SNAPSHOT REVIEWS 02-07-15
GROOT #1
Writer: Jeff Loveness
Artist: Brian Kesinger
Marvel Comics
Η επιτυχία των GUARDIANS OF THE GALAXY, τόσο του comic όσο και της ταινίας, έχει οδηγήσει τη Marvel να κάνει solo σειρές με διάφορα μέλη της ομάδας. Έτσι, τώρα ήρθε η σειρά του δεντράνθρωπου Groot.
Θεωρώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία να γράψεις έναν πρωταγωνιστή που το λεξιλόγιό του αποτελείται από μία και μόνο φράση. Προφανώς, ο Loveness δεν έχει αυτή τη μαεστρία και την παράσταση κλέβει ο συνοδοιπόρος του Groot, το γνωστό, αντιπαθητικό, μαλλιαρό πλάσμα. H δομή του σεναρίου μού θύμισε επεισόδιο Looney Tunes, όντας μία σειρά από gags, με κορυφαία στιγμή μια Superman-related σάτιρα. Από την άλλη, το σχέδιο του Kesinger είναι ιδιαίτερα καλό, με ένα καρτουνίστικο στιλ που σε άλλες περιστάσεις θα έκανε θαύματα.
SECRET WARS 2099 #2
Writer: Peter David
Artist: Will Sliney
Marvel Comics
Το καλύτερο πράγμα που συνέβη με τη διάλυση του Marvel Multiverse είναι ότι ξαναβλέπουμε Σύμπαντα που μας αρέσουν και μας είχαν λείψει. Ένα από αυτά είναι το φουτουριστικό 2099, όπου εδώ παρακολουθούμε την ιστορία των Avengers της εποχής, που είναι υπάλληλοι πολυεθνικής.
Σε αυτή την ομάδα, η Captain America έχει μια τεχνητά επιβεβλημένη διχασμένη προσωπικότητα. Ο “καθημερινός” της εαυτός αγνοεί ότι είναι υπερηρωίδα, ενώ το ξέρουν όλοι οι άλλοι. Ο Hawkeye είναι ένας γενετικά κατασκευασμένος “Hawkman”, η Black Widow σκοτώνει κόσμο και ο Hercules είναι ακόμα εδώ, προσπαθώντας να διαχειριστεί την αθανασία του μέσω του ποτού. Να μη ξεχνάμε και τη Vision, η οποία φαίνεται να έχει δραπετεύσει από το Minority Report.
Σε αυτό το τεύχος, συναντούν τους Defenders 2099 και αντιπαρατίθενται μαζί τους. Ελπίζω πίσω από την όλη ιστορία να μην είναι ο Loki (2099). O Peter David, ο οποίος εδώ και καιρό δεν είναι στα καλύτερά του, δίνει μια αξιοπρεπή ιστορία που σε κρατάει, προς το παρόν. Το σχέδιο του Will Sliney είναι συμπαθητικό, ενώ ξεχωρίζει το εξώφυλλο του Dave Rapoza.
MATERIAL #1
Writer: Ales Kot
Artist: Will Tempest
Image Comics
Να ένα ακόμη ασυνήθιστο comic! Η ιστορία κάποιων “κανονικών” (no superpowers) ανθρώπων, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κόσμο γύρω τους και τον εαυτό τους. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, που έχει σιχαθεί τον πολιτισμό, προσεγγίζεται από την πρώτη Τεχνητή Νοημοσύνη του κόσμου (έτσι λέει). Μια παρηκμασμένη (αν και νέα) ηθοποιός ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια, με θέμα την ίδια. Ένας νέος ακτιβιστής αναγκάζεται να γίνει προδότης. Ένας πρώην κρατούμενος του Guantanamo, τραυματίζεται τόσο πολύ ψυχικά, που αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του. Δε συνδέονται μεταξύ τους, όμως όλων οι εμπειρίες μάς λένε κάτι για τον Άνθρωπο και τον Κόσμο.
Ένα comic που από το σενάριό του και το αυστηρότατο στήσιμο των panels, θυμίζει ευρωπαϊκή παραγωγή. “Κερασάκι στην τούρτα” είναι οι ενδιαφέρουσες υποσημειώσεις, με αναφορές σε συγγραφείς, ταινίες και αποφθέγματα. Το σχέδιο του Will Tempest θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αν και, ως έχει, εξυπηρετεί το σκοπό του.
BIRTHRIGHT #8
Writer: Jeff Loveness
Artist: Brian Kesinger
Image Comics
Η ιστορία του Mikey, ενός “καταραμένου” Εκλεκτού, που ήρθε να σπάσει τα πρότυπα, τράβηξε την προσοχή μου από το πρώτο κιόλας τεύχος. Δυστυχώς, ο Williamson φαίνεται να έχει writer’s block, μια και η υπόθεση έχει κάνει μια μικρή κοιλιά. Στο όγδοο τεύχος, έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα, αλλά αντί να υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη, ανοίγουν και άλλα.
Δε λέω ότι η σειρά χάλασε, όμως νιώθω σαν οδηγός που έχει γκαζώσει και ακόμα πηγαίνει με πρώτη. Η ιστορία δεν αφήνεται να αναπτύξει την ταχύτητα που της αρμόζει. Σε αυτό το τεύχος, βλέπουμε το περιβάλλον του Terrenos να εισβάλλει στη Γη και τον τραυματισμένο αδερφό του πρωταγωνιστή να βλέπει την πραγματική του φύση.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι το cliffhanger στο τέλος. Μια δύναμη Δικαιοσύνης έρχεται από το Terrenos, παραμορφώνει, κάνοντας στρατιώτες του, κάποιους ανίδεους ανθρώπους και πάει στον “διεφθαρμένο” ήρωα της ιστορίας με ένα τελεσίγραφο: “Παραδώσου ή θα εξαφανίσω την περιοχή από το χάρτη”. Τέτοια διλήμματα και εξαφάνιση των ορίων μεταξύ καλού και κακού, είναι που κάνουν μια αξιόλογη ιστορία!
HOUSE OF HEM
Writers: Fred Hembeck, Jim Shooter (co-plotter)
Artists: Fred Hembeck, almost everybody
Marvel Comics
Μοναδικός, αναρχικός, θεοπάλαβος Fred Hembeck! Το καρτουνίστικο σχέδιό του χρησιμοποιήθηκε από τη Marvel για σατιρικούς σκοπούς, πολύ πριν η Jill Thompson γεννήσει τη μόδα με τους χαρακτήρες-μωράκια. Σε μια εποχή που τα comics προσπαθούσαν να δείξουν πόσο “macho” ήταν, ο Hembeck ισοπέδωνε κάθε ρεαλισμό και σοβαροφάνεια, με την απεικόνιση των χαρακτήρων αλλά και το “κάφρικο” χιούμορ του.
Στο HOUSE OF HEM, συλλέγονται κάποιες από τις καλύτερες συνεργασίες του με τη Marvel. Διαβάζοντας, βλέπεις ότι είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει, που η ιδιαιτερότητά του γίνεται πρωταγωνιστής και αυτοσκοπός της ιστορίας (κάτι σαν το X-WOMEN, αλλά ένα “κλικ” παραπάνω, μιας κι εκεί δεν εμφανίστηκε στο comic ο ίδιος ο Manara).
H δουλειά του Hembeck μάς θυμίζει ότι δε χρειάζεται να είσαι σοβαρός για να είσαι καλός, ούτε γελοίος για να είσαι αστείος…