THE WARP: The Phantom – True Colors? For A Gray Ghost!
Ο Lee Falk (1911-1999) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στον χώρο των comics.
Ήταν μόλις είκοσι τριών ετών, όταν πρωτοεκδόθηκε ο ήρωας του, Mandrake, που για πολλούς θεωρείται ο πρόδρομος των superhero comics.
Δύο χρόνια αργότερα, όμως, δημιούργησε και τον ήρωα που πραγματικά ξεκίνησε το συγκεκριμένο είδος. Ο Phantom πρωτοεμφανίστηκε το 1936, με σχεδιαστή τον Ray Moore, και είναι, επί της ουσίας, ο πρώτος μασκοφόρος υπέρ ήρωας.
Από το 1936, λοιπόν, που ξεκίνησε να δημοσιεύεται το strip του Phantom στον ημερήσιο τύπο, όλες οι ιστορίες (όπως και των υπόλοιπων strips της εποχής) ήταν ασπρόμαυρες. Ο Falk, βέβαια, από την αρχή, τον είχε δημιουργήσει με γκρι κοστούμι, θέλοντας μάλιστα να τον ονομάσει The Gray Ghost, προτού καταλήξει στο Phantom. Φυσικά, αυτό είναι ξεκάθαρο και σε όποιον δώσει λίγη προσοχή στο κείμενο, σε κάποιες από τις ιστορίες.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα το οποίο η King Features Syndicate (η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα) θα μπορούσε να στείλει στους ενδιαφερόμενους. To πρώτο PHANTOM σε μορφή comic book (L’UOMO MASCHERATO) εκδόθηκε στην Ιταλία, το Μάιο του 1937, από τις εκδόσεις Nerbini, και περιείχε αναδημοσίευση των πρώτων strips. Τα χρώματα (μην ξεχνάμε πως δεν υπήρχε οδηγός χρωμάτων) ήταν πραγματικά για τα πανηγύρια! Η μάσκα και το πάνω μέρος της στολής κόκκινα, πράσινο σορτς, κίτρινα γάντια και πορτοκαλί κολάν…
Στην πρώτη συλλογή περιπετειών που εκδόθηκε στην Αμερική, το 1939, ήταν πορτοκαλοκόκκινο…
Στην Αυστραλία, οι ιστορίες του Phantom πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1938, στο περιοδικό AUSTRALIAN WOMAN’S MIRROR ANNUAL, και στο εξώφυλλο η στολή ήταν πράσινη.
Το 1939, η King Features ξεκίνησε να δημοσιεύει το PHANTOM και στα Κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων (που ήταν πάντα ιστορίες ολοσέλιδες ΚΑΙ έγχρωμες), οπότε το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για να δοθεί, επιτέλους, χρώμα στον ήρωα. Έτσι, λοιπόν, κάποιος ανώνυμος colorist της King Features αποφάσισε να δώσει μοβ χρώμα στο κοστούμι. Ο Lee Falk έμεινε έκπληκτος από αυτή την παρέμβαση: “Δεν ζήτησαν την γνώμη μου. Εξεπλάγην. Απλά πήγαν και το έκαναν μοβ!”
Ίσως, βέβαια, ο colorist να ήθελε να γίνει η στολή γκρι, αλλά λόγω ποιότητας των μελανιών να βγήκε μοβ (κάτι ανάλογο με την περίπτωση του Hulk, που αναφέραμε σε περασμένο WARP). Ίσως πάλι επέλεξε το μοβ, γιατί θεώρησε πως το γκρι θα έδειχνε μονότονο στην έγχρωμη σελίδα της εφημερίδας. Ο Falk, όμως, φαίνεται πως το πήρε πατριωτικά, γιατί στα κείμενα του συνέχισε να αναφέρει σαν χρώμα το γκρι…
Και συνέχισε…
Ώσπου, το 1956, φαίνεται πως το ξεπέρασε…
Έτσι, για μια εικοσαετία, ο Phantom ήταν γκρί στις καθημερινές εφημερίδες και μωβ στις Κυριακάτικες. Όμως και στις διάφορες χώρες που δημοσιεύθηκαν και δημοσιεύονται ακόμη οι ιστορίες του Phantom, οι εκδότες αυτοσχεδίασαν σε σημαντικό βαθμό σε αυτό το θέμα (ελέω ελλείψεως οδηγού). Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, η στολή είναι κόκκινη, στις Σκανδιναβικές χώρες ήταν αρχικά μπλε και αργότερα πράσινη, στη Νέα Ζηλανδία ήταν καφέ κ.λπ.
Ας κλείσουμε την σημερινή στήλη με ένα πανέμορφο εξώφυλλο του 1965, από τον εκπληκτικό Mario Caria (Ιταλία – Εκδόσεις Spada).