). Η ανησυχία μου, σε αυτό το σημείο, είναι πώς θα μπορέσει να “τρέξει” αυτή η μεταφορά στη μικρή οθόνη, αφού το περιοδικό είναι μηνιαίο και επομένως, εκ των πραγμάτων, σύντομα θα στερεύσει από υλικό. Ελπίζω να χρησιμοποιηθεί η συνταγή των seasons και όχι των original endings, προκειμένου να έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο έργο και στο anime.
Όσον αφορά στη δουλειά της Arakawa, τώρα. Οι απεριόριστες ικανότητές της στη μυθοπλασία, στο στήσιμο της ιστορίας και στην ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτήρων της έχουν εκθειαστεί ουκ ολίγες φορές από τους αναγνώστες της δουλειάς-ορόσημο, του FULLMETAL ALCHEMIST. Προσωπικά, πέρασα ωραία και με την επόμενη σειρά της, το SILVER SPOON, ωστόσο αισθάνομαι πως με το THE HEROIC LEGEND OF ARSLAN επέστρεψε πιο κοντά στο “είδος” της, δηλαδή ένα ιδιαίτερο τύπο shounen που, ενώ έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του, βασίζεται κυρίως στην πλοκή και λιγότερο στις μάχες. Άλλωστε, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μίας περιπέτειας που αφορά τη μεσαιωνική εποχή και τους πολέμους των βασιλείων μεταξύ τους, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος χώρος για 1 vs. 1 μάχες.
Βέβαια, ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι πως η Arakawa βασίζεται σε μία έτοιμη ιστορία, προσαρμόζοντάς τη στο προσωπικό της ύφος, κάτι που τελικά δεν την περιορίζει, αλλά της δίνει μεγάλη ελευθερία, αφού φέρνει την ιστορία στα μέτρα της – σεναριακά – και της επιτρέπει να τη σκηνοθετήσει με τον καλύτερο τρόπο και να επικεντρωθεί στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Το σχέδιο της δημιουργού έχει ωριμάσει πολύ, συγκριτικά με την πρώτη της δουλειά. Το μάτι σου χαίρεται να περιπλανιέται στις καθαρές γραμμές της και στις δυναμικές σκηνές κίνησης στις μάχες. Δε μπορώ, από την άλλη, να μην παρατηρήσω μία σχετική στασιμότητα, όσον αφορά στον σχεδιασμό των χαρακτήρων. Για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο της Arakawa, σίγουρα οι χαρακτήρες θα φαίνονται πρωτότυποι και καλοσχεδιασμένοι. Το δεύτερο ισχύει σαφέστατα, το πρώτο δυστυχώς όχι: σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι ήρωες του ARSLAN μοιάζουν, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, με άλλους χαρακτήρες από το FULLMETAL ALCHEMIST. Ακόμα και οι δύο πρωταγωνιστές φέρουν ομοιότητες: μακρύ μαλλί, μικροί σε ηλικία και λίγο πιο θηλυκά χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την πλοκή, οφείλω να ομολογήσω πως δε θα διάβαζα ποτέ ένα τέτοιο βιβλίο. Τα ιστορικά μυθιστορήματα που αφορούν στο μεσαίωνα και σε συνεχείς πολέμους τα θεωρώ τουλάχιστον βαρετά. Ο λόγος που ασχολήθηκα με το manga, λοιπόν, δεν ήταν η πλοκή του, αλλά το όνομα της δημιουργού. Έχοντας διαβάσει όλα τα κεφάλαια που έχουν κυκλοφορήσει, όμως, οφείλω να ομολογήσω, επίσης, πως πρόκειται για μία σφιχτή ιστορία, χωρίς κοιλιές, με ιδιαίτερους χαρακτήρες (ο ευαίσθητος αλλά δυναμικός πρίγκιπας Arslan, ο μαχητικός σύντροφος του πρίγκιπα Daryun, ο αδύναμος αλλά μηχανορράφος Narsus, η σκληρή και γοητευτική βασίλισσα Tahamine, ο βάρβαρος βασιλιάς Andragoras III, ο μυστηριώδης βασικός αντίπαλος Silver Mask κ.ά.), που δεν ασχολείται μόνο με τις πολεμικές αναμετρήσεις και τις ίντριγκες ανάμεσα στα βασίλεια και τα πρόσωπα εξουσίας, θίγει όμως και σημαντικά κοινωνικά θέματα. Για παράδειγμα, ασχολείται με την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης, την αδικία του συστήματος των σκλάβων, την τίσιν που προκαλείται ως φυσικό επακόλουθο της ανθρώπινης αλαζονείας.
Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες τρέχουσες σειρές manga και για την καλύτερη νέα σειρά anime της χρονιάς.
Ορίστε και το trailer του anime.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CWL5pcfEyKk[/youtube]