INSIDE OUT
Director: Pete Docter
Writers: Various
Voice Actors: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan
Music: Michael Giacchino
Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Την υπόθεση της νέας αυτής δημιουργία της Pixar, που αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες animation της φετινής χρονιάς, εμπνεύστηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης της, Pete Docter, παρακολουθώντας τις αλλαγές στη συμπεριφορά της έφηβης κόρης του, ενώ αυτή μεγάλωνε. Η κάμερα, μαζί με τους θεατές, παρακολουθεί τι συμβαίνει στο μυαλό μιας νεαρής έφηβης, της Riley Anderson, όπου εδρεύουν πέντε κυρίαρχα συναισθήματα: η Χαρά, ο Θυμός, η Απέχθεια, ο Φόβος και η Λύπη.
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ζουν και βασιλεύουν μέσα στην ίδια την πρωταγωνίστρια, την καθοδηγούν και συνομιλούν κάθε φορά που της συμβαίνει κάτι, ή πρόκειται να πάρει κάποια απόφαση. Έχουν, μάλιστα, και διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το συναίσθημα που εκπροσωπούν: κίτρινο για τη χαρά, κόκκινο για τον θυμό, πράσινο για την απέχθεια, μωβ για τον φόβο και μπλε για τη λύπη. Πέρα από τις εξελίξεις που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην οικογένεια της Riley, πρόκειται να κάνουμε μια μεγάλη βουτιά στα βάθη του μυαλού της.
Αντικείμενο αυτής της ταινίας animation – για πρώτη φορά – δεν είναι ούτε τέρατα, ούτε παιχνίδια, ούτε ζώα, αλλά μια έννοια: τα ανθρώπινα συναισθήματα – που ενσαρκώνονται, αποκτούν φωνή, μιλούν, αντιδρούν, και έχουν όψη μικροσκοπικών πλασμάτων, με έδρα το μυαλό μας.
Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ταινίας έπαιξαν ψυχολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Paul Ekman, που βοήθησε τον Docter να σκιαγραφήσει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που προκαλούν στην ανθρώπινη έκφραση. Σύμφωνα με τον Ekman, επτά είναι τα συναισθήματα που θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε παγκοσμίως κοινές εκφράσεις, αλλά για πρακτικούς λόγους περιορίστηκαν σε πέντε και αφαιρέθηκαν η έκπληξη και η περιφρόνηση.
Αν μπορούσα να δώσω ύλη και μορφή στα συναισθήματά μου, θα έβλεπα την κίτρινη χαρά να πανηγυρίζει μέσα μου για το INSIDE OUT. Όχι μόνο για το πρωτότυπο θέμα, αλλά και για τον διαφωτιστικό και διδακτικό ρόλο που μπορεί να έχει η αποτύπωση των συναισθημάτων μπροστά στα μάτια των παιδιών, αλλά και των μεγάλων. Αυτά μας καθοδηγούν, σε ένα μεγάλο βαθμό, και αν καταφέρουμε να τα ακούσουμε και να τα κατανοήσουμε, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, τότε θα είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι.
Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στις ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου, ενώ στη χώρα μας αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου.